Skrik på femteplass over verdens dyreste

Edvard Munchs Skrik er kun på femteplass på listen over verdens dyreste malerier. Kongefamilien i Qatar slo alle rekorder ifjor da de kjøpte et Paul Cézanne-maleri for mer enn 1,4 milliarder.

Cézanne-maleriet "Kortspillerne" er det hittil dyreste i verden. Kongefamilien i Qatar kjøpte verket ifjor for 1,4 millliarder kroner. Klikk på pilen for å se enda flere malerier!
FS00016910.jpg
Portrett av Adele Bloch-Bauer I - av østerrikske Gustav Klimt. Solgt for 766 millioner.
Portrett av Dr. Gachet - av nederlandske Vincent van Gogh. Pris: 468 millioner kroner.
Bal du moulin de la Galette - av franske Pierre Auguste-Renoir. Pris: 443 millioner kroner.
Gutt med pipe - av spanske Pablo Picasso. Pris: 591 millioner kroner.

Rekordprisen for Cézanne-maleriet "Kortspillerne" ble oppnådd gjennom et salg i 2011, men detaljene om det ble først kjent i begynnelsen av februar.

Ifølge de mange presserapportene om rekordkjøpet skal kongefamilien i oljestaten Qatar har betalt over 250 millioner dollar for kunstverket.

Vanity Fair omtaler prisen som "sinnsyk", og peker på at dette ikke er et episk Gogh-landskap eller et Vermeer-portrett. Det amerikanske magasinet ser på kjøpet som nok et steg fra makthaverne i Qatar for at landets skal posisjonere seg som et internasjonalt intellektuelt senter.

Abstrakte streker for 803 mill

Det den vanlige mann i gaten muligens ser på som estetisk og malerisk skjønnhet, er heller ikke det første man tenker på når det andre dyreste maleriet i verden skal vurderes.

No. 5 av Jackson Pollock, som noen uærbødig kanskje vil kalle en "abstrakt smørje", ble i 2006 solgt for 140 millioner dollar (803 millioner kroner etter dagens kurs) fra musikkprodusenten David Geffen.

Angivelig ble maleriet solgt til den mediesky investoren og kunstsamleren David Martinez, men han har senere gått ut via sin advokat og benektet kjøpet.

Martinez er for øvrig den samme samleren som er blitt saksøkt av Christen Sveaas i USA i forbindelse med salget av Constantin Brancus bronsestatue Miss Pogany.

De andre på 10-på-topp-listen over verdens dyreste malerier er:

3. Kvinne III — av den nederlandske, abstrakte ekspresjonisten Willem de Kooning.

Også det ble solgt av David Geffen i 2006, til milliardæren Steven A. Cohen for 137,5 millioner dollar (788,5 millioner kroner.

4. Portrett av Adele Bloch-Bauer I - av østerrikske Gustav Klimt.

I november 2006 ble dette verket solgt for 135 millioner dollar (774 millioner kroner). Eieren, den jødiske flyktningen Maria Altmann, kjempet i mange år en innbitt kamp for at familien skulle få tilbake eierskapet til fem Klimt-malerier som ble stjålet av nazistene under krigen. Hun solgte Adele Bloch-Bauer I til den amerikanskjødiske samleren Ronald Lauder.

5. Skrik - norske Edvard Munch.

119,9 millioner dollar, eller 687,6 millioner kroner, oppnådde eier Petter Olsen for Skrik under nattens auksjon hos Sotheby's i New York. Det holder kun til en femteplass på listen over verdens mest dyre malerier. Men det er altså det dyreste som noen gang er solgt på auksjon.

6. Nude, Green Leaves and Bust - spanske Pablo Picasso.

Oljemaleriet fra 1932 ble i 2010 solgt for 106,5 millioner dollar (610,8 millioner kroner) av Christie's i New York til en ukjent kjøper.

7. Gutt med pipe - Pablo Picasso.

Solgt i 2004 for 104,2 millioner dollar (597,6 millioner kroner) på en auksjon hos Sotheby's i New York.

8. Eight Elvises - Andy Warhol.

Solgt i 2008 for 100 millioner dollar (573,5 millioner kroner) fra Annibale Berlingieri til en privat samler, via auksjonshuset Philippe Ségalot.

9. Portrett av Dr. Gachet - av nederlandske Vincent van Gogh.

I 1990 oppnådde det som den gang var en rekordpris av 82,5 millioner dollar (473 millioner kroner). Maleriet ble solgt fra en privat samler til japaneren Ryoei Saito.

10. Bal du moulin de la Galette - av franske Pierre Auguste-Renoir.

Solgt for 78,1 millioner dollar (448 millioner kroner) i 1990 fra en privat samler til japanske Ryoei Saito.

Kilder: Vanity Fair/Wikipedia.

Petter Olsens utgave av Edvard Munchs Skrik ble 2. mai 2012 solgt for nær 120 millioner dollar. Denne varianten henger i Nasjonalmuseet.