Fantastiske Kendrick Lamar

Det lå an til én av årets konserter. Det ble én av de beste gjennom Roskilde-historien.

Kendrick Lamar, helt suveren på Roskilde.

Vår vurdering:

6 av 6

Ingen rappere er mer omtalt og har gitt ut et bedre album i sin sjanger i år enn amerikanske Kendrick Lamar, oppvokst i legendariske Compton, L.A.

Hans album To pimp a butterfly har flyttet hiphopen et hakk videre mot det fortsatt tydelig politiske, men samtidig musikalsk svært ambisiøse.

Det kommer til å toppe mange årsbestelister.

Miks av alvor og fest

Det gjør mannens konsert på Roskilde Festival tidlig fredag kveld også.

Utgangspunktet borget for én av årets opplevelser, med To pimp a butterfly i baggasjen. Det ble en av Roskilde-historiens aller beste konserter.

Hiphop live kan ofte surre seg bort i avkuttede låter og idiotisk publikumsfrieri. Kendrick Lamar valgte det motsatte, og fokuserte utelukkende på sine fantastiske låter.

Ikke de mest jazza, introverte eller "vanskelige" fra sitt nyeste album, men de som fungerte suverent i miksen mellom sterkt musikalsk håndverk, tekstlig fornuftprat og innbydelse til pur fest.

Lamar maste en del om "the loudest crowd ever" og sånt, slik hiphopere alltid gjør i store sammenhenger, men jeg tror han kanskje hadde rett.

Det er mildt sagt sjelden gressletten foran Orange Scene er med.

Kveld for minneboka

Og låtutvalget? Tja, han spiller "Backstreet freestyle", han spiller "Swimming pools (drank)", "Bitch, don't kill my vibe", "Poetic justice", "i" og "King Kunta", og han spiller "Alright".

Blant annet, og helt suverent. Med et band som aldri står i veien, men kun backer rytmene. Man trenger vel ikke si at 60.000 på sletta foran ham sang med på hver eneste strofe.

Jeg så Kendrick Lamar lage fest for Roskilde-folket på en litt mindre scene for to år siden. Han har tatt flere steg opp siden den gang.

På plate lager han musikk som krever lytting og analyse. Noe av dette tas med over til konsertformatet, men mannen har skjønt, og pleaser, sitt festivalpublikum.

Det var en helt fantastisk konsert. Én for minneboka. Synd at mannen ikke skal innom Norge i sommer, gitt.