Giske lover DAB-melding

Kulturminister Trond Giske lover å fremlegge en egen stortingsmelding om digital radio i 2010. Her vil han skissere et tidsløp for når vi nordmenn må bytte fra FM til DAB.

Trond Giske vil ha et tidsperspektiv for overgang til digital radio.
  • Arve Henriksen

Salget av DAB-mottagere går fortsatt i krabbefart. Sist vinter sendte derfor kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas et brev til kulturministeren, hvor han etterlyste en plan for overgangen fra FM til digital radiodistribusjon. Under forutsetning av rødgrønn valgseier i høst, vil kulturminister Trond Giske nå komme Bjerkaas i møte.

–Vi vil i løpet av 2010 legge frem en stortingsmelding om DAB, hvor vi blant annet vil drøfte om myndighetene kan bidra mer aktivt for å fremme digitaliseringen av radiomediet. Vi har nå god erfaring med digitalisering av TV, selv om radiodigitaliseringen vil ta lengre tid og kreve større forberedelser. Blant annet er det langt flere radioapparater som skal skiftes ut enn det var TV-apparater, derfor er det utrolig viktig at denne overgangen skjer på en samfunnsmessig god måte, sier Giske.

Mer FM.

I fjor ble det solgt åtte ganger flere analoge FM-radioer enn digitale DAB-radioer i Norge. Denne dobbeltdistribusjon av radiosignaler koster, derfor ønsker NRK en endelig slukkedato.

–Vi er nok ikke der ennå at vi kan sette en eksakt dato for slukking. Meldingen vil nok likevel inneholde et tidsperspektiv, hvordan vi legger en strategi frem mot en endelig slukkedato. Det viktigste er nå at vi får en fortgang i planene, sier Giske.

Kulturministeren viser blant annet til at den britiske regjeringen har foreslått at de aller fleste radiostasjoner flyttes fra FM til det digitale DAB-nettet i 2015. I Frankrike skal ingen analoge radioer selges etter 2013, og i Danmark har myndighetene bestemt seg for å droppe videreutviklingen av FM.

–Det ser ut til at det er en bevegelse internasjonalt, det at så mange andre land nå går for DAB, også bidra til at prisene senkes, sier Giske.

For tidlig.

Tidligere har radiobransjen antydet at 2014 kunne være en aktuell dato for en overgang fra FM til DAB, da går dagens distribusjonsavtale av FM ut. Det tror Giske er for tidlig.

–2014 er for tidlig, men jeg tror ikke vi snakker om så mange år senere. Jeg står fortsatt på at halvparten av alle husstander skal ha tilgang til DAB før en slukking igangsettes. Før den tid må vi ha en strategi for hvordan vi kommer dit, sier Giske.

For Jarle Ruud, markedsansvarlig i Digitalradio Norge kommer nyhetene fra Giske overraskende.

–Dette var litt med håndfast enn jeg har vært klar over, så dette var absolutt gledelig. Vi har lenge fisket etter et konkret utspill à la dette, så dette er absolutt et riktig steg i riktig retning, sier Ruud.

LES OGSÅ: