Kultur

Sjaman Dureks bok stoppes

Cappelen Damm trekker boken til den selverklærte sjamanen Durek Verrett. Boken skulle etter planen utgis på norsk i slutten av måneden.

Cappelen Damm trekker Durek Verrets bok, som etter planen skulle utgis i slutten av oktober. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

 • NTB

– Vi leste ikke boken nøye nok da vi antok den. Det har vi gjort nå. Vi har bestemt at den ikke kan utgis, sier forlagssjef Knut Ola Ulvestad i Cappel Damm til NTB.

Han understreker at boka stoppes på grunn av etiske vurderinger. Cappelen Damm ble oppmerksom på problematiske passasjer i boka først etter mediestormen som oppsto da den ble utgitt i USA.

– Det var passasjer i den amerikanske versjonen som vi ikke trodde var med i den norske utgaven. Det viste seg imidlertid at bøkene var identiske, sier Ulvestad.

Det er spesielt avsnittene som handler om årsaker og behandlingsformer for kreft, som er problematiske, ifølge forlagssjefen.

Hevder kreft er selvpåført

Verrett skriver i boka at kreft er «selvpåført» og et resultatet at vi ikke lenger ønsker å leve. Han mener også at det kan skyldes problemer på jobben eller i ekteskapet, skriver Dagbladet.

– Dette er tekstblokker som kan være sårende for mennesker som har familie og venner med sykdommen, sier forslagssjefen.

Durek Verrett skriver videre at tilfeldig sex tiltrekker seg underjordiske ånder. Over det irske nettstedet Xposé sier han at kvinner får «avtrykk» på innsiden av vagina, dersom de har for mange sexpartnere. Han sier at dette må renses ut og at han tilbyr øvelser for dette.

Les også

Ingeborg Senneset: Prinsesse Märtha Louise må selvfølgelig få være kjæreste med hvem hun vil. Problemet er et kommersielt samarbeid med en sjaman.

– Glapp for oss

Boken skulle ha undertittel «Sjamanske metoder for å gjenvinne din personlige kraft, skape indre forvandling og gjøre verden lysere», ifølge VG.

Cappelen Damm mente i utgangspunktet at boka ville være interessant for et norsk publikum på grunn av Durek Verrett sin relasjon til prinsessen, og hans inntog i den norske offentligheten.

– Vi tenkte folk ville være interessert i hans tanker, livssyn og behandlingsmåter. Men så var det partier som glapp for oss. Vi har gjort en redaksjonell feilvurdering. Det tar vi konsekvensene av i tolvte time, sier Ulvestad.

Prosessen med å droppe boka begynte forrige onsdag, under bokmessen i Frankfurt.

Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise erklærte at de var et par i mai, like før de startet foredragsturneen «The Princess and the Shaman». Märtha Louise fikk mye kritikk i forbindelse med turneen, som førte til at hun sluttet å bruke prinsessetittelen kommersielt.

 1. Les også

  Sjaman Durek Verrett sier han er utsatt for rasisme

Les mer om

 1. Durek Verrett
 2. Litteratur
 3. Cappelen Damm

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Boken til Durek Verrett gis ut i Norge

 2. KULTUR

  Durek Verrett beklager til nordmenn

 3. NORGE

  – Jeg hadde også tenkt at dette var en gal manns tale

 4. KOMMENTAR

  Forlaget legger seg paddeflat for sjaman-kritikk. Det lyder uutholdelig hult.

 5. KULTUR

  Prinsesse Märtha Louise tar et oppgjør med rasisme

 6. DEBATT

  Healer? Skyggehvisker? Her er fem sjaman Durek-kostymer til halloween.