Kultur

Farlig robot

TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES<br></br> Amerikansk<br></br> Regi: Jonathan Mostow<br></br>Med Arnold Schwarzenegger, Kristanna Loken, Clare Danes, Nick Stahl<br></br>Svakest i trilogien, men det er fortsatt oppfinnsom selvsikkerhet i Schwarzeneggers fremtidsorgie.

 • Per Haddal
  journalist

Arnold Schwarzeneggers terminator måtte komme tilbake, med et festfyrverkeri på nesten to timer. Vær trygg: Mulighetene til å sovne underveis er ikke mange, under denne dundrende orgien i generell høyteknologi og animatroniske spesialeffekter. Og det er svært oppfinnsomt gjort, med en råbarket selvsikkerhet.Det ødelegges fra et budsjett på angivelige 1 milliard kroner. Slikt blir det mye moro av.

Kvinnelig konkurranse

Roboten har fått sin uknuselige kvinnekonkurrent — og skuespilleren er attpåtil av norsk ætt. Kristanna Loken fremstår ikke som grei jente fra Nordmarka, men er den siste og sofistikerte kyborg T- X fra det hyperteknologiske nettverket Skynet. Stadig er Skynet ute etter å drepe J.C., geriljalederen som skal føre menneskeheten i opprøret mot en dommedag som ville innebære at maskinene overtar herredømmet helt. Kan de hindres? Hva kan hjelpe mot en drapsmaskin som antar alle tenkelige figurer på et øyeblikk og som gjenoppstår uten stans? Hun slår luften ut av mellomgulvet på alle, unntatt Arnie. Og skallet er forførende smekkert. Armene kan dessuten utstyres med motorsager, maskingeværer, granatkastere og annet som faglig kommer til nytte.Loken makter å være så farlig at vi grøsser - og atletisk så vi imponeres. Men rollen gir ikke muligheter til så mye finspill.

Utdatert

J. C. lever nå avskjermet, men T-X er utholdende og slu i jakten på denne menneskehetens fremtidige frelserfigur. (J.C. er lik Jesus Christ, får vi tro). Enda en gang må han få hjelp av den utdaterte terminator, som begynte i Skynets tjeneste og forsøkte å drepe foreldrene hans ("Terminator 1"). I oppfølgeren hadde terminatoren skiftet side, utviklet menneskelige egenskaper (svette!) og familiefølelser overfor J.C .og hans mor. Han kjempet da mot T-1000, roboten som kunne smelte, bli til en våt aluminiumsflekk og så gjenoppstå, like dødelig en drapsmaskin som før. James Cameron har hoppet av, dermed savnes hans mer visjonære regi og evnen til å skape en atmosfære full av undring, til å overraske. Men Jonathan Mostow (fra ubåtdramaet "U-451") er en bra håndverker som liker seg i fyrverkeributikken, og får noe kjapt, barskt og selvhøytidelig ut av det, som likevel har en butt humor. Replikkene er lakoniske og avleveres med en biomekanisk alvor fra Schwarzenegger. Han fører seg fortsatt som en statue fra Påskeøya.

Fremtidsfrykt

Filosofene har kastet seg over hans terminator-figur, ikke så dumt som det kan låte. For her har vi fremtidsfrykten, spenningen mellom mennesket og maskinene osv.Driven er der fortsatt, men del 3 må nok regnes som den svakeste så langt.Men fansen vil neppe klage så høylytt. Vi må regne med at Terminator ufortrødent og uutryddelig vil gå videre. Enten blir det en ny film, eller så blir Schwarzenegger guvernør i California.Da er det vel bedre med enda en film?Terminator 3 får ordinær premiere 8. august, men vises som førpremiere torsdag kveld, ettersom Kristanna Loken er på Oslo-besøk.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  . . . musikken var ved Monn-Iversen

 2. KULTUR

  «Utøya 22. juli»: Overbevisende om terroren på Utøya

 3. KULTUR

  Lærer turte ikke annet enn å slette kritikk av Oslo-skolen

 4. KULTUR

  «Now it’s dark» byr på en hypnotisk natt i Stavanger

 5. KULTUR

  Norge kan få «NRK-skatt» istedenfor lisens

 6. KULTUR

  «Første mann:» Aardmans evolusjonsteori