Kultur

Konfliktrådet hevder kunstner Tormod Carlsen forfalsket dokument

Mekling om hets mot kunstneren har aldri funnet sted, skriver Konfliktrådet.

Konfliktrådet har anmeldt kunstner Tormod Carlsen for dokumentfalsk. Her er han fotografert i forbindelse med et intervju i Aftenposten i sommer.
 • Jakob Semb Aasmundsen
  Jakob Semb Aasmundsen
  Journalist

Scenekunstner Tormod Carlsen har hevdet i mediene at han har opplevd hets, og at han har møtt personer som skal ha hetset ham, i Konfliktrådet.

Påstandene har vært del av en opphetet debatt gjennom sommeren om Sløseriombudsmannen, scenenekt, kritikk av kunststøtte og hets av kunstnere.

Nå sier Konfliktrådet i en pressemelding at meklingen aldri fant sted.

«Saken er fremstilt som etterforsket av politiet, og deretter meklet i Konfliktrådet Oslo. Konfliktrådet Oslo har imidlertid ikke mottatt en slik sak fra Oslo politidistrikt. Det er heller ikke gjennomført mekling eller skrevet avtale med Tormod Carlsen som part», skriver direktør i Konfliktrådet Christine Wilberg.

Det påståtte Konfliktråd-møtet ble nevnt av Aftenposten i en sak publisert 19. juli. Her var Tormod Carlsen intervjuet sammen med flere andre om det å møte hets og trusler. Carlsen fortalte om meldinger han hadde mottatt, som han hadde opplevd som ubehagelige. Han fortalte at han fikk hjelp av advokat, og at saken endte i Konfliktrådet.

Konfliktrådet har nå anmeldt Carlsen for dokumentfalsk.

Aftenposten har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med Tormod Carlsen, men han har ennå ikke besvart henvendelsene.

Ville si tydelig fra

Overfor Aftenposten sier presse- og medieansvarlig i Konfliktrådet Anders Dahl at dette er en veldig spesiell sak.

– Vi mente det var riktig å anmelde. Både fordi vi mener dokumentet er falskt, og fordi dokumentet har har vært omtalt i pressen, sier Dahl.

Han forteller at Konfliktrådet tok kontakt med Carlsen i august. De hadde blitt kontaktet av Nettavisen og Subjekt om meklingen. De fikk tak i en kopi av Konfliktråd-dokumentet og fastslo at det var falskt.

Ifølge Konfliktrådet fortalte Carlsen dem etter hvert at det var en misforståelse, og at meklingen skal ha skjedd i regi av Røde Kors.

Aftenposten har vært i kontakt med Røde Kors. De sier at de ikke driver med denne type mekling og er ikke kjent med at noen i Røde Kors har hatt noe med denne saken å gjøre.

Kulturrådet: – Carlsen trakk seg

Tormod Carlsen har vært medlem av Faglig utvalg for scenekunst i Kulturrådet. De behandler søknader til tilskuddsordningene for scenekunstnere.

Kulturrådet meddeler at Tormod Carlsen har trukket seg fra det utvalget.

– Carlsen trakk seg fra utvalget for ca. en måned siden, sier kommunikasjonsrådgiver i Kulturrådet, Thomas Hansen. Hansen legger til at det derfor er unaturlig for Kulturrådet å kommentere saken ytterligere.

Therese Bjørneboe er redaktør i Norsk Shakespearetidsskrift.

– Kan være en misforståelse

Redaktør i Norsk Shakespearetidsskrift Therese Bjørneboe har tidligere omtalt Konfliktråd-dokumentet på shakespearetidsskrift.no. Bjørneboe bekrefter overfor Aftenposten at Carlsen har vist henne dokumentet som Konfliktrådet hevder er falskt.

– Men jeg kan ikke kommentere ytterligere siden saken er uavklart. Det er viktig å huske på at han ikke er dømt. Det kan være en misforståelse.

– Carlsens sak er blitt brukt som et eksempel på at kunstnere opplever trusler. Hva betyr dette for diskusjonen om trusler og hets?

– De fleste scenekunstnerne som har vært involvert i debattene, henviser ikke til trusler. De forteller om hets og sjikane, blant annet i kommentarfelt og i innboks. At det ikke er straffbart, betyr ikke at det ikke er en påkjenning. For noen kan hets føre til at man begrenser seg som kunstner.

Les mer om

 1. Ytringsfrihet
 2. Kunst
 3. Kultur
 4. Kulturdebatt
 5. Konfliktrådet
 6. Kulturrådet