Kultur

Studie: En falsk månelanding ville blitt avslørt innen fire år

En fersk studie viser hvor vanskelig det er å holde en konspirasjon skjult. For før eller siden vil noen sprekke.

Helt siden dette bildet ble kjent har enkelte syilt spørsmål om det hele var en bløff. Nå er sannsynligheten for at det skulle være en bløff regnet ut. Foto: Neil A. Armstrong

 • Hans Marius Tonstad

Fysiker Dr Davis Grimes ved universitetet i Oxford ble stadig kontaktet av folk som er opptatt konspirasjonsteorier innen vitenskapen.

Disse henvendelsene var bakgrunnen for at han begynte å jobbe med en matematisk formel for å finne sannsynligheten for at en konspirasjon enten ville blitt avslørt av en varsler eller på annet vis avslørt.

— Det er vanlig å stemple konspirasjonsteorier som tøv, men jeg ønsket å ta en motsatt tilnærming og se på disse og tenke «hva om dette faktisk stemmer». For å gjøre dette, måtte jeg se på en helt sentral forutsetning for at noe slikt skal fungere – hemmelighold, sier Dr Grimes til The Telegraph.

Jo færre som vet, jo lenger varer hemmeligheten

Modellen viser – ikke uventet - at jo flere som er involvert i en konspirasjon, desto kortere tid vil den vare.

Ifølge modellen vil en konspirasjon som varer 5 år maksimalt kunne involvere 2521 personer.

For å holde en løgn gående 10 år, må mindre enn 1000 være involvert. For at en konspirasjon skal holde et helt århundre, må mindre enn 125 personer være innblandet.

**Moren var vaksinemotstander, men ombestemte seg:

Les også

Ber datteren om unnskyldning - nå får syv år gamle Amanda vaksiner

.**

Månelandingen

Helt siden Neil Armstrong var første mann på månen i 1969, har konspirasjonsteoretikere hevdet at det hele var en bløff. Det er blitt pekt på at det blafrende flagget på bilder fra månen til at Stanley Kubrick på sitt dødsleie angivelig innrømmet å ha filmet det hele.

For å bruke Dr Grimes regnestykke, ville denne bløffen – gitt NASAs over 400.000 ansatte — blitt avslørt innen tre år og åtte måneder. Hadde det vist seg at hele månelandingen faktisk var en bløff, kunne minimum 250 personer ha vært involvert.

Dr Grimes brukte Edward Snowdens avsløringer om NSAs overvåkning da han laget modellen. Foto: Patrick Semansky

Enkelte – inkludert Donald Trump — tror også at klimaendringene er en bløff.En slik konspirasjon, med over 400.000 deltagere, ville ifølge Grimes modell blitt avslørt innen tre år og ni måneder.

Og om det skulle være slik at legemiddeindustrien la lokk på at det fantes en kur mot kreft, så ville dette ha blitt avslørt innen tre år og tre måneder. Igjen etter Grimes beregninger.

— Mange konspirasjonsteorier dreier seg om vitenskap. Å tro at månelandingen var en bløff er kanskje ikke så farlig, men å tro på feilinformasjon om vaksiner kan være direkte dødelig, sier Dr Grimes til The Telegraph.

Konspirasjoner finnes

Grimes mener samtidig at det ikke nødvendigvis er galt å tro på konspirasjonsteorier, og viser til Edward Snowdens avsløringer om hva NSA driver med.

Snowdens avsløringer av PRISM-programmet var en av tre hendelser fra virkeligheten som Dr Grimes brukte for å utvikle sin modell.

PRISM-programmetinvolverte på det meste 36.000 personer og ble på avslørt av Edward Snowden etter seks år.

Den andre virkelige hendelsen var Tuskagee syfilis experiment der penicillin ble tilbakeholdt for afroamerikanere. Eksperimentet kan ha involvert opptil 6700 personer og ble avslørt etter 25 år av Peter Buxtun.

Den tredje var en FBI-skandale som som involverte 500 personer. Denne ble avslørt etter fem år.

**Dette skapte brudulje også internasjonalt:

Les også

Siv Jensen tviler på om klimaendringene er menneskeskapte

.**

Modellen forutsetter at folk er flinke til å tie

Modellen Grimes laget representerer en «i beste fall-scenario!» der konspiratørene er flinke til å holde tett og at ingen eksterne er interessert i å undersøke saken.

Studien kan du lese her på nettstedet Public Library of Science ONE.

— Ikke alle som tror på konspirasjoner er urimelige eller dumme. Jeg håper bare å vise hvor skrekkelig usannsynlig enkelte teorier er, slik at enkelte vil tenke seg om to ganger.

Han tror samtidig at modellen langt fra vil overbevise alle og peker på at for mange er troen på en konspirasjon ofte ideologisk snarere enn rasjonelt begrunnet.

 1. Les også

  Oljegiganten ExxonMobil etterforskes for løgn om klimaendringer

 2. Les også

  De som får meslinger er mer utsatt for farlige sykdommer i årevis

 3. Les også

  Jeb Bush vil ikke ta klimaråd fra Paven

 4. Les også

  Vaksinemotstand er gratis, skal andre betale kostnadene?

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Hvem deler Facebook og Google våre personopplysninger med? | Eirik Løkke

 2. KRONIKK

  Månelandingen fant aldri sted. Eller? Slik overbeviser konspirasjonsteoretikere seg selv og andre

 3. VERDEN

  Microsoft og USA i overvåkingskamp i retten

 4. FOTBALL

  Engelske medier i sjokk: - For en idiot

 5. KOMMENTAR

  Igjen avsløres det at bevisst løgn ble brukt for å skjule sannheten om en krig som ikke kunne vinnes

 6. KULTUR

  Den mest kontroversielle fredsprisen noensinne