Kultur

Hvordan påvirker NRK konkurransen i Medie-Norge?

Mandag ettermiddag skal landets medieledere møtes hos kulturminister Thorhild Widvey (H) for å diskutere NRK.

afp000857681-wXKVUkGYLY.jpg Karlsen, Anette

 • Øystein Aldridge

Direktesendingen fra Kulturdepartementet er avsluttet.

Kulturministeren har invitert forskere og landets medieledere for å få deres innspill til arbeidet med en ny NRK-politikk. Thorhild Widvey har varslet en stortingsmelding om allmennkringkasting i juni.

Flere av NRKs konkurrenter i Norge har tidligere tatt til orde for å stramme inn NRKs virkeområder. Begrunnelsen har vært at NRK tar lesere og seere fra kommersielle medier på nett.

Avviser at NRK stjeler lesere og seere

Søndag kom en rapport som går langt i å avvise at NRK svekker kommersielle medier. Rapporten er bestilt av Kulturdepartementet og kommer til å bli viktig i Regjeringens arbeid med NRK-politikken.

Mandag presenterer forskerne fra Samfunns— og næringslivsforskning (SNF) sine funn. I tillegg skal Mediebedriftenes Landsforening (MBL) presentere sin egen rapport om NRK.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, Generalsekretær Rune Hetland i Landlaget for lokalaviser, TV 2-sjef Olav T. Sandnes og P4-sjef Trygve Rønningen skal alle holde hvert sitt innlegg.

Hele mandagens program finner du her.

Dette vil Regjeringen gjøre med NRK

I Regjeringsplattformen fra 2013 heter det at Regjeringen vil jobbe for å begrense NRKs mulighet til å svekke frie institusjoners aktivitetsgrunnlag.

Regjeringen vil også vurdere NRK-lisensen og alternative finansieringsformer, samt øke andelen eksterne produksjoner i NRK.

Thorhild Widvey har foreløpig sagt lite konkret om hva hun ønsker å gjøre med statskanalen. I januar i fjor var hun i London for å lære av BBC.

 1. Les også

  Ny rapport: NRK på nett er ikke en trussel for andre medier

 2. Les også

  NRK-skatt mye billigere enn lisens

Les mer om

 1. NRK

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Foreslår å endre pressestøtten, frita medier for arbeidsgiveravgift og gjøre NRK til en stiftelse

 2. KULTUR

  Medietilsynet har konkludert: – Ikke svekk NRK

 3. DEBATT

  Vi undres over at andre norske medieledere ser seg tjent med å forsøke å bygge ned NRK | Birger Magnus og Thor Gjermund Eriksen

 4. KULTUR

  Dette er kulturlivets forventninger til statsbudsjettet

 5. KULTUR

  Konkurrentene ser med bekymring på ny NRK-rapport

 6. DEBATT

  NRK – et konkurranseproblem?