Kultur

Skal det virkelig være så tomt i salene nå? Kultur- og uteliv har to krav til regjeringen.

Er det riktig med maksgrense på 50 i Operaen når T-banene er fulle? Kultur- og uteliv vil ha koronapass om det gir dem lettelser.

Illustrasjonsbilde: Det er plass til 1300 i Operaen. De mener det er trygt å ha flere i salen enn dagens grense på 50 publikummere. Bildet er fra juni 2021, da det kun var lov med 20 personer.
  • Morten Schwencke
    Morten Schwencke
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

I fire uker har vi hatt skjenkestopp og strenge maksgrenser på arrangementer. Dette er tiltak som FHI ikke vet om fungerer. Kunnskapen er mangelfull.

Nå skal tiltakene snart justeres. Torsdag klokken 19 er det pressekonferanse. I forkant har en rekke organisasjoner innen kultur- og uteliv gått sammen om et brev. Der stiller de to krav til myndighetene:

  1. Innfør koronapass.
  2. Hvis antallsbegrensninger fortsatt er nødvendig, må de tilpasses størrelsen på lokalet.

Budskapet kommer midt i en pågående debatt om koronapass. Denne gangen er det snakk om å stenge uvaksinerte ute, skrev Aftenposten onsdag. Aktørene bak brevet ser store ulemper ved dette, men mener det er verdt prisen om det fører til lettelser. Det forteller Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening.

– Dagens situasjon er ikke til å bære. Det er helt klart at det nå er trygt å ha mer enn 50 mennesker i Operaen. Vi må huske at tiltakene har stengt folk ute fra jobbene sine i flere omganger. Det er verre enn at uvaksinerte ikke får benytte kultur- og uteliv i en periode fremover, sier han.

Et spørsmål om prioriteringer

Brevet kommer på et tidspunkt der pilene peker rett vei. Den viktigste faktoren for gjenåpning er belastningen på sykehusene. Særlig tall for innleggelser, har FHI sagt.

Samtidig mener FHI at en stor smittebølge i vinter er uunngåelig. Bølgen kan vokse så snart tiltak fjernes, skriver de i en risikovurdering onsdag. Det handler nå om å bremse den med minst mulig inngripende tiltak. De tror ikke den kan stoppes.

Regjeringen har ment at summen av dagens tiltak har vært nødvendige for å hindre katastrofe på sykehusene. Nå har de varslet flere endringer. Det er bestemt at skolene skal bort fra rødt nivå. Kranene skal åpnes dersom helsemyndighetene mener det er forsvarlig.

Koronapasset som nå vurderes, er strengere enn det som tidligere har vært vurdert. Denne gangen skal det ikke være mulig å teste seg til grønt pass. Årsaken er at mange fullvaksinerte smittes av omikron. Man ønsker derfor å skjerme de uvaksinerte fra smitte. Bli de uvaksinerte syke, kan det også belaste sykehusene.

Aktørene liker ikke tanken på å stenge uvaksinerte ute, men støtter det om de får åpne mer. Det er et spørsmål om prioriteringer, mener Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører.

– Skal vi prioritere friheten til de som velger å ikke ta vaksine, eller kulturarbeideres frihet til å jobbe?, spør hun.

Koronapass er i bruk på denne måten mange steder i Europa. Dette har internasjonale artister vent seg til, forteller Østerdal. Om ikke Norge følger etter, risikerer man at artister dropper å ta turen hit.

Et nytt koronapass må behandles i Stortinget og vil kreve nye tekniske løsninger. Det vil dermed ta noe tid å få på plass.

Morten Gjelten sier dagens tiltak oppleves som uforholdsmessige.

«Trolig ikke stor direkte smittevernffekt»

De som velger å gjennomføre arrangementer nå, får maks ha 50 publikummere. Grensen er den samme i en liten klubb som i store teater- og konsertsaler.

– Det er helt absurd å se i dagens situasjon. Hvis det ikke kommer klare helsefaglige råd om noe annet, forventer vi lettelser.

Det er nå stor uro og misnøye rundt tiltakene i kulturkretser, forteller Gjelten. De opplever tiltakene som uforholdsmessige. Helsemyndighetene har hele tiden sagt at «summen» av tiltak fungerer, men vet lite om hvert enkelt tiltak.

Da tiltakene kom før jul, skrev helsemyndighetene at det «antagelig ikke er stor direkte smitteverneffekt» av begrensninger for arrangementer. Men det ville føre til mindre mobilitet. Det vil igjen bidra til å redusere smitte.

– Vi kan ikke ha stengte teatre over hele landet hvis problemet er at det blir for fullt på T-banene i Oslo, sier Gjelten.

T-banestoppet på Majorstuen en desemberdag etter nedstengingen.

«Gir elendig billettsalg»

Begrensningene for antall publikummere kunne vært justert etter størrelse. Eksempelvis kunne man tatt utgangspunkt i brannforskrifter. Mangelen på slik tilpasning er «ødeleggende» for publikum også. Det skriver bransjeorganisasjonen Film & Kino i sitt brev til regjeringen.

Norske kinoer har omtrent 82.000 seter. Bare 20.000 av disse er i bruk nå. Før jul ble storfilmer som «Spiderman» og «Kampen om Narvik» utsatt. Flere kan det bli, mener direktør Guttorm Petterson.

– Dårlig kinotilbud og mangelfullt innhold gir elendig billettsalg, skriver han.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Kultur