Kultur

Bokanmeldelse: Imponerende debut om uhyggelig barndom

Setningene hoper seg opp og samler energi i Malin C.M. Rønnings rare fortelling om Urd og familien i skogen.

Debutant Malin C.M. Rønning har interessante observasjoner av skolens rolle i et barns liv, mener Aftenpostens anmelder. Oktober / Baard Henriksen

 • Emilio Sanhueza
 • Malin C.M. Rønning:
 • Skabelon (roman)
 • Oktober

Urd er tredje yngst i en stor søskenflokk på en øde plass dypt inne i skogen. Familien er fattig. Far er en fraværende tømmerhugger, mor er hjemme og røyker sigaretter.

Urds enkle, rå setninger tar oss med på en vanskelig oppvekst hvor tristessen er mellom linjene. Malin C.M. Rønnings imponerende debutroman Skabelon finner altså sted i rare, uhyggelige omgivelser.

Selv om setningene er enkle, er Urds ordforråd sofistikert. Paradokset er sentralt i bokens fortelling og språkføring. Skabelon handler til dels om å forstå andre, seg selv og ens samspill med verden, gjennom språkbruk og navn.

«Skabelon» av Malin C.M. Rønning Oktober

En fremmed kvinne

To samtidige hendelser setter i gang Urds indre reise: Urd begynner på skolen, der hun skal sosialiseres inn i storsamfunnet. En fremmed kvinne dukker opp i huset ved skogen.

Den fremmede påstår å ha sett både huset og Urds mor i visjoner. Dermed introduseres Urd overfor det imaginære. Moren avviser visjonene som vrøvl, men et frø er plantet i boken.

En ny forbindelse skapes mellom Urd, fantasien og opplevelsen av naturen, dyrene, skogen og huset.

Ansvar for egen læring

I fantasien finner Urd en aksept av sin egen livssituasjon som skolevesenet mangler. Skolen forstår heller ikke Urds sikksakk-blikk på verden, vist frem av Rønning i stadige poetiske vendinger:

«Mennesker har bare plass til seg sjøl på innsida, og noe som er lyst og noe som er mørkt. Men jeg har mer, jeg har alle dyra, kroppen min er et landskap, og der inne bor de, i ulike rom […]».

Når forfattere finner rytmer og teksturer som fanger erfaringer på spennende vis, får slike passasjer ofte akkumulerende effekt: Setningene hoper seg opp og samler energi. Kanskje derfor fungerer Urds paradoksale vendinger mellom grove setninger og raffinerte betraktninger.

Hvor kommer Urds intelligens fra? Skabelon anerkjenner søskenflokken som utdanningsinstitusjon, der lære og intelligens deles annerledes enn på skolen. Urd ser ikke opp til voksne, men hun ser opp til eldre søsken.

Utdanningsreform

Rønnings interessante observasjon er at skolen like fullt påvirker barns subjektive oppfatninger av foreldre. Urd forstår at hennes normale tilstander er unormale.

«Det finnes mødre og fedre som henter barna sine i bil. Barna smiler og vinker og setter seg inn. De kjører ikke før alle har tatt på seg sikkerhetsbeltet.»

Slik dannes nye bilder av egne foreldre i Skabelon. Carl Jung kalte det for det kollektivt ubevisste, en slags felles database av subjektive oppfatninger om hvordan folk og fe bør være.

Skabelon lar Urds voksende innsikt i eget liv bli en utdanning i seg selv. Den forbereder henne – og oss – på det som venter når barndommen er over: Det vonde.


Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Bokanmeldelse
 2. Aftenposten Lørdag
 3. Litteratur
 4. Kultur
 5. Utdanning

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ukens kulturtips: Slagkraftig trønderpunk, ramsalt krim uimotståelig tenåringskomedie

 2. KULTUR

  Minneord om Beate Grimsrud: «Den gamle bokseren ga seg ikke uten kamp»

 3. KULTUR

  Kulturtips som passer både for voksne og barn

 4. FAMILIE OG OPPVEKST

  Lenge ble vi smartere og smartere. Så stoppet det opp. Dette er forskernes teorier.

 5. FAMILIE OG OPPVEKST

  Åtte smarte triks som kan gjøre barnet ditt til en bokorm

 6. FAMILIE OG OPPVEKST

  Tusenvis av familier i karantene: Her er tipsene som bevarer husfreden