Kultur

Aftenposten TV med én ny kortfilm - hver uke

Heretter blir det ikke langt mellom Norges fremste kortfilmer og seerne: Kortfilmfestivalen inngår samarbeid med Aftenposten TV. Og Aftenposten.

  • Sturle Scholz Nærø

— Aftenpostens lesere og seere vil få presentert noen fantastiske kortfilmer fremover, lover Anita Svingen, daglig leder for Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Samtidig blir Aftenposten mediepartner for landets fremste festival i sitt slag.

Dette betyr blant annet at mediehuset skal finansiere prisen Gullstolen, i klassen årets beste, norske dokumentar.

Prisen er på 50.000 kroner.

Knutepunkt-status

Kortfilmfestivalen presenterer «det beste og kunstnerisk mest nyskapende innen internasjonal og norsk kortfilm og dokumentarfilm», heter det i profilbeskrivelsen. Både unge og etablerte filmskapere og -produsenter deltar.

Ane Dahl Torps filmdebut fant sted i 2002, i kortfilmen «Anolit». Stefan Faldbakkens 25 minutter lange drama ble vist både i Grimstad og på flere festivaler i utlandet.

I 2006 fikk festivalen knutepunkt-status, det vil si at den regnes som nasjonalt ledende og er garantert bevilgninger over statsbudsjettet.

Én i uken

Påmeldingen til årets festival, som starter den 10. juni, åpner fredag. På nett kommer Aftenposten til å vise én ny kortfilm i uken, uavhengig av festivalprogrammet.

Jonas Brenna, produsent i Aftenposten TV, forklarer:

— Tilfanget er så stort. For eksempel kan tidligere prisvinnere hentes frem. Alle filmene velges ut i nært samarbeid med Kortfilmfestivalen. På den måten får vi ypperlige kuratorer som skal gi seerne over 50 spennende titler i 2015. Hensikten er å dele de gode opplevelsene og sørge for at filmene og filmskaperne i større grad får den oppmerksomheten de fortjener, fastslår Brenna.

- Stolte og glade

Anita Svingen, daglig leder for Kortfilmfestivalen, tillegger

Også det brennhete Hollywood-navnet Morten Tyldum har bakgrunn fra Grimstad-festivalen. Kino-suksessen «The Imitation Game» er nominert til åtte Oscar-priser. Bildet er fra Los Angeles tidligere i uken, der Tyldum og hustru Janne deltok under en filmgalla.

samarbeidsavtalen stor betydning:

— Vi er stolte og veldig glade over dette viktige samarbeidet med Norges største avis. Festivalens fremste oppgave er å fremme kortfilm, og med denne satsingen vil vi nå ut til hele landet. Aftenpostens TV-seere har mye å glede seg til, sier hun.

Europas Oscar-pris

239 kortfilmer, 37 lange dokumentarfilmer og 85 musikkvideoer var påmeldt i 2014. Til konkurranseprogrammet ble 54 kortfilmer, 12 dokumentarer og 20 musikkvideoer tatt ut.

Norges kortfilm-kandidat til European Film Awards, Europas svar på Oscar-prisen, blir nominert under festivalen i Grimstad.

- Kortfilmens gullalder

— I Norge produseres mange kortfilmer som ikke når et publikum utenom festivaler. Vi ønsker at flere nordmenn skal få øynene opp for alt det flotte og som lages og ikke minst: For kortfilmen som kunstform. Kortfilmen har det perfektet formatet for nett-TV: Den er kort! Det vil si at vi befinner oss i kortfilmens gullalder, fremholder TV-produsent Jonas Brenna.

Les også

  1. Samisk filmskred fra Kautowood

  2. Filmfestivaler frykter de må klare seg selv

  3. Norske Torill Kove kan få sin andre Oscar