Årets norske strømme-hit ga 250.000 kr. i inntekt

Sirkus Eliassen har årets norske megahit på Wimp og Spotify med "Æ vil bare dans", men inntektene frem til tredje kvartal er ca. 250.000 kroner.

Sirkus Eliassen, med brødrene Magnus (t.v.) og Erik Eliassen, er den mest spilte norske artisten i 2012 både på Spotify og Wimp med låten "Æ vil bare dans". Salget av låten på iTunes og inntekter via strømming har likevel bare gitt beskjedne 500.000 kroner hittil, som skal fordeles på band, distributør og medkompositør og produsent Ben Kinx.

Fredag overrakte Sveinung Rindal i Wimp det tydelige beviset på at Bodø-brødrene Magnus og Erik Eliassen har hatt den mest populære norske låten på strømmetjenesten dette året.

Laleh topper internasjonal liste

Svenske Laleh topper den internasjonale Wimp-listen med sangen som har fått en svært spesiell mening i Norge etter terroren 22. juli ifjor, "Some die young".

Sirkus Eliassen utmerker seg med å være et heldigitalt prosjekt. Brødrene Eliassen opplyser at de aldri har utgitt en fysisk CD eller vinylplate.

Ingen plan om album

— Vi har heller ikke planer om å gi ut et helt album, selv om deler av fansen maser veldig om dette. Vi tror konseptet med å gi ut singler fungerer mye bedre for oss, sier Erik Eliassen.

Fra en heller anonym tilværelse i 2011, har Sirkus Eliassen slått til for fullt i 2012. Hittil har de gitt ut seks digitale singler, bestående av til sammen syv låter i karrieren.

20 ganger platina

Ifølge brødrene har "Æ vil bare dans" blitt solgt og strømmet til hele 10 ganger platina i løpet av året. For at en singel skal få platinatrofeet, må den bli solgt 10.000 ganger via nedlasting.

Et eget platinatrofe for strømming er nå innført, og ifølge Ifpi krever dette hele tre millioner avspillinger. Med andre ord vektes 300 avspillinger like tungt som en nedlastet (kjøpt) sang.

Hverken Spotify eller Wimp vil fortelle nøyaktig hvor mange ganger "Æ vil bare dans" er blitt avspilt. Selskapene vil heller ikke si noe om hvor mye de betaler for avspilling av konkrete artister.

Ifølge Wimp betaler de 70 til 80 prosent av sine inntekter etter moms tilbake til plateselskapene - som igjen lønner artistene.

100 spillejobber

— Det er blitt ca. 100 spillejobber i løpet av året, og jeg har ikke tall på alle reisedagene. Det har vært et utrolig morsomt år, sier Magnus Eliassen.

- Hvor mye har dere tjent på singelsalget hittil i år?

— Det aner jeg virkelig ikke. Vi vet at vi nå tjener omtrent like mye på strømming som på nedlasting. For meg betyr ikke pengene så veldig mye. Jeg er mer opptatt av å få ut musikken, svarer han.

Har tjent halv million på låten

Ifølge Julius Diesen, som er sjefen for brødrenes eget plateselskap, Beyond Records, har singelen "Æ vil bare dans" hittil i år generert litt over 500.000 kroner i inntekter, fra ulike strømmetjenester og fra salg via nedlasting. Tre andre singler står for omtrent like mye i inntekt.

— Halvparten av inntektene fra "Æ vil bare dans" stammer fra strømming. Pengene skal deles med medkomponist og produsent Ben Kinx og plateselskapet, sier Diesen.

Inntekter fra radiospilling er ikke med i regnestykket. Heller ikke betaling fra strømmetjenestene i årets siste kvartal.

-Er dere fornøyd med inntjeningen til "Æ vil bare dans"?

-Ja, dette er vi kjempefornøyd med. Dette er jo et prosjekt som startet for bare halvannet år siden, og vi tenkte aldri på at vi ville nå så langt da, svarer Diesen.

Etterlyser støtteordning

De siste dagene har det vært sterkt fokus på at andelen norske låter som blir spilt via strømmetjenester som Wimp og Spotify er laber. Ifølge Wimps Sveinung Rindal står norsk musikk for ca. 30 prosent av avspillingene i Norge.

Marte Thorsby, direktør i Ifpi, plateselskapenes bransjeorganisasjon i Norge sa til Dagsavisen fredag at det bør vurderes å innføre bedre offentlige støtteordninger for norske musikkinnspillinger. Hun ser for seg et støttesystem lik det som finnes for norsk film.

— For oss er norsk musikk svært viktig, sier Wimps Rindal.

— Norsk musikk står for ca. halvparten av det vi løfter frem redaksjonelt gjennom anbefalinger og spillelister, sier han.

Her er årets 25 mest spilte låter på Wimp:

LalehSome Die YoungÅrets mest spilte låt - internasjonale
GotyeSomebody That I Used To Know 
Carly Rae JepsenCall Me Maybe 
Sirkus Eliassen & Ben KinxÆ vil bare dansÅrets mest spilte låt - norske
AdeleSet Fire To The Rain 
LoreenEuphoria 
VinniGodmorgen Norge 
fun.We Are Young 
ColdplayParadise 
Flo RidaWhistle 
Michel TelóAi Se Eu Te Pego 
VinniSommerfuggel i vinterland 
AdeleSomeone Like You 
Flo RidaWild Ones 
Alina DevecerskiFlytta på dej 
Maroon 5Payphone 
DonkeyboyCity Boy 
Far East MovementLive My Life 
Admiral PKallenavn 
DonkeyboyPull Of The Eye 
Lana Del ReyBorn To Die 
David Guetta -  SiaTitanium (feat. Sia) 
Taylor SwiftWe Are Never Ever Getting Back Together 
Nicki MinajStarships 
Alexandra JonerSunrise 

Hele topp-100-listen finner du her.

Schibsted , som også eier Aftenposten , har store eierinteresser i Wimp