Kultur

Luften ut av ballongen

Colosseum:<br></br> SHATTERED GLASS<br></br> Amerikansk<br></br> Regi: Billy Ray<br></br>Med Hayden Christensen, Chloë Sevigny<br></br> Historien om den upålitelige journalisten Stephen Glass er mindre engasjerende som spillefilm enn som journalistikk.

  • Ingunn Økland
    Ingunn Økland
    Kommentator og hovedanmelder

Avsløringen av juksemaker-journalistene Stephen Glass i 1998 og Jayson Blair i fjor har gitt stoff til en lang rekke avisartikler verden over. Glass selv publiserte nylig en roman som antagelig er sterkere fundert i virkeligheten enn mange av hans fabrikerte nyhetsreportasjer i magasinet The New Republic i perioden 1995-1998. Den handler om en fremadstormende journalist med hang til løgn og diktning.Også spillefilmen om den opportunistiske ordsvindleren har fått rikelig omtale, ikke minst da det ble kjent at magasinet Esquire ville hyre Jayson Blair, oppsagt reporter i New York Times, som anmelder av "Shattered Glass". Alt oppstusset bidro til at herrebladet besluttet å klare seg uten den kompromitterte journalistens vurdering av regidebuten til Billy Ray. Luften raskt ut av ballongen. Ikke bare vet vi hvordan filmen kommer til å ende. Stephen Glass' rise and fallmangler den dramatiske nerven man kom i kontakt med gjennom en stedvis selvironisk journalistisk videreformidling av sakens fakta.Miljøskildringen er antagelig troverdig, men ikke desto mindre flat. Det påstått høye kompetansenivået i The New Republics unge redaksjon virker totalt fraværende. Aldri drøfter disse kollegene det journalistiske arbeidet med politikk eller økonomi. Som tilskuer får man i grunnen en følelse av at hele magasinet skrives og styres av et slags high school-miljø.Heller ikke Stephen Glass — greit spilt av canadiske Hayden Christensen - gir inntrykk av å være det journalistiske geniet kollegene oppfatter ham som. Både hovedrolle og biroller mangler ekstraordinære kvaliteter. At redaktøren Charles Lane (Peter Saarsgaard) til slutt kniper Glass i fusk, er slett ingen bragd, ettersom en internettavis allerede hadde påpekt vesentlige mangler ved en artikkel om hacker-miljøet. Chloë Sevigny gjør en av sine hittil blekeste roller som den lojale kollegaen Caitlin Avey.

Fantasifullt

"Shattered Glass" er utstyrt med en fantasifull rammefortelling, og Billy Ray iscenesetter flere av de fiktive, festlige historiene Glass publiserte som nyhetsreportasjer. Ikke desto mindre er "Shattered Glass" mindre fantastisk enn den etter hvert fargerike vandrehistorien om hva som egentlig skjedde i The New Republic. Spillefilmen mangler en nødvendig dose løgn og diktning.

Les også