Kultur

Norsk tredesign til Rio-OL

Disse norskutviklete paviljongene utenfor O2 Arena i London teller 1000 små treplater. Nå kan prosjektet ende opp 15 ganger så stort under OL i Rio om tre år.

De tre paviljongene Kreod har blitt et landemerke utenfor O2 Arena i London. Nå kan prosjektet ende opp i forstørret skala i Rio. Foto: Kebony AS

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

De tre paviljongene Kreod har blitt et landemerke utenfor O2 Arena i London. Nå kan prosjektet ende opp i forstørret skala i Rio. Foto: Kebony AS

Det hele startet med en drøm.

Den kinesiske arkitekten Chun Qing Li hadde allerede tegnet sin drømmepaviljong, men manglet samarbeidspartnere til å finansiere prosjektet. Hans største utfordring var likevel å få prosjektet gjennomført rent teknisk.

Løsningen fant han hos den norske treprodusenten Kebony, som har utviklet en miljøteknologi som gir et alternativ til truede tropiske tresorter og tradisjonelt impregnert tre. Teknologien gir et treverk som har over 50 prosent mindre bevegelse enn normalt, og varer 7-9 ganger lenger enn vanlig trevirke Det var viktig for at prosjektet kunne la seg gjennomføre.

— For litt over tre år siden kom en ung, visjonær arkitekt til vår stand under miljømessen Ecobuild i London, med skisser til dette meget kompliserte prosjektet. Over tusen ulike trebiter med en toleranse på 0,2 mm og en hittil uprøvd byggemetode. Det så nesten umulig ut å få til, men vi liker utfordringer, sier Jan Terje Nielsen, markedsdirektør i Kebony AS.

Utvides

Resten er historie. 2,5 år senere og mange tester senere hadde London fått et nytt landemerke. Utenfor landemerket O2 Arena i London ble det reist tre 20 kvadratmeter store paviljonger, hver av dem bygd ved hjelp av 997 ulike trebiter i kebony.

«Kreod» har siden den gang vunnet flere internasjonale arkitekturpriser.

997 små treplater er brukt for skru sammen hver av paviljongene. Hver av platene har et maks avvik på 0,2 milimeter, et større avvik hadde gjort det umulig å få prosjektet til å henge ihop. Foto: Kebony

Nå skal prosjektet videreutvikles i en betydelig større målestokk. Under OL i Rio i 2016 ønsker arrangørene å legge til rette for et sterkere internasjonale, kommersielle og kulturelle forbindelser mellom Brasil, Europa og Øst-Asia.Ved hjelp av den norske treteknologien ønsker den kinesiske arkitekten å skape et arkitektonisk blikkfang i OL-byen etter kopi av «Kreod».

— Vi ønsker å utvikle dette til en internasjonal handelspaviljong på 300 kvadratmeter, fordelt på fem syvetasjers tårn. Prosjektet er foreløpig anslått til å ha en kostpris på 120 millioner pund. Hele prosjektet har en kostnadsramme på 120 millioner pund, sier Qing Li til Aftenposten.

«Umulig» oppgave

Han og hans samarbeidspartnere er nå i dialog med både den brasilianske ambassadøren i London, det britiske handelskammeret og kinesiske interessenter for å få realisert prosjektet.

— De fleste jeg viste skissen til mente dette var en umulig oppgave. Sammen med et kobbel av innovative designerne og ingeniører, samt kebony som materiale utfordret vi den tradisjoenlle tekningen innen arkitektur, sier han.

For det norske firmaet er samarbeidet med den kinesiske arkitekten av stor betydning.

— Det er veldig viktig for oss å kunne samarbeide med nyskapende arkitekter. I tillegg til Kreod i London, så har vi levert dette tremateriale til en rekke andre prestisjeprosjekter både i inn og utland. I tillegg samarbeider vi tett med design- og arkitekthøgskoler, sier Jan Terje Nielsen.

Selskapet leverte blant annet materialene til 100 % Norway-ustillingen i London i 2009, Mary Rose museet i Portsmouth i England og det nye Armanibygget i Milano.

Arkitekt Chun Qing Li og Jan Terje Nielsen, markedssjef i Kebony utenfor paviljongene i London. Foto: Kebony

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Kinesiske arkitekter blir slått på hjemmebane av sine norske kolleger. Se praktbyggene Norge har levert til Kina.

 2. KULTUR

  Lager mini-Brooklyn i Fredrikstad

 3. OSLO

  Foreslår kontroversielt grep: Vil løfte Oslo Konserthus i høyden

 4. SPORT

  Selskapet fra Bergen er landets eneste i sitt slag. Nå har omsetningen skutt i været.

 5. KULTUR

  Dette skal hindre deg i å sovne bak rattet

 6. OSLO

  Nedjusterer planene for seks nye stasjoner langs Fornebubanen