Spinnville, forførende og farlige

Norske konspirasjonsteoretikere bruker klipp og lim fra utlandet når de finner nye og elleville sammenhenger i en verden full av hemmeligheter og løgner.

Kondensstriper på himmelen trenger ikke bare være ren tilfeldighet. Det kan også være "chemo trails", lagt ut av CIA for å tankekontrollere befolkningen. "Norge sprøytelegger skylaget med kjemikalier. Årsaken hemmeligholdes", heter det i en svært luftig artikkel på Nyhetsspeilet.no.

— Internett har ført til en revolusjon og eksplosjon av norske konspirasjoner. Mens folk før satt alene hjemme og skrev pamfletter, kan de nå lett finne likesinnede som er opptatt av det samme som dem, sier forfatter John Færseth.

I boken KonspiraNorge, som nå er kommet ut på Humanist Forlag, beskriver han hva som rører seg av temmelig alternative verdensoppfatninger her i landet. Færseth har gransket miljøet i tre år og mener det meste av norske konspirasjonsideer har sin opprinnelse i USA.

— Tekstene tilrettelegges etter vår norske hverdag. Det skjer i alle deler av det politiske spekteret, både på ytterste høyre og venstre fløy, sier han.

Boltrer seg på Facebook

Konspirasjonsteoretikerne boltrer seg særlig i diskusjonsgrupper på Facebook.

— Alle er på Facebook. Der er det veldig lett å dele innhold, og like barn leker som kjent best. Det er den ideelle plattform, sier han. Youtube-videoer er en annen viktig arena.

— Mange av dem som forfekter disse ideene, lever i en virkelighet hvor de ville ha store problemer med å bestå grunnskoleeksamen i samfunnsfag, påpeker han.

Skoleverket må ta ansvar

Færseth mener skoleverket må ta påvirkningsfaren på alvor og legge enda større vekt på kildekritikk i undervisningen.

— Skolene har kanskje vært mer opptatt av at ungene skal finne informasjon enn at de skal tilegne seg den og forstå hva den betyr, sier han.

- Er disse miljøene farlige?

— Jeg ser ikke noe terroristpotensial i de mest fremtredende norske konspirasjonsmakerne. Dem vi skal frykte, er i omlandet. De som leser og setter sammen sitt eget verdensbilde av de oppfatningene som spres. Anders Behring Breivik er jo et godt eksempel på at det er nok at én av dem er farlig, svarer Færseth.

Spinnvilt nyhetsspeil

Øverst på den norske konspirasjonstoppen plasserer han Nyhetsspeilet.no, tett fulgt av Jarle Johansens nettsted, Riksavisen.no. Nettstedene er en ellevill jungel av påstander om at det meste har en forklaring og henger sammen på en overraskende måte.

— De hevder blant annet at Arbeiderpartiet styrer landet ulovlig etter et hemmelig statskupp like før eller etter andre verdenskrig, og at Norges Bank gikk konkurs i 1917 etter omfattende spekulasjon i rubler før den russiske revolusjon. Det er ganske spinnvilt, sier han.

Torstein Viddal er blant dem som er skeptisk til det meste av offentlige sannheter rundt 22. juli.

Ifølge Færseths bok skal Viddal siden høsten 2011 ha blitt overbevist om at terrorhandlingene i Oslo og på Utøya var en operasjon av Gladio, hemmelige grupper som ble opprettet i en rekke NATO-land under den kalde krigen, og som i Norge har vært kjent under navnet Stay Behind.

Facebook-gruppen Brodins Snakkeboble er et annet populært møtested.

Mediene går i fella

Færseth gir også eksempler på at de etablerte mediene går på limpinnen.

— På 80- og 90-tallet var bergenseren Eva Lundgren flittig sitert i mediene på at det foregikk satanistiske ritualer med seksuelle overgrep og drap av barn. NRK viste filmen Loose Change, en dokumentarfilm som påstår at USAs egen regjeringen sto bak 9/11, på tiårsdagen for terrorangrepene. Nettavisen siterte Hans Gaarder fra Nyhetsspeilet.no som en autoritet på Bilderberger-gruppen, og Le Monde Diplomatique omtalte den første konspirasjonsboken til Per Aslak Ertresvåg som "rikt avslørende", sier han.

Ertresvåg er en mye brukt kilde i miljøet etter at han har skrevet de tre bøkene Makten bak makten (2006), Sov, mitt lille Norge (2008) og Norge, et hjerne-, finans- og maktkontrollert samfunn? (2011).

Forfatter John Færseth er for øvrig forlengst utpekt som medlem at den hemmelige organisasjonen Illuminati, som angivelig skal ha som mål å innføre verdensherredømme.

- Færseth en satanist

Jarle Johansen som driver nettstedet Riksavisen.no, omtaler forfatteren av KonspiraNorge som satanist.

Han svarer slik når Aftenposten kontakter ham på hans mobiltelefon:

— Nei, det må være feil Jarle Johansen! Jeg har ikke noe å tilføye.

Så legger han på. Ti minutter senere får vi følgende sms fra ham:

"Som stolt kristen mener jeg det mest absurde er at satanisten John Færseth og hans håndlangere og venner i media skulle innbille seg at jeg har noe å drøfte med dem".

Påstander og teorier

Rolf Kenneth Myhre er en av stifterne bak Nyhetsspeilet.no. Inntil i går hadde han skrevet 91 artikler på nettstedet. Han har lest boken og mener den gir en "sosiologisk beskrivelse av KonspiraNorge".

— Det er naturlig at Færseth trekker frem de mest ekstreme og elleville påstandene og teoriene i våre totalt ca. 900 artikler. Innad i Nyhetsspeilet er det ingen konsensus om gyldigheten i de enkelte artikler. I mange tilfeller er vi hundre prosent sikre på at den offisielle versjonen ikke er korrekt. Da fremsetter vi påstander om konspirasjon, og vi fremsetter spekulasjoner og teorier om hva som virkelig skjedde, sier han.

— Forfatteren tar gyldigheten av de offisielle versjoner for gitt. Slik sett blir vi ikke provosert av at forfatteren mener at konspirative teorier er et samfunnsproblem eller kan være farlig, legger han til.

Ingen teoretiker

Per-Aslak Ertresvåg vil ikke bli kalt konspirasjonsteoretiker.

— Jeg er absolutt ingen teoretiker. Det jeg skriver om, kan belegges med fakta, sier 81-åringen, som tidligere var journalist i Inter Press Service og VG.

- Var Breivik en biologisk robot under tankestyring?

— Ja, absolutt. Mennesker kan styres, og det finnes store amerikanske selskaper som forsker mye på dette.

- Hvem var det som sto bak denne styringen?

— Det vet jeg ikke. Det er godt skjult, som så mye annet i samfunnet, svarer han.

Plutselig blir telefonsamtalen vår brutt.

— Dette er en vanlig måte å gripe inn på. Det skjer med meg hele tiden, forklarer Ertresvåg når vi igjen får kontakt.

- Enkelte konspirasjonsteoretikere antyder at Færseth kan være medlem av Illuminati?

— Nei, det er han altfor liten og ubetydelig til. De som er medlemmer der, tilhører en helt annen sfære, svarer Ertresvåg.

Torstein Viddal avviser at han er skeptisk til de offentlige sannhetene rundt 22. juli.

— Dette har nok Færseth skrevet for å sexe opp underholdningsboken sin og for å påkalle latter i leserkretsen, sier han.