Kultur

Fikk Sult-prisen

–Kunsten er viktig. Men den går ikke foran alt, sier Gaute Heivoll. I dag fikk han Sult-prisen, en av de viktigste norske bokprisene.

Gaute Heivoll mottok Sult-prisen. FOTO: SCANPIX
  • Kaja Korsvold
    Journalist

Les også:

Les også

–Alt jeg trenger er kaffe og en svart penn

Gaute Heivoll har hatt et storartet år. I fjor høst fikk 33-åringen Brageprisen for romanen Før jeg brenner ned, om pyromanen som herjet hjembygda Finsland utenfor Kristiansand. Romanen er solgt til en rekke land, og forfatteren har fått sitt store gjennombrudd. I går fikk han befestet sin nye status. Gyldendals Sult-pris regnes som en av de viktigste bokprisene. Det gjør heller ingenting at prisen i år er økt fra 100000 til hele 200000.

– Det er en svært spesiell dag for meg, sa Heivoll da han fikk prisen på et arrangement i Gyldendal-huset i går. Forfatteren gir ut sine bøker på Tiden, som er en del av det store Gyldendalkonsernet. Nettopp å være forfatter her betyr mye, forteller han.

Vesaas er forbilde

– Jeg bestemte meg før jeg debuterte at mitt forlag skulle bli Gyldendal. I all beskjedenhet ville jeg være på samme forlag som mitt store idol Tarjei Vesaas. Han er en aktuell forfatter til alle tider. Hvis du leser en roman som Kimen igjen i disse dager, vil du se hvor aktuell den er. Vesaas klarte å finne balansen mellom kunsten og livet. Å være et helt menneske. Kunsten er viktig. Men den går ikke foran alt.

På hjemmebane har Heivoll fått barn nummer to for bare tre måneder siden. Han unnslår ikke at Sult-prisen betyr mye, også rent konkret.

– Prisen betyr at jeg blir sett og lagt merket til. Mange forfattere setter særlig pris på akkurat denne prisen. Det gjør det ekstra stas for meg. Og det er klart at pengene betyr noe. Å skulle leve av å skrive er et risikoprosjekt i seg selv. Det er bare noen ganske få som kan skrive på heltid. Enhver støtte kommer godt med.