HBO Max trekker seg fra Norden: Gullalderen kan være over

HBO Max har fjernet en haug med titler fra plattformen sin, inkludert to norske serier. Dette kan være ett av flere tegn til slutten på strømmetjenestenes storhetstid, ifølge forsker.

Du finner ikke lenger «Beforeigners» på HBO Max. Sesong to var tilgjengelig et halvt år før den ble borte. Her ser vi Tobias Santelmann under innspilling av den andre sesongen.

Flere titler fra hele Europa har forsvunnet fra HBO Max. Blant dem finner vi de norske seriene «Beforeigners» og «Velkommen til Utmark».

HBO Max skriver i en pressemelding at de finkjemmer innholdet før de slås sammen med Discovery+. HBO Max eies nå av Warner Bros. Discovery etter fusjonen mellom Warner Media og Discovery tidligere i år.

Ifølge Variety har selskapet som mål å spare inn tre milliarder dollar i Europa. HBO Max kommer ikke lenger til å produsere originalt innhold i Norden, Sentral-Europa, Nederland og Tyrkia. Strømmetjenesten forblir tilgjengelig inntil videre.

Ettert fusjonen ble det kjent at HBO Max og Discovery+ vil bli til én global strømmetjeneste. Det er ukjent når dette skjer. I prosessen har de nå besluttet å fjerne noen av de originale HBO-produksjonene.

Når og hvor man får sett disse seriene igjen, er uvisst. Årsaken er heller ikke kjent, og HBO ønsker ikke å kommentere saken i Aftenposten.

– Veldig merkelig

Rubicon TV produserte serien «Beforeigners» for HBO Max. Daglig leder Ivar Køhn forteller at sesong to bare fikk et halvt år på plattformen.

– Jeg synes det er veldig merkelig og veldig synd. Det er trist for oss og for publikum, forteller han.

Det var telefoner fra forvirrede seere som gjorde Køhn klar over at serien var borte.

– Så fikk vi beskjed fra HBO at den var tatt av. Vi visste ingenting.

Også en fersk, norsk serie fra 2021 «Velkommen til Utmark» er forsvunnet. Den er produsert av Paradox, som Aftenposten ikke har lykkes å komme i kontakt med. HBO har ikke bekreftet at serien er fjernet.

«Beforeigners» er fjernet fra HBO Max. Nå håper daglig leder i Rubicon TV, Ivar Køhn, at de kan finne en løsning. Den svenske serien «Lust» og det danske dramaet «Kamikaze» ser også ut til å være fjernet.

Norsk filminstitutts direktør Kjersti Mo synes det er uheldig at HBO fjerner norsk innhold «over natten».

– Det er å håpe at det blir en løsning slik at folk kan få strømme «Beforeigners» igjen snart, sier hun.

Slutten på en gullalder?

Mo forteller at produksjonen av dramaserier har hatt en sterk vekst de siste årene, med store investeringer fra strømmetjenester.

– At HBO nå velger å trekke seg ut av Nordiske produksjoner, er synd og egentlig litt utypisk, sier Mo. Han legger til at internasjonale strømmeaktører vanligvis satser på lokalt innhold.

Forsker Terje Gaustad tror HBO befinner seg i et vanskelig «rettighetspuslespill». Det er ikke bare HBO som opplever et skifte. Tidligere i år kom det frem at Netflix mister abonnenter for første gang på ti år.

Gaustad tror dette kan være ett av flere tegn på enden av strømmetjenestenes gullalder.

– Jeg tror det vi ser nå, og som er tydelig med Netflix når de rapporterte om en nedgang i abonnementer, er at taket er nådd og de går over i en mer ordinær driftsfase, sier Gaustad. Han jobber ved institutt for kommunikasjon og kultur ved BI.

Han mener det er naturlig at ulike strømmetjenester slår seg sammen. De kan dermed investere mer ut ifra forventede inntekter og ikke ut ifra et forbehold om å vokse.

– Vi ser at vi er over i en ny type fase sammenlignet med det vi har vært siden Netflix først kom.

«Velkommen til Utmark» fra 2021 er også fjernet fra HBO.

Minst i Norden

Ivar Køhn forteller at det som før het HBO Nordic (erstattet av HBO Max), var en liten aktør, og at det trolig ikke vil få store følger at de trekker seg ut fra Norden.

– Det er synd at de ikke ser verdien i nordisk produksjon, men rent praktisk er det ikke stor betydning.

Køhn forteller at de nå ønsker gå i dialog med plattformen om å selge «Beforeigners» til noen andre.

HBO Max sier til Aftenposten at det er gjort tre produksjoner siden september 2021 i Norden. Dette har vært gjennomsnittet de siste årene.

Sammenlignet produserer Viaplay over 60 dramaproduksjoner i Norden dette året, mens Netflix produserer rundt 30. Disney starter sine første innspillinger i Norden til høsten.

Ny plattform for sesong tre

Ivar Køhn tror ikke det blir flere nordiske produksjoner i året enn det som har vært.

– Jeg tror det kommer til å ligge på det nivået som er nå, og det er høyt, så sånn sett er det en bra tid for drama, sier han.

Han opplevde samarbeidet med HBO og «Beforeigners» som godt. Sesong tre av serien er under utvikling, men plattformen blir en annen.

– Vi må se hva som skjer, og kanskje det åpner seg muligheter.