Tirsdag gikk sosiale medier i svart

– Nå skjønner alle at dette ikke går over av seg selv, sier forfatter Guro Sibeko.

Så du dette i dag?
Millioner av innlegg ble delt på Instagram under emneknaggene #BlackoutTuesday og #TheShowMustBePaused.
En strøm av svarte skjermer blir delt i sosiale medier i solidaritet med dem som utsettes for rasisme.
Aksjonen er organisert i etterkant av drapene på George Floyd, Ahmaud Arbery og Breonna Taylor. Demonstrasjoner og opptøyer sprer seg nå i hele USA og til flere andre land.

Tirsdag ble det postet millioner av innlegg i sosiale medier i solidaritet med demonstrantene i USA. Samtidig stanset mange kulturbransjer opp i protest mot rasisme og politivold mot svarte.

Engasjementet har spredt seg fra gatene i USA.

Tirsdag ble til #BlackoutTuesday. Store plateselskaper og artister tok initiativ til å «koble seg fra jobben og koble til samfunnet» under emneknaggen #TheShowMustBePaused.

Emneknaggen fikk fart allerede i forrige uke da en post om aksjonen begynte å sirkulere.

Les også

Opptøyene sprer seg i USA. Raseriet handler om tre døde mennesker.

Den norske artisten Amanda Delara er en av mange som engasjerer seg i sosiale medier tirsdag: – Jeg er sliten av å se mine melaninrike venner bli behandlet dårligere, sier hun.

– Jeg håper dette blir mer enn en trend

I Norge har mange delt det samme svarte bildet i sosiale medier. Én av dem er Amanda Delara.

– Jeg er sliten av å se mine melaninrike venner bli behandlet dårligere på grunn av strukturell diskriminering, skriver hun i en e-post.

Melanin er pigmentstoffet som gjør huden brun, og melaninrik er et positivt ladet begrep mange bruker om folk med mørk hud.

– Problemet er at vi er kunnskapsløse og ikke forstår rasisme som en struktur og et system. Det handler ikke om at du er et godt eller ondt menneske. Det handler om at mange norske minoriteter ikke får jobb på grunn av navn eller etnisitet, skriver Delara.

Dette skriver artisten Arif på Twitter tirsdag.

Hun mener det er viktig at folk engasjerer seg, og hun har merket at mange som ikke engasjerer seg til vanlig, kaster seg på nå. Men hun tror ikke engasjement i sosiale medier er nok:

– Jeg tror ikke det vil utgjøre en reell forskjell før systemene forandrer seg. Jeg håper dette blir mer enn en trend, sier Delara.

Artisten Arif deler også sine tanker i sosiale medier.

– Dette er usynlige, og i dette tilfellet synlige, kamper våre besteforeldre, foreldre og vi har måttet kjempe daglig. Jeg vil ikke at mine fremtidige barn skal vokse opp i en slik verden. Det vil ikke du heller, skriver artisten på Instagram.

Han ville ikke kommentere saken utover det, ifølge manageren.

Artister som Madcon, Hkeem, Thea Hjelmeland og Emir deltok også tirsdag.

Den anerkjente artisten Rihanna reagerer sterkt på George Floyds død. De siste dagene har hun delt flere innlegg på sosiale medier der hun skriver at hun er trist, sint og opprørt.

Utsatt for rasisme hele livet

Noen av verdens aller største artister har de siste dagene deltatt i aksjonen som startet i USA. Rihanna skriver at hun er sint, trist og opprørt over det som skjer.

Søndag skrev musikklegenden Quincy Jones blant annet at han er blitt utsatt for rasisme hele livet. Han avslutter innlegget med at det er på tide «å gjøre noe med problemet én gang for alle».

Andre mener at svarte skjermer ikke er nok. Artisten Lil Nas X foreslår å dele lenker til donasjoner fremfor beksvarte bilder. Han står bak megahiten «Old Town Road» fra i fjor.

Musikkselskapene Universal Music Group, Warner Music og Sony Music, konsertarrangøren Live Nation og Beats by Dre viser også sin solidaritet tirsdag.

Emneknaggen #blacklivesmatter er også hyppig brukt. Bevegelsen har eksistert siden 2013 og er blitt aktuell på ny i dag. Men mange er kritiske til at bruken av den emneknaggen hindrer viktig informasjon i nå frem til dem som demonstrerer i gatene.

– Når samfunnet går i oppløsning, ser det slik ut, sier forfatter Guro Sibeko.

Guro Sibeko: – George Floyd var ikke det første drapet

Forfatter Guro Sibeko mener det er helt logisk at folk reagerer nå. Rasisme har foregått lenge. Selv om ingenting er grunnleggende annerledes nå, er én ting nytt: Alle har med seg et kamera og kan dele video av det de ser. Det gjør at samfunnet ikke lenger kan snu ryggen til urett, mener Sibeko.

– George Floyd var ikke det første drapet noen så. Vi har sett det før og håpet at det ikke skal skje igjen. Men nå skjønner alle at dette ikke går over av seg selv.

I fjor ga Sibeko ut boken Rasismens Poetikk.

Koronapandemien har også bidratt til å eskalere situasjonen i USA, mener forfatteren. Der er dødsraten blant svarte langt høyere enn blant hvite, viser en ny rapport fra APM Research Lab.

– Hvite mennesker har demonstrert mot koronatiltak og vært bevæpnet som om de skulle i krigen. De blir ikke skutt av politiet. Nå blir fredelige demonstrasjoner møtt med massiv voldsutøvelse fra politiet, sier Sibeko.

– Opplysning er et godt sted å begynne

Forfatteren har mange teorier om hva som kan skje etter demonstrasjonene i USA. Ingen av dem er hyggelige. Hun håper at norske politikere ser på demonstrasjonene som en advarsel.

– Når samfunnet går i oppløsning, ser det slik ut, sier Sibeko.

– Hva synes du om responsen i Norge? Er det nok å dele bilder på Instagram?

– Det er ikke alle som har mer å by på enn det, og det er greit. Men veldig mange har muligheten til å jobbe aktivt mot rasisme på andre områder. Å oppsøke kunnskap er et godt sted å begynne.

MTV går i svart i åtte minutter

Ifølge CNN begynte initiativet til den svarte tirsdagen i musikkbransjen blant ansatte i plateselskapene Atlantic Records og Platoon.

De har også laget et eget dokument med oppfordringer til hvordan hvite bør behandle svarte og en egen leseliste kalt «antirasistiske ressurser».

Den nå internasjonale aksjonen markeres på ulike måter utenfor sosiale medier. For eksempel vil TV-kanalen MTV gå i svart i åtte minutter, like lenge som George Floyd lå under kneet til politimannen som arresterte ham.