Kultur

Kendrick Lamar: En umastret sommerfugl

Vår vurdering:

5 av 6
Kendrick Lamar gjorde nesten rent bord på Grammys, men som flere har påpekt, undertegnede inkludert, vant han kun prisene i rap-sjangeren.

Vi trenger at artister som Kendrick Lamar minner oss om våre privilegier.

  • Malin Kulseth
    Malin Kulseth

Man føler seg mer ydmyk i møte med Kendrick Lamar enn Kanye West. Kanye ba nylig «hvite medier» om å slutte å anmelde svart musikk, antageligvis fordi han stadig føler seg misforstått. Hos Kendrick Lamar er det derimot ikke mye rom for misforståelse, med mindre man er totalt ignorant og sympatiserer med den puslete gruppen Soldiers of Odin.

untitled. unmastered. er en samling demoer som ikke kom med på To Pimp A Butterfly , men som Kendrick har fremført live og i diverse TV-opptredener. Ifølge ham selv er dette et prosjekt, ikke et album.

Hør ukens beste låter:

Visstnok kan vi takke basketspilleren Lebron James for at det er blitt sluppet. Han etterlyste Lamars uutgitte spor etter den legendariske Grammy-opptredenen hans i februar. Lamar gjorde nesten rent bord på Grammys, men som flere har påpekt, undertegnede inkludert, vant han kun prisene i rap-sjangeren.

Alle de «gjeveste» prisene gikk til hvite artister. Så selv om man ikke kan påstå at Kendrick Lamar ikke er en anerkjent artist, kommer anerkjennelsen fortsatt med en bismak.

Aurora innfrir:

Les også

Hypen har vært stor, men stemmen til Aurora Aksnes (19) er enda større.

Bismak av «hvit mann»

Siden denne utgivelsen ikke er et album som sådan, er det kanskje ikke helt på sin plass å sammenligne det med To Pimp A Butterfly som kom for nesten et år siden. Men untitled. unmastered er mer rett frem, tekstene er mer stream of consciousness, mens det musikalske er mindre frijazzete enn på TPAB .

I desember 2014 gjorde Kendrick en sterk fremføring av «untitled 3 05.28.2013» uten trommer, sammen med Thundercat og Anna Wise, som siste musikalske gjest noensinne på The Colbert Report . Sangen var ment å være «et øyeblikk», og i innspilt versjon er det nesten skuffende å høre den med trommer.

Her tar han tak i den tidligere nevnte bismaken i møte med den «hvite mann» i musikkbransjen, som først og fremst vil ha en bit av svarte artister og kulturen deres for å tjene penger.

«Untitled 04 08.14.2014» med SZA og Lance Skiiiwalker er et slags interlude med en oppfordring til alle som tviler på seg selv og systemet om å fortsette å bruke hodet, gå på skolen og jobbe for fremtiden. Dette er noe han kommer tilbake til ved flere anledninger.

Styggvakre saker:

Les også

Et kult stykke støyete rock

Fem år gammel produsent

Swizz Beats har fortalt at hans (og Alicia Keys’) fem år gamle sønn Egypt har bidratt i produksjonen av utgivelsens lengste spor «Untitled 07 2014-2016». Den har også den lengste listen med bidragsytere av de tilsammen åtte sporene. I tillegg til unge lovende Egypt er Metro Boomin, Swizz Beats selv, 808 Mafia, Frank Dukes, Yung Exclusive, Cardo og T88 kreditert.

En litt annen versjon av det siste sporet ble fremført på Jimmy Fallon tidligere i år, og box set-mulighetene til Kendrick synes allerede etter tre offisielle album å være uendelige. untitled. unmastered. er antagelig og forhåpentligvis bare begynnelsen. Takk, Lebron.

Platen avsluttes med en oppfordring om ikke å ta det man har i livet for gitt, og i tider som dette kan vi trenge en påminnelse om at mennesker verden over har fundamentalt forskjellige utgangspunkt for å lykkes. «Pimp-pimp hooray».

Aftenposten Kultur: — For Sony har businessen blitt viktigere enn Keshas liv og helse:

Les mer om

  1. Anmeldelse