Møter samehets med samesatire

I en tid da mange nord-norske samer opplever økt hets både på nettet og i mediene, kommer Maren Uthaug (39) med satireboken Same Shit.

En krangel mellom to engler i Himmelen om veiskiltet til Helvete. Hva skal stå øverst? Det norske eller samiske navnet? Mange steder nordpå er slike skilt yndet mål for folk med gevær. ILLUSTRASJON: MAREN UTHAUG.
Maren Uthaug mener samene bør ha selvtillit nok til å tåle humor og satire.
Tross alt er det greit å vær same i dagens Norge. ILLUSTRASJON: MAREN UTHAUG.
Etnisitet i samiske bygder er ikke alltid A4. Tegningen kan oppfattes som et klart spark til et nylig NRK Brennpunkt-program. ILUSTRASJON: MAREN UTHAUG.
Splittelsen av det delvis samiske bandet Blacksheeps er også tema i boken. ILLUSTRASJON: MAREN UTHAUG.

Over 131 sider er det blitt plass til mange kraftige spark til samisk elite og maktpersoner. Her får blant andre sametingspresident Egil Olli, Helga Pedersen, Mari Boine og de to gjenværende medlemmene av Blacksheeps så samelua passer.

En av tegningene viser krangelen som bryter ut mellom to engler i Himmelen om veiskiltet som viser veien til Helvete. Hva skal stå øverst? Det norske eller det samiske navnet?

Skyter på veiskilt

I flere samfunn nordpå er veiskilt med samisk staving gjennom mange år blitt et yndet mål blant folk med gevær, og i veikanten står de peprede restene av veimyndighetenes forsøk på samisk skriftkultur som ofre.

Les også

Tromsø kan lære litt av Oslo

Andre av tegningene går rett inn i den opphetede rettighetsdebatten i nord, om hvorvidt Tromsø skal være et samisk språkområde og NRK Brennpunkts nylige dokumentar der programmakerne stilte spørsmålstegn ved samenes urfolksstatus — og hvorvidt gamle benfunn virkelig er samiske.

Det kommer også en innrømmelse fra Djevelen i boken: Det var han som oppfant samisk språk, så mange kasus som det har.

Dette er den andre satireboken som den København-baserte, samiske tegneren og forfatteren Maren Uthaug utgir på forlaget ČálliidLágádus i Karasjok.

Den første boken, Det er gøy å være same, kom ut i 2010 og ble en stor suksess i samisk forlagsbransje. Opplaget på 1000 bøker på norsk og 800 på samisk er nå nesten utsolgt, opplyser Uthaug.

Selvtillit for humor

-For oss samer er det svært viktig å ha humor, og ikke minst ha selvtillit nok til å le av vitser og satire om samene. Vi har alt for lett for å ramle inn i offerrollen, sier hun på telefon fra Danmark - der hun har vært frilanstegner og forfatter de siste 11 år.

-Jeg vokste opp i Kautokeino, og flyttet til Danmark som 8-9-åring. Men jeg har beholdt kontakten til mine samiske røtter, ikke minst gjennom mine to onkler som driver forlaget og min kusine, Mona Solbakk, som har vært inspirator og redaktør for boken, forteller hun.

Uthaug har tidligere hatt flere tegneseriestriper på trykk i danske og norske aviser. Blant annet 30+ som gikk i Dagbladet for noen år siden.

Blir avisstriper?

-Det hadde vært gøy å få disse tegningene også som striper i aviser, men jeg forventer ikke akkurat at redaktøren av Nordlys ringer denne uken, sier Uthaug med klar adresse til den opphissede debatten om samisk språk og kultur i Nord-Norges hovedstad.

Striden brøt ut da byens nyvalgte ordfører, opprinnelig fra Holmenkollåsen, Jens Johan Hjort (H), fulgte opp valgløftet om at Tromsø ikke skulle være en del av samisk språkområde. Siden har det haglet med skarpe kommentarer, særlig i regionens nettaviser.

Ifølge Uthaug har flere danske forlag ringt og vist interesse for å utgi samebøkene hennes på dansk.

-Mitt klare svar var vel at det blir ganske håpløst å oversette satiren fra norsk til dansk. Jeg vil tro at selv nordmenn, i alle fall de som bor utenfor Nord-Norge, vil ha problemer med å forstå en del av den interne humoren, ler hun.

Hetset på Twitter

  1. amanuensis i juss ved Universitetet i Tromsø, Ánde Somby, er en av dem som har markert seg kraftigst som talsmann for samisk kultur og språk i debatten som har rast i Nord-Norge de siste månedene. Da han nylig opptrådte svært foroverbøyd og taletrengt i NRK1s Debatten fra Tromsø, ikledt samedrakt og -lue, haglet det med syrlige kommentarer om hans klesdrakt på Twitter.

Flere, åpenbart ukjente med samiske syboler og verdier, mente han ikke kunne tas seriøst som debattant, når han fremsto i noe som lignet "et klovneantrekk".

Andre skrev at han var den nye Hans Bauge, den rabiate taxisjåføren og samfunnsdebattanten, som høylydt preget nesten en hver utgave av Per Ståle Lønnings debattprogrammer på TV 2 på 1990-tallet.

-Jeg tok meg ikke nær av de kommentarene, men så heller på det som en ære. I et hvert totalitært regime er det alltid narren som er den siste opposisjonelle som står igjen når alle andre har falt, svarer Somby retorisk.

Han er godt kjent med Uthaugs satireform, og roser hennes strek.

Essensen av samehumor

-For meg er det viktig å skille mellom det å le med noen og le av noen, sier Somby.

-Hva er etter ditt syn en god og akseptabel samevits?

-Det er vanskelig å ta noe på sparket, men jeg liker formen på svaret fra samen som kommenterer den stressende og oppkavede nordmannen: "Hvis du har det så travelt, hvorfor kom du ikke i går"? Det er for meg essensen av god samehumor, svarer han.

Drar rasismekortet

Somby er ikke redd for å dra rasismekortet når han møtes av det han kaller diskriminerende vitser.

-Hvis vitsefortelleren møter motstand, og må forklare en vits med "at dette må du faktisk tåle som kvinne eller same" og "ikke vær så selvhøytidelig da" har han allerede tapt. For meg handler dette om respekt og balanse. Jeg har faktisk vært inne på å designe et eget rasismekort som jeg skal dra opp av bukselomma i slike situasjoner, sier den slagferdige juristen.