Kultur

Eurovision kom «hjem» til Sverige

BAKU (Aftenposten.no): I kveld går slagernasjonen Sverige fullstendig av hengslene. Norge endte sist.

Denne seier er vår, ikke bare min, sa svensk-marrokanske Loreen etter at hun vant årets ESC-finale. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix

 • Arve Henriksen
  Journalist

Loreen tok en soleklar seier i kveldens Eurovision Song Contest Foto: Tore Meek

Tretten år etter forrige seier kommer Eurovision Song Contest endelig «hjem» til nabolandet igjen.

Loreen (28) har sammen med Russland og Serbia vært soleklar favoritt til å vinne kveldens finale i flere dager. Da opptellingen tok til ble det tidlig klart at Europa likte «Euphoria».

— Takk for at dere har trodd på meg, jeg elsker dere. Denne seier er vår, ikke bare min, sa svensk-marrokanske Loreen etter at seieren var sikret.

Og når slagernasjonen Sverige vinner hersker det ingen tvil om at det blir en heidundrende fest blant svenskene, både i Baku og hjemme i Sverige.

På pressekonferansen rett før klokken 05.00 lokal tid, poserte Loreen med skinnende pokal og det svenske flagget.

– Jeg forsøkte å tenke på opptredenen som noe vi gjorde sammen, det gjorde det mye lettere. For jeg er sjenert, ærlig talt, sa vinneren på pressekonferansen i natt.

Loreen fikk også spørsmål om sitt favorittall, det fineste svenske ordet hun visste om og artisten ble bedt om å beskrive Aserbajdsjan.

— For det første er maten god, men viktigst av alt, menneskene her i Aserbajdsjan er fantastiske, sier hun.

- Historisk

Loreen tok en soleklar seier i kveldens Eurovision Song Contest Foto: Tore Meek

Svenske aviser jubler for Loreen og neste års ESC-finale i Stockholm.— Det har vært en spesiell, historisk konkurranse på flere måter. Ikke en gang Alexander Rybak hadde en lignende buzz rundt seg da han vant med gigantisk avstand til andreplassen i 2009, skriverDN.se.

Loreen (28) fikk stemmer av samtlige stemmeberettigede land, bortsett fra Italia.

Tolvpoengerne kom fra Østerrike, Belgia, Frankrike, Storbritannia, Slovakia, Nederland, Island, Norge, Estland, Danmark, Litauen, Spania, Finland, Tyskland, Russland, Ungarn, Israel og Irland.

— Storfavoritten skapte eufori i hele Europa, skriver Expressen.

Mens Svenska Dagbladet tror dette er starten på noe stort for Loreen.

— Hele Europa omfavner henne, og jeg tror dette er begynnelsen på hennes internasjonale karriere, skriver Harry Amster i SvD.

Nedtur for Norge

For Norge derimot ble årets finale en eneste stor nedtur. Lenge så det ut til at Tooji skulle ta en Teigen og få null poeng. Etterhvert vanket det imidlertid noen fattige poeng fra Nederland, Island og Sverige, som reddet oss fra en fullstendig ydmykelse. Norge og Tooji endte likevel sist.

Les også

Svensk Eurovision-håp skaper diplomatisk krise

Femte gang

Dette var Sveriges femte seier i konkurransen. Likevel har landets Eurovision-innsats vært den reneste berg og dal-bane de siste årene. Derfor smaker nok kveldens seier ekstra godt.

The Ark, Charlotte Perrelli, Martin Stenmarck og Malena Ernman, samtlige fire opplevde å være blant storfavorittene blant oddssetterne til å vinne Eurovision Song Contest. Med unntak av Slager-Carola, som karret seg opp på en hederlig femteplass i 2006, har Eurovision Song Contest blitt et aldri så lite mareritt for slagernasjonen Sverige de senere årene.

Bedre ble det ikke i 2010, da Anna Bergendahl røk ut i semifinalen under finalen i Oslo i 2010.

I fjor derimot endte naboene på en sterk annenplass.

Årlige krav

Aftenposten har gjentatte ganger intervjuet den svenske delegasjonsleder Christer Björkman og han har aldri lagt skjul på at svenskene har nærmest utopiske forventninger når det gjelder egne låtbidrag i Eurovision.

— Vi svensker krever aldri at vi skal vinne VM i fotball. Derimot er vi så selvgode at vi forventer at vi skal vinne Eurovision hvert eneste år. Men ingen synes å huske at Sverige har vunnet fire ganger, mens store Tyskland ikke hadde vunnet siden 1977 da de vant i 2010. Spania må helt tilbake til 1969 for å finne sin siste seier, sier han.

Sveriges første seier kom i 1974 med ABBA og «Waterloo», så gikk det ti år før serier nummer to kom. Da var det Herreys som sang seg inn i europeiske hjerter med «Diggi-Loo Diggi-Ley».

Les også

Finalen koster 400 millioner

Carola

I 1991 var det duket for Carola med «Fångad av en stormvind», før Charlotte Nilsen, nå Pirrelli, to nabolandets inntil i kveld siste seier med «Take Me to Your Heaven»

Trolig ble det også satt ny seerrekord på Sveriges Televisjon i kveld. Rekorden er fra 2006, med Carola, med 4,2 millioner seere, noe som forteller mye om den enorme interessen for Slagerfestivalen i nabolandet.

Hjemme i Sverige har Loreen forlengst blitt stor stjerne. I finalen i Melodifestivalen fikk hun mer enn dobbelt så mange stemmer som fjorårets vinner Eric Saade.

Vinnerlåten «Euphoria» er forøvrig skrevet av Peter Boström, som tår bak Norges bidrag «Stay» og Thomas G:son, som har skrevet årets spanske bidrag. G:son har flere ganger tidligere skrevet norske MGP-bidrag, deriblant Norges vinnerlåt i 2007 med Guri Schanke.

 1. Les også

  Slägertriumfen

 2. Les også

  NRK-medarbeider truet av aserbajdsjanske myndigheter

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Loreen og Perrelli vant begge Eurovision, nå gjør de comeback i slagersirkuset

 2. KULTUR

  Derfor er Sverige en mye bedre slagernasjon enn Norge

 3. KULTUR

  31 ting du kanskje ikke visste om Eurovision

 4. KULTUR

  «Svenskene rakker ned på Rybak. Det er et sikkert tegn på at Norge er blant Eurovision-favorittene.»

 5. MENINGER

  Eurovision-finalen: Kvelden da musikken vant

 6. KULTUR

  Norge fikk flest stemmer fra publikum: – Betydde utrolig mye at folket trodde på oss