Kultur

Trond Brænnes siste jobb

Skuespilleren Trond Brænne holdt på å lese inn en lydbok da han døde i mars 59 år gammel. Kollegaen Kim Haugen fullførte boken som utgis nå.

afp000502705-dk1XIGFkEY.jpg
 • Kaja Korsvold
  Journalist

Den svenske suksessboken En mann ved navn Ove av Fredrik Backman blir lansert i denne uken. Lydbokversjonen som lanseres samtidig, er blitt en noe spesiell utgivelse. Mesteparten av boken er lest inn av skuespilleren Trond Brænne som døde 16. mars i år 59 år gammel. De siste kapitlene har kollegaen Kim Haugen lest inn.

Lydtekniker og produsent Tom Erik Ingvaldsen brukte Brænne mye som innleser i studioet i Fredensborgveien i Oslo. Han tok som vanlig imot skuespilleren da han kom på jobb torsdag 14. mars klokken 13.

— I det han tok i døren ble han dårlig. Vi ringte etter ambulanse. Den kom etter bare seks minutter. Men Trond døde dessverre på sykehuset natt til lørdag.

Brænnes siste jobb var spesiell også for skuespilleren selv, sier Ingvaldsen.

- Han syntes boken var veldig spesiell å lese. Han sa: Dette burde jeg lage skuespill av. Hvis den skal filmatiseres kunne jeg gjerne tenke meg å være Ove.

En mann ved navn Ove handler om en 59-åring som er en grinebiter og borettslagets skrekk. Så skjer det ting som gjør at livet hans forandrer seg.

"Hyggelig" tross rar

— Det er en hyggelig bok, selv om hovedpersonen er fryktelig rar, hadde Trond en veldig forståelse for ham.

Etter Brænnes død ble Kim Haugen spurt om å lese inn boken i sin helhet, forlaget tenkte å la Brænnes halvferdige jobb ligge.

— Kim insisterte på å la Tronds innlesning være, så da ble det sånn. Vi har ikke laget noen fiksfakserier ut av det. Det blir bare opplyst om i begynnelsen av boken, det er alt.

- Hadde Brænne en spesielt god stemme for lydbøker?

— Ingen var som Trond Brænne. Han hadde en tilstedeværelse som var helt sjelden. Her i studioet kunne mange sitte og ha pause ved et bor, ingen sa noe. Da sier Trond: Jeg er 59 år og leser denne boken her, hvem er du? Det kom frem i begravelsen at han hadde vært litt dårlig. Det snakket han aldri om.

Ingvaldsen mener de fant den beste måten å avslutte prosjektet på.

— Det var sterkt å gjennomføre opptakene uten å bli grepet av sentimentalitet. Det var et fint farvel og jeg syns det er et verdig minne etter Trond. Forlaget prøver ikke å gjøre en kommersiell greie av dette med innlesningen, det liker jeg, sier Tom Erik Ingvaldsen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5