Kultur

Plyndring truer Egypts nasjonalskatter

Arkeologer i og utenfor Egypt frykter at uerstattelige verdier kan gå tapt i kjølvannet av det politiske opp- røret. –Jeg blir helt dårlig bare ved tanken, sier norsk Midtøsten-ekspert.

Nå beskytter soldater og borgere Det egyptiske museet i Kairo mot mer plyndring og ødeleggelser. Natt til lørdag ble to mumier og flere uerstattelige gjenstander fra oldtiden skadet eller stjålet. FOTO: AMR NABIL Amr Nabil

 • Thorleif Andreassen Cathrine Hellesøy
Les også

Kulturminner i krig

I helgen klarte plyndrere å ta seg inn i Det egyptiske museet i Kairo. Der kappet de hodet av to mumier og knuste og ødela i museet som har verdens største samling av gjenstander fra det faraoiske Egypt, noen mer enn 5000 år gamle.

Ifølge Egypts sjefsarkelog og visekulturminister Zahi Hawass, er de som sto bak vandalismen pågrepet og fengslet.

Mens Egyptiske myndigheter forsikrer at alle 24 nasjonale museum er under beskyttelse av den egyptiske hæren, er både egyptiske og utenlandske arkeologer svært bekymret for hva som kan skje med Egypts unike historiske skatter i kjølvannet av det politiske opprøret.

Mumiene i Egypt er truet. Her Tutankhamun Foto: REUTERS Aagaard, Rolf M.

Ikke trygt

Egyptolog Anders Bettum ved Universitetet i Oslo sier til NRK Kulturnytt at det er en katastrofe dersom kulturskattene blir ødelagt. Nå holder borgere og soldater vakt rundt museet som ligger midt i hjertet av opprøret i Kairo.

– Du har studert den ene av mumiene som er ramponert?

– Ja, jeg var der i 2004. Mumiene er foreldrene til en dronning, oldeforeldrene til Tut-ankh-Amon. Jeg tror begge mumiene er ødelagt.

– Er Det egyptiske museet i Kairo trygt nå?

– Meldinger jeg får fra det internasjonale egyptolog-nettverket, forteller at museet er trygt. Gjenstandene har enorm symbolverdi som nasjonalskatter for egyptere, forteller Bettum.

– Er pyramidene utsatt?

–Jeg har fått melding om at Giza-pyramiden er beskyttet av egyptere og sikret mot angrep. Men det meldes at bander graver inne på arkeologiske felt rundt om i Egypt, også i magasiner. Omfanget vet vi ikke enda, men det er nok ganske omfattende, dessverre.

– Noe spesielt område som plyndres nå?

– Det meldes at det pågår graving og plyndring i pyramidefeltet sør for Giza, blant annet i trappepyramiden Saqqara. Det er sett folk grave døgnet rundt etter gjenstander i gravene og inne på arkeologiske felt. Det er fryktelig at arkeologiske felt ødelegges. Også museer i området er rammet, sier Bettum.

Kong Tutankhamen døde for over 3000 år siden Foto: REUTERS POOL

Uten kontroll?

– Jeg blir helt dårlig bare ved tanken på at disse skattene skal gå tapt, sier professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen, Anders Bjørkelo.

– Hvem plyndrer?

– Det er vanskelig å si. Plyndring av butikker kan like gjerne skyldes fattigdom, men når man går løs på nasjonalskatter er det nok mer et uttrykk for at de vil har oppmerksomhet rundt sitt syn. Og de vil vise at myndighetene i Egypt ikke lenger har kontroll over situasjonen.

– Hvilke av Egypts mange kulturskatter er mest utsatt?

– Jeg er mest bekymret for Det egyptiske museet som ligger midt i Kairo.

Det er veldig utsatt og mister man kontrollen der kan vi risikerer plyndringer på linje med det vi har sett i Bagdad. Det er uerstattelige ting som er der, det er ikke bare mumier av kjente faraoer, men også innhold fra forskjellige gravkamre og forgylte sarkofager. Det er et tap for menneskeheten hvis dette forsvinner.

– Er faraoenes gravkamre i Kongenes dal utsatt?

– Mange av disse gravkamrene er jo tømt for det meste av innholdet. Men selve gravene, med malerier langs veggene og i taket kan jo ødelegges på mange måter, sprenges, males over, gjøre noe som ødelegger relieffene. Hvis det er oppmerksomhet man vil ha, er det helt klart en mulighet, sier Bjørkelo.

Jeg er mest bekymret for Det egyptiske museet som ligger midt i Kairo

Smugling av kulturminner

I Kongenes Dal ligger Tut-ankh-Amons mumie, den best bevarte av alle faraoene. Mange av skattene fra graven, blant annet den 11 kilo tunge dødsmasken av gull, ligger i nettopp Det egyptiske museet i Kairo, sammen med 120000 andre gjenstander og 27 kongelige mumier.

– Hva er det vi mister hvis noe av dette går tapt?

– Vi mister en bit av menneskehetens historie. Dette er vår felles arv og er dermed ikke bare et tap for Egypt, men for hele verden. Det var jo i Egypt mye av vår historie startet, både skriftspråk, litteratur, tenkning, filosofi. Jeg har ikke panikk, men jeg er urolig, sier Bjørkelo.

Politioverbetjent Tuva Brøby i Økokrim sier at beredskapen i forbindelse med smugling av kulturminner, ikke er høynet foreløpig, men at de følger med på utviklingen i Egypt.

Relevante artikler

 1. VITEN

  Foreldrene til Tut-ankh-Amon var søsken. DNA-prøver kan gi svar om nye mumiefunn

 2. VERDEN

  Arkeologer fant 2000 år gamle mumier – og fikk en hilsen fra de døde

 3. KULTUR

  Egypt anklager Storbritannia for tyveri av 3000 år gammel byste, vil stoppe torsdagens auksjon

 4. VERDEN

  4500 år gammelt gravkammer funnet i Egypt

 5. KULTUR

  Byste av Tut-ankh-Amon solgt på tross av protester

 6. KULTUR

  - Usikkerhet skaper fundamentalisme