Kultur

– Charlie Hebdo-demonstrantene var en islamofob sekt

Hvem er Charlie? Et bedrag, hevder historikeren og sosiologen Emmanuel Todd. Det har utløst en hissig debatt i Frankrike. Samtidig er redaksjonen i satiremagasinet med 270.000 abonnenter i ferd med å gå i oppløsning.

Ifølge historikeren og sosiologen Emmanuel Todd var det borgerskapet som demonstrerte 11. januar og arbeiderklassen ble hjemme. CHARLES PLATIAU, REUTERS/NTB SCANPIX

 • Vibeke Knoop Rachline

Fire måneder er gått siden attentatene i Paris, der 17 mistet livet. Blomsterhavet utenfor satiremagasinet Charlie Hébdo er forlengst spylt vekk og redaksjonen går i disse dager i oppløsning.

Intet er som før i redaksjonen i satiremagasinet. Fire måneder etter de dramatiske skuddene som drepte 12 den 9. januar, er det som er igjen av redaksjonen i oppløsning. JournalistenZineb El Rhazoui, etter eget utsagn den mest islamvennlige men også han dødstruet,klaget over å ha blitt innkalt for å bli sagt opp, men til slutt bestemte redaktørene seg for at hun skal bli likevel.

Tidligere denne uken var det karikaturtegneren Luz som bestemte seg for å slutte. Han hadde tidligere erklært at han aldri ville karikere Mohammed mer. Luz har forklart at han føler seg forfulgt av spøkelsene av sine fire mest kjente kolleger som ble drept, og at han ikke er inspirert av daglige nyheter lenger. Ryktene hevder at han vil dra fra Frankrike, men det benekter han på det sterkeste.

Uenighet om pengegaver

Problemet er først og fremst pengene. Charlie Hebdo har fått inn 4,3 millioner euro gjennom diverse støtter og gaver siden terrorattentatet. Det er en enorm sum for et blad som ofte har levd fra hånd til munn. De aller fleste i redaksjonen vil at pengene skal gå til ofrenes etterlatte, men det er tydelig at ikke alle er enige om dette, og det skaper strid. Antall abonnenter har økt fra 10.000 før attentatet til 270.000.

Historikeren og sosiologen Emmanuel Todd skaper debatt i Frankrike. Her mance Triay

Truslene mot redaksjonen er fremdeles overhengende. Hjemmet til redaktøren, Riss, er blitt fotografert og kartlagt to dager på rad. Han sier at han vil fortsette, og at han ikke går rundt og er redd 24 timer i døgnet. Men han er rystet over at kollegaen Luz trekker seg.

— Attentatet kunne vært unngått

Emmanuel Todd har med sin bok Hvem er Charlie helt olje på restene av et bål som ikke bare flammet opp Frankrike, men store deler av verden. Selv statsminister Manuel Valls har kastet seg ut i debatten etter at Todd sammenlignet ham med marskalk Pétain, Frankrikes Quisling. Det er Todds bok som er et bedrag, svarte Valls.

– Jeg er utsatt for angrep fra alle kanter, sier Emmanuel Todd til Aftenposten. Han mottar en rekke hatbrev og er gjenstand for voldsom skyts i sosiale nettverk.

– Det er innenriksdepartementets feil at det gikk som det gikk. De beskyttet ikke nok Charlie Hebdo. Attentatet kunne vært unngått, mener han.

Massemønstring: et bedrag

Mange mener at det er han som burde ha unnlatt å utgi boken, skrevet i hui og hast på en måned. Todd går nemlig til angrep på den enorme og symbolske folkemønstringen 11. januar, dager etter attentatene. Da demonstrerte mer enn fire millioner franskmenn sin avsky mot terrorisme og sin støtte til Charlie Hebdo og ytringsfriheten. Det var da det berømte slagordet «Jeg er Charlie» oppsto.

Todd har analysert den demografiske, geografiske og sosiale sammensetningen av demonstrantene og kommet til at det utelukkende var hvite franskmenn, oftest fra middelklassen. Folk fra vanskeligstilte forsteder deltok ikke, hevder han.

– Det var Charlismens Stalingrad. Det var ille i Paris, men enda verre i provinsen. Frankrike er blitt et post-katolsk samfunn i krise. Hvordan tåler vi at en av ti er arbeidsledig? Og muslimene befinner seg helt på bunn. De kan sammenlignes med jødenes plass i Tyskland i 1930-årene. Det er det som skaper islamofobi, som mediene er med på å skape. I virkeligheten er Frankrike delt i to. Borgerskapet som demonstrerte 11. januar og arbeiderklassen som ble hjemme, mens middelklassen lever i frykt. Det er ikke normalt at fire millioner franskmenn demonstrerer i gatene og klapper for politiet. Derimot er det normalt at folk slår ned på meg når jeg påpeker det, sier Todd.

Tiet

Emmanuel Todd deltok ikke selv i demonstrasjonen, og har ikke uttalt seg om det som skjedde før nå.

– Hvorfor?

– Jeg opplevde dette øyeblikket av tilsynelatende enighet som totalitært. Det var første gang jeg var redd for å uttrykke meg. Situasjonen var komplisert. Jeg skrev boken for min 13 år gamle datter. Hun var påvirket gjennom skolen.

Todd har fått mest kritikk for å karakterisere demonstrasjonen som islamofob. For ham er det ikke islam som er den store trusselen, men overdreven verdslighet.

– Islam har erklært krig mot Vesten, mens det vestlige systemet har forårsaket mange millioner døde. Charlie Hebdo var som en islamofob sekt som skjet på Muhammed.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Patrick Pelloux, medarbeider i Charlie Hebdo, sa de følte seg grovt fornærmet. Og det er ikke hver dag en statsminister slakter en forfatter i avisen Le Monde. Manuel Valls hevder at Todd er blitt så kynisk at han ikke tror på republikken mer.

– Finnes det ingen løsning? Du siterer en artikkel av Johan Galtung for 30 år siden …

– Ja, den er glimrende selv om han har sagt mye rart, men jeg vet så lite om Norge at jeg kan ikke uttale meg om situasjonen der. Faktisk tror jeg det eneste håpet er franskmennenes galskap, og særlig forholdet mellom menn og kvinner. Det er en sokkel man kan bygge videre på. Og så må man unngå en konfrontasjon med islam. Hvis det skjer, blir det 100 prosent katastrofe for Frankrike, sier Todd.

 1. Les også

  Zineb El Rhazoui fortsetter kampen for ytringsfriheten i Charlie Hebdo

 2. Les også

  Tegneren Luz forlater Charlie Hebdo

 3. Les også

  Angrepet på Charlie Hebdo kaster skygger over den røde løperen i Cannes

Les mer om

 1. Terror
 2. Ytringsfrihet
 3. Charlie Hebdo

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Ytringsfriheten etter angrepet på Charlie Hebdo

 2. VERDEN

  Charlie Hebdo strupes av sikkerhetstiltak tre år etter

 3. KULTUR

  Essay: Frankrike romantiserte islamismen altfor lenge | Bjørn Kvalsvik Nicolaysen

 4. KOMMENTAR

  Frankrike har fått nok. Terror har gjort politikerforakt og mistenksomhet mot innvandrere til den nye normalen | Per Kristian Haugen

 5. VERDEN

  Angrepet i Strasbourg oppsummert: Dette vet vi – og dette vet vi ikke

 6. VERDEN

  Terroren øker usikkerheten i det franske presidentvalget