Kultur

Aftenposten TV med én ny kortfilm - hver uke

Heretter blir det ikke langt mellom Norges fremste kortfilmer og seerne: Kortfilmfestivalen inngår samarbeid med Aftenposten TV. Og Aftenposten.

 • Sturle Scholz Nærø

— Aftenpostens lesere og seere vil få presentert noen fantastiske kortfilmer fremover, lover Anita Svingen, daglig leder for Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Samtidig blir Aftenposten mediepartner for landets fremste festival i sitt slag.

Dette betyr blant annet at mediehuset skal finansiere prisen Gullstolen, i klassen årets beste, norske dokumentar.

Prisen er på 50.000 kroner.

Knutepunkt-status

Kortfilmfestivalen presenterer «det beste og kunstnerisk mest nyskapende innen internasjonal og norsk kortfilm og dokumentarfilm», heter det i profilbeskrivelsen. Både unge og etablerte filmskapere og -produsenter deltar.

Ane Dahl Torps filmdebut fant sted i 2002, i kortfilmen «Anolit». Stefan Faldbakkens 25 minutter lange drama ble vist både i Grimstad og på flere festivaler i utlandet. Foto: Fra filmen

I 2006 fikk festivalen knutepunkt-status, det vil si at den regnes som nasjonalt ledende og er garantert bevilgninger over statsbudsjettet.

Én i uken

Påmeldingen til årets festival, som starter den 10. juni, åpner fredag. På nett kommer Aftenposten til å vise én ny kortfilm i uken, uavhengig av festivalprogrammet.

Jonas Brenna, produsent i Aftenposten TV, forklarer:

— Tilfanget er så stort. For eksempel kan tidligere prisvinnere hentes frem. Alle filmene velges ut i nært samarbeid med Kortfilmfestivalen. På den måten får vi ypperlige kuratorer som skal gi seerne over 50 spennende titler i 2015. Hensikten er å dele de gode opplevelsene og sørge for at filmene og filmskaperne i større grad får den oppmerksomheten de fortjener, fastslår Brenna.

- Stolte og glade

Anita Svingen, daglig leder for Kortfilmfestivalen, tillegger

Også det brennhete Hollywood-navnet Morten Tyldum har bakgrunn fra Grimstad-festivalen. Kino-suksessen «The Imitation Game» er nominert til åtte Oscar-priser. Bildet er fra Los Angeles tidligere i uken, der Tyldum og hustru Janne deltok under en filmgalla. Foto: AP/NTB SCANPIX

samarbeidsavtalen stor betydning:

— Vi er stolte og veldig glade over dette viktige samarbeidet med Norges største avis. Festivalens fremste oppgave er å fremme kortfilm, og med denne satsingen vil vi nå ut til hele landet. Aftenpostens TV-seere har mye å glede seg til, sier hun.

Europas Oscar-pris

239 kortfilmer, 37 lange dokumentarfilmer og 85 musikkvideoer var påmeldt i 2014. Til konkurranseprogrammet ble 54 kortfilmer, 12 dokumentarer og 20 musikkvideoer tatt ut.

Norges kortfilm-kandidat til European Film Awards, Europas svar på Oscar-prisen, blir nominert under festivalen i Grimstad.

- Kortfilmens gullalder

— I Norge produseres mange kortfilmer som ikke når et publikum utenom festivaler. Vi ønsker at flere nordmenn skal få øynene opp for alt det flotte og som lages og ikke minst: For kortfilmen som kunstform. Kortfilmen har det perfektet formatet for nett-TV: Den er kort! Det vil si at vi befinner oss i kortfilmens gullalder, fremholder TV-produsent Jonas Brenna.

 1. Les også

  Samisk filmskred fra Kautowood

 2. Les også

  Filmfestivaler frykter de må klare seg selv

 3. Les også

  Norske Torill Kove kan få sin andre Oscar

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Joachim Trier: – Den første kortfilmen jeg viste for publikum hadde nok en kunstnerisk ambisjon over mine evner

 2. KULTUR

  Magnitsky-dilemmaet

 3. KULTUR

  Her forberedte de Tungtvannsaksjonen

 4. KULTUR

  Gnistrende skuespillerprestasjoner i «Bloodline»

 5. KULTUR

  Fire danske vinnere og én som burde ha vunnet

 6. KULTUR

  Marvel's Daredevil byr på en superhelt som kan underholde både nerder og nybegynnere.