Kultur

Bok og TV om oldefar Oscar

Alexander Wisting har ingen behov for å reise til Syd- eller Nordpolen, men har laget barnebok og TV-dokumentar om oldefaren Oscar Wisting og Roald Amundsens ekspedisjoner.

 • Forf>

— Mine "høye fjelltopper" er innen filmprosjekter, bøker og musikk. Det er der jeg har lyst til å prestere, sier Wisting, som har skrevet og illustrert faktaboken "Eventyret i isen" om Oscar Wisting og Roald Amundsen. Oldefaren var Amundsens trofaste følgesvenn, og tilbragte mange år i isødet på ekspedisjonene til Sydpolen, Nordøstpassasjen og Nordpolen.Historiene om oldefarens eventyrlige liv fikk Alex Wisting høre av farfaren Thorbjørn Wisting, polarheltens yngste sønn. - Hver sommer ferierte vi sammen i Horten, sier Oslo-mannen, som for to år siden bestemte seg for å lage dokumentardrama for TV om polarheltene. I TV-dokumentaren som vises på NRK i år, er også oldemoren Elise gitt stor plass.- Hun satt igjen i Horten med barneflokken mens Oscar Wisting og Roald Amundsen var ute på sine ekspedisjoner. En periode var mannen borte syv år i strekk. Av syv barn døde tre som små, inkludert et tvillingpar, uten å ha møtt sin far, forteller Alexander Wisting, som er fascinert av oldefarens grenseløse lojalitet til Amundsen.Wisting er partner i produksjonsselskapet Nett-TV, som også har produsert påskeserien "Folk til fjells" for TV 2 med Frithjof Wilborn som programleder. I underholdningsprogrammet har Wisting fingrene i regi, musikk og rebuser. Seerne skal få kjendiser, konkurranser og underholdning hver dag i påskeuken.- Jeg har nettopp kommet hjem etter en og en halv måned på vidda, så påskeferien vil jeg ha i byen, sykle med familien og gå tur med bikkja, sier Wisting, som har fått nok av snø og is på en stund.- Jeg er nok også mye mer familiekjær enn min oldefar. Kjenner ikke draget mot å reise så mye.Han er utdannet grafisk tegner og har arbeidet mye med design og reklame før han begynte med TV-produksjoner.- Jeg skriver gjerne manus selv og får nye ideer til bøker og filmprosjekter på langtur med bikkja, sier han. Amatørmusikeren spiller trompet i Kolbotn ungdomskorps og er nylig hjemkommet fra janitsjarkorps-NM i Trondheim. Han har selv skrevet all musikken til TV-dokumentaren om Oscar Wisting og Roald Amundsen, "Til døden skiller oss ad".Nett-TV har også laget 13 TV-programmer med kokken Andreas Viestad, "New Scandinavian Cooking", som får TV-premiere i USA i begynnelsen av mai.- Den største norske TV-satsingen noensinne, sier Wisting, som regner med at 200 millioner seere kan følge Viestads kokekunster på spektakulære steder i Norge. En ny serie, "Going home", er også myntet på et utenlandsk marked og skal følge folk med norske aner i USA.- Å få arbeide med så mange forskjellige uttrykk, både visuelt og musikalsk, er veldig spennende, sier Alexander Wisting.

Les mer om

 1. Litteratur

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Noen frøs ihjel. En ble truffet av bussen. En sovnet inn mens han leste tegneserier. Hvordan skal en polarhelt egentlig dø?

 2. KULTUR
  Publisert:

  Maud kom hjem til Asker lørdag – 101 år etter sjøsettingen

 3. NORGE
  Publisert:

  Roald Amundsens polarskute hevet etter 85 år på havbunnen

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Roald Amundsen tok til seg to jenter fra Øst-Sibir og kalte det et «menneskeeksperiment»: – De var en del av Amundsens imagebygging

 5. NORGE
  Publisert:

  Roald Amundsens polarskip Maud tilbake i Norge etter 100 år

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Bare én mann har forsøkt å nå Nordpolen med taubane og tømmerflåte