Kultur

Blir hyllet for usexy bilder

  • Kjersti Nipen
    Kjersti Nipen
    Journalist

Foto: Espen Nersveen/NRK

  • Jeg visste ikke helt hva jeg satte i gang, sier Helle Vaagland etter å ha publisert undertøysbilder av seg selv med strømpebuksen på knærne.

NRK-programleder Helle Vaagland opprettet i går en konto på nettsamfunnet Twitter og la ut et bilde av seg selv i undertøyet, med magen i brett og strømpebuksen på knærne. Publiseringen var en kommentar til selvpromoteringsbilder på nettet der tynne, veltrente kvinner legger ut bikinibilder av seg selv på Twitter i kvinnefrigjøringens navn.

— Jeg så bildene av Marianne Aulie og Demi Moore, og fikk intenst lyst til å ta et skikkelig usexy og ulekkert bilde av meg selv. Så jeg løp inn på doen på NRK og tok bildet, og la det ut på Twitter. Men jeg visste kanskje ikke helt hva jeg satte i stand. Nå renner det inn mail, meldinger og intervjuforespørsler, sier Helle Vaagland, som måtte kaste om på dagens planer for å svare på spørsmål om sitt billedstunt.

Hylles av andre damer

— Hva slags reaksjoner får du?

- Det er de rene hyllester! Særlig fra andre damer. Jeg tror de synes det er befriende å endelig se noe som alle vet om, men som vi aldri ser: En helt vanlig damekropp i media. Bildet var min kommentar til det faktum at vanlige damer er sensurert bort fra media. Det er bare de sexy, poserende kvinnekroppene som synes, sier Vaagland.

Vil gjerne se mannekropp

— Tror du et bilde av en mann, for eksempel din kollega i «kulturstripa» på NRK, Asbjørn Slettemark, i boksershortsen ville vakt samme type oppmerksomhet?

— Det hadde vært gøy, jeg skulle likt å se det bildet! Men nei, det hadde ikke blitt like politisk. Det er fremdeles litt mer «slækk» for menn når det gjelder hvordan de kan se ut. Det er strengere for damer, som må være flinke, sexy og pene.

Har endelig blitt modig

— Fra kasting av korsetter og brenning av BH-er til undertøysbilder på nett: Hvorfor knyttes kvinnefrigjøring så ofte til kropp?

– Jeg tror veldig mange damer føler idealene som en tvangstrøye. Det skal utrolig mye til å tørre å være stygg for en dame. Da skal man være ganske modig. Jeg er endelig blitt så modig.

TV-premiere

- Dette skjedde samme uke som premièren på ditt TV-program Nasjonalgalleriet. Er det tilfeldig, eller ligger det også et element av selvpromotering i dette for deg?

— Jeg hadde nok gjort dette selv om jeg ikke var på TV. Det var mer den gamle feministen i meg som reagerte, enn programlederen. Og jeg er usikker på hvor forenlig dette er med programlederrollen, det føles i grunn litt risikabelt.

Les også

– Kvinner er på ett vis den mest fundamentale varen i vår kultur

— Sterk og selvstendig

— Du skriver på Twitter at du vil teste om du føler deg som en sterk og selvstendig kvinne når du tar bilde av deg selv i undertøyet. Føler du deg som en sterk og selvstendig kvinne i dag?

— Jeg føler meg akkurat like sterk og selvstendig som før.

Følg debatten her

"Bare for å teste om jeg føler meg som en sterk og selvstendig kvinne når jeg tar bilde av meg selv i undertøyet", skrev Helle Vaagland da hun publiserte dette bildet gjennom Twitter. Foto: Privat.

Marianne Aulie har publisert dette bildet av seg selv gjennom nettstedet Twitter.