Kultur

Fikk nytt fotballstadion av Eurovision

Her i Esprit Arena arrangerers årets Eurovision Song Contest. På baksiden ligger den midlertidige stadion til fotballklubben Fortuna Düsseldorf. Foto: Rolf Klatt, NDR

Hva gjør en tysk fotballklubb når Eurovision Song Contest trenger stadionanlegget deres? Da bygges det like godt et midlertidig stadion rett ved siden av – kun for tre kamper.

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Det foregikk en heftig dragkamp om å bli arrangørby av årets Eurovision Song Contest. Problemet var at det ikke fantes ledige haller som var store nok til å husere et arrangement av sådan størrelse. Alle de store hallene i Berlin, Hamburg og Hannover var dessuten opptatt med konserter.

I Düsseldorf ligger 2. divisjonsklubben Fortuna Düsseldorf’s arena, med en kapasitet på 54400 mennesker. Problemet var bare at fotballklubben hadde tenkt å bruke arenaen selv, til det den gjerne skal brukes til, nemlig fotballkamper.

Midlertidig

Derfor valgte Düsseldorf by å strekke seg svært langt for å få Esc-finalen. Resultatet ble at kommunen med god hjelp av gode sponsorer, like godt bygget en midlertidig stadion med overbygg og plass til 20000 tilskuere rett ved siden av dagens arena.

– Berlin var villige til å strekke seg veldig langt for å bli arrangørby, problemet var at både Olympiastadion og O2-stadion var opptatt med arrangementer som ikke kunne kanselleres, sier Dr. Frank-Dieter Freiling, leder av den såkalte Referencegroup i EBU (European Broadcasting Union), til Aftenposten.

Testing

Berlin by sitt forslag var derfor å bygge en midlertidig arena ved Tempelhof flyplass. Det syntes ikke den tyske kringkasteren NRD var noen plagsom god idé, det var kort og godt for risikabelt.

– Ingen hadde hverken sett eller prøvd hallen, og vi kunne heller ikke få teste ut akustikk eller kameravinkler på forhånd, sier Freiling.

Derfor falt valget på Düsseldorf. De tilbød nemlig det helt motsatt. De lot Eurovision Song Contest flytte inn i Esprit Arena. Som takk for lånet fikk fotballklubben en flunkende ny midlertidig stadion.

To måneder

Den nye arenaen, som fikk navnet Air Berlin stadion, tok åtte uker å bygge. Stadionet ble åpnet 26. mars i år. Den vil imidlertid kun bli brukt til sesongens tre siste kamper. Etter Esc er Fortuna nemlig tilbake på Esprit stadion. Den nye stadion vil deretter bli revet. Det er det ikke alle som er like godt fornøyd med.

Beholde

– Det er veldig synd, fansen liker seg faktisk mye bedre på den nye enn den gamle. Etter at klubben rykket ned til 2. divisjon er det ikke like mange på kampene som tidligere, og hovedarenaen blir vel stor. Den nye er mye mer intim, derfor vil beholde denne, sier Dieter, drosjesjåfør som bruker fritiden sin til å se fotball.

Størst

Esprit er den største hallen som noensinne er benyttet i Eurovision Song Contest. På grunn av tekniske fasiliteter er det kun plass til 24000 tilskuere på hvert av de tre showene denne uken.

Arenaen har tidligere hatt besøk av artister som Bon Jovi, Bruce Springsteen & The E Street Band, Coldplay, Phil Collins, Depeche Mode, Madonna, The Police og The Rolling Stones.

Oslopris

– For byens Düsseldorf var det veldig viktig å bli arrangør av Esc, og de synes derfor det var vel investerte penger. Jeg tror likevel ikke det ble så veldig dyrt, sier Dr. Frank-Dieter Freiling.

Hele finalearrangementet skal etter det Aftenposten kjenner til, ligger i noenlunde samme størrelsesorden som finalen i Oslo i fjor. Det betyr rundt 200 millioner kroner. Det skyldes blant annet at mesteparten av den midlertidige Air Berlin stadion ble sponset av nettopp dette flyselskapet.

Les også

  1. Sverige og Danmark til finalen

  2. Fjorårsvinner skriver Eurovision-historie

  3. Klar for den store svenneprøven

  4. Sørger over norsk exit