Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen fratrer ved årsskiftet

Espen Egil Hansen (54) slutter som sjefredaktør i Aftenposten. – Det er vemodig, men tidspunktet for meg er riktig. Vi satser journalistisk og ansetter folk, sier han.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen orienterte de ansatte om avgangen på et allmøte mandag morgen.

Styreleder Siv Juvik Tveitnes i Aftenposten sier at Espen Egil Hansen før sommeren ga beskjed om at han mente tiden snart var inne til å gå videre.

Hansen tok over som sjefredaktør i Aftenposten i 2013. Et drøyt år senere ble han også utnevnt til administrerende direktør.

Ifølge Tveitnes og Hansen så han for seg en periode på tre til seks år som sjefredaktør. Det ble altså seks.

– Dette føles vemodig. Men samtidig er det noe fint med å gi seg på et tidspunkt der avisen man er så glad i, er i god skikk. Vi ansetter folk og satser journalistisk. På det personlige planet er jeg 54 år gammel, og skal jeg gjøre noe helt nytt, så er dette et godt tidspunkt, sier Hansen.

Den store endringen

I hans tid har Aftenposten endret seg kraftig. I dag lener avisen seg langt mer på brukerbetaling enn tidligere. Legger man sammen papirabonnenter og digitale abonnenter, får man tall som fra tiden da papiravisen var på sitt største.

Samtidig som forretningsmodellen, finansieringen av journalistikken, har endret seg, har også journalistikken gjort det, ikke minst presentasjonen av journalistikken.

Nettopp dette skal Espen Egil Hansen forsette å utvikle i en direktørstilling i Schibsted.

Skogen Lund: – Hansen har vært toneangivende

Konsernsjef i Schibsted Kristin Skogen Lund sier Hansen har vært en toneangivende leder i Schibsteds medievirksomheter i en årrekke.

– Espen var sentral i å bygge opp VG Nett og har stått bak den digitale transformasjonen i Aftenposten. Det har gitt ham en unik kompetanse som Schibsted ønsker å utnytte på konsernnivå. Derfor er jeg veldig glad for at han nå tar ansvar for å utforske og meisle ut strategien for nye mediekonsepter i Schibsted. Ingen i våre rekker er bedre egnet enn ham til å lede dette arbeidet, sier hun.

– Innen digital brukerbetaling har Aftenposten under hans ledelse oppnådd resultater som blir lagt merke til i hele verden. Avisen har nå en moderne forretningsmodell og en yngre lesermasse som sikrer gode vilkår for kvalitetsjournalistikk i fremtiden, sier Tveitnes.

Konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted.

Ingen har større andel unge lesere

I en tale til Aftenpostens medarbeidere mandag morgen pekte Hansen selv på at det er en myte at avisens lesere er så gamle. Ingen har i dag en større andel digitale lesere i aldersgruppen 20–29 år enn Aftenposten, sa han.

I sitt budskap til redaksjonen uttrykte Hansen også en sterk kjærlighet til avisens medarbeidere, til et godt arbeidsmiljø og til fellesskapet i Aftenposten.

– Jeg slutter mens jeg fortsatt har lyst til å bli, og mens jeg fortsatt ser muligheter, har ideer og pågangsmot, sier han.

Hansen, som blir sittende frem til nyttår, sier han er mest fornøyd med at Aftenposten nå preges av nyskaping.

Han trekker frem podkastene Forklart og Aftenpodden, satsingen på digital historiefortelling og analytisk journalistikk, utviklingen av Junior Skole og eventer rundt byutvikling, klima og teknologi som eksempler på dette.

Ros fra klubbleder

Mangeårig leder for redaksjonsklubben, Gunnar Kagge, forteller at Hansens avgang ble møtt med vemod.

– Dette er en trist dag for Aftenposten. Espen Egil Hansen har vært avgjørende for at Aftenposten har lykkes med omstillingen til en digital medievirkelighet. Espen har en unik kompetanse om den internasjonale medieutviklingen, og det har Aftenposten hatt stor nytte av.

Han legger vekt på at Hansen har endret Aftenposten fra å være en bedrift som levde av annonser, til å bli et mediehus som lever av journalistikken og abonnementsinntekter.

– Dermed har vi nå håp om at Aftenposten skal klare seg gjennom mediekrisen, sier Kagge.

Gunnar Kagge er leder for redaksjonsklubben i Aftenposten.

I Hansens tid har Aftenposten vært gjennom tøffe nedskjæringer der flere titalls ansatte har måttet slutte. I 2016 forsvant 40 årsverk fra redaksjonen. Kagge gir uttrykk for at disse prosessene kunne vært løst på en bedre måte.

– Han er en karismatisk person, med sterk tro på seg selv. Det har hjulpet ham til å få med redaksjonen på vanskelige omstillinger. Men han har til tider trodd så sterkt på seg selv at han ikke har hørt på råd fra andre. Omstillingen har vært nødvendig, men de kunne vært mindre smertefulle om han hadde lyttet til gode råd fra ansatte, sier Gunnar Kagge.

– Nå må vi jakte på Norges beste medieleder for å erstatte ham. Det er interne kandidater, men jeg håper styret også vil se om det finnes kandidater andre steder, sier han.

Tveitnes: – Ser etter intern arvtager

Styreleder i Aftenposten Siv Juvik Tveitnes sier at styret fvil se etter interne kandidater til stillingen i første omgang.

– Fundamentet her er journalistikken. Det blir viktig å rekruttere en tydelig redaksjonell leder for Aftenposten, som kan styrke den digitale utviklingen.

– Har dere noen tanker om hvor dere ønsker at Aftenposten skal være om fem år?

– Papiravisen vil fortsatt være viktig for oss fremover. Men målet er å få en økonomisk bærekraftig digital avis. Aftenposten er en organisasjon som fortsatt har store omstillingsbehov foran seg.

– Er det et mål å nå ut til andre lesere enn i dag?

– Aftenposten har gjort en god jobb på å nå yngre lesere. Mange av de nye tingene vi gjøre har et yngre og mer feminint publikum enn papiravisen. Fremover fortsette å jobbe med å nå ut til yngre målgrupper, sier Tveitnes.


Aftenposten presiserer: I den løpende redigeringen av denne saken falt et sitat fra klubbleder Gunnar Kagge ut av teksten. Det opprinnelige sitatet er satt inn igjen.