Petter Uteligger gikk i fengsel – nå kommer TV-serien

TV 2 håper den nye serien "Petter i fengsel" kan være et viktig bidrag inn i debatten om norsk kriminalomsorg.

Allerede  etter kort tid merket Petter «Uteligger» Nyquist at frihetsberøvelsen ga ham hukommelsesproblemer, søvnvansker og andre soningssymptomer.

Det sier programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, om serien som har premiere på TV 2 og TV 2 Sumo 4. mars. Seerne får følge Petter Nyquists 30 dager som frivillig innsatt i høyrisikofengselet Halden fengsel.

Han ville ifølge kanalens pressemelding finne ut mer om hvem som egentlig soner i norske fengsler, hva fengslingen gjør med dem og om de har en fremtid utenfor  murene.

Det var da han bodde på gaten i 52 dager under innspillingen av den prisbelønte 2015-serien «Petter Uteligger» at han ble nysgjerrig.

– Siden den gang er jeg blitt kjent med mange mennesker som befinner seg i utfordrende livssituasjoner. Flere av dem har vært inn og ut av fengsel, og historiene deres har gjort meg nysgjerrig på hvordan det faktisk er på innsiden av murene. Den beste måten for meg å prøve å forstå dette på var å dra inn i fengsel selv, uttaler Nyquist.

Etterpå fulgte han de innsatte gjennom et år, for å prøve å forstå hvordan soningen formet dem – og om straffen fungerte, om de ble rehabilitert, og hvordan det gikk på utsiden når noen av dem ble løslatt.