Kultur

Alt du trenger å vite om Oscar-utdelingen 2015

Oscar-statuettene skal deles ut for 87. gang natt til mandag.

Filmbransjen skal hylle seg selv, og statuetter skal deles ut i 24 kategorier. Hvem er favorittene til de gjeveste prisene? Få oversikten her.

 • Nina Selbo Torset
  Nina Selbo Torset
  Journalist

Natt til mandag er det klart for filmbransjens største fest. Oscar-statuettene skal deles ut for 87. gang, og årets utdeling er tidenes største, i alle fall sett med norske øyne.

Academy Award of Merit, som den egentlig heter, deles ut av det amerikanske filmakademiet Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Da utdelingen gikk av stabelen for første gang i 1929 var det bare 36 medlemmer i Akademiet. I dag er det mer enn 6000 medlemmer, og det er de som stemmer frem vinnerne av de nominerte i de ulike kategoriene.

Hvilke filmer er favorittene i de ulike kategoriene? Hvem opptrer på scenen? Får Morten Tyldum sin første Oscar-statuett, eller må han gå tomhendt hjem? Aftenposten gir deg den fullstendige oversikten før selve finalen på filmåret 2014.

Hvordan kan jeg følge Oscar-utdelingen?

Oscar-utdelingen finner som vanlig sted i Dolby Theatre i Hollywood. Aftenposten er på plass i Los Angeles og rapporterer direkte fra prisutdelingen gjennom natten her på ap.no.

Filmbransjens største stjerner ankommer den røde løperen cirka klokken 01 natt til mandag. Selve utdelingen er ventet å starte rundt 02.30.

Vil du gjette hvem som vinner? Da kan du skrive ut denne stemmeseddelen og krysse av dine favoritter (ekstern lenke).

Hvem skal lede showet?

Skuespiller Neil Patrick Harris leder Oscar-utdelingen for første gang. Han har tidligere vært vert for Tony Awards og Emmy Awards.

Neil Patrick Harris er årets Oscar-vert. Her hjemme er han kanskje mest kjent for sin rolle som Barney Stinson i komiserien «How I Met Your Mother», men Harris er også en Broadway-stjerne med et stort talent innen sang og dans. Det er derfor ventet et spektakulært show når han ønsker filmbransjen velkommen i et fullpakket Dolby Theatre natt til mandag.I et blogginnlegg i The New York Times Magazine innrømmer 41-åringen at han er nervøs, spesielt for å glemme eller si feil navn. I et intervju med JBG News hevder han å ha pugget uttalen på navnet til skuespilleren Benedict Cumberbatch 2086 ganger.

Harris har for øvrig en birolle i en film som er nominert i flere kategorier, «Gone Girl», men er selv ikke nominert.

Hva kommer til å skje på scenen?

Fjorårets vinner av prisen for beste mannlige hovedrolle, Matthew McConaghey, skal dele ut årets pris i samme kategori.

Det skal deles ut statuetter i 24 kategorier (se faktaboks til høyre). Til å presentere de nominerte har arrangørene, tradisjon tro, hentet inn fjorårets vinnere i skuespiller-kategoriene: Matthew McConaughey, Jared Leto, Cate Blanchett og Lupita Nyong’o.I tillegg skal kjente fjes som Meryl Streep, Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Marion Cotillard, Benedict Cumberbatch, Scarlett Johannson, Ben Affleck, Shirley Maclaine og Jennifer Aniston dele ut priser. Flere av disse er selv nominert for sine skuespillerprestasjoner i året som gikk.

Men selve prisene er ikke den eneste grunnen til å være våken natt til mandag. En rekke kjente artister skal opptre i Dolby Theatre. Blant annet er det kjent at Lady Gaga skal gjøre en «special tribute».

I tillegg skal Adam Levine, Rita Ora, John Legend og Common, Jack Black, Anna Kendrick, Jennifer Hudson, Tegan and Sara og Tim McGraw opptre i løpet av natten.

Hvilken film er nominert flest ganger?

Wes Anderson «The Grand Budapest Hotel» har sammen med «Birdman» flest nominasjoner av alle med ni vinnersjanser hver.

«Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)» og «The Grand Budapest Hotel» er begge nominert i ni kategorier hver. Morten Tyldums «The Imitation Game» er hakk i hel med åtte nominasjoner.Også filmer som «Boyhood», «Whiplash», «The Theory of Everything», «American Sniper» og «Foxcatcher» er nominert i en rekke kategorier.

I motsatt ende står «Selma». Filmen er nominert til beste film, men det er også filmens eneste nominasjon, sett bort fra beste låt.

Se alle nominasjonene på Akademiets offisielle hjemmeside.

Hvem er favorittene?

I løpet av året er det en rekke andre prisutdelinger i filmbransjen som sier noe om de nominertes sjanser til å stikke av med Oscar-statuetten. Ekspertene trekker blant annet frem utdelinger som Golden Globe, Writers Guild Awards og BAFTA når de peker på sine favoritter.

Regissøren brukte 12 år på å lage «Boyhood», og dramafilmen er en av de største favorittene under nattens Oscar-utdeling.

I kampen om prisen for beste film er det særlig to nominerte som skiller seg ut: «Boyhood» og «Birdman» .«Boyhood» hentet hjem priser både under Golden Globe og BAFTA og var tidlig favoritt til å stikke av med den gjeveste prisen av dem alle.

Men den siste tiden har «Birdman» hatt vind i seilene og vant blant annet Directors Guild of America, Producers Guild of America og Screen Actors Guild. Disse prisene regnes som de tyngste sett bort fra Oscar, og Akademiet har for vane å vektlegge dem når de avgir sine stemmer.

De siste syv vinnerne av Producers Guild of America (PGA) har vunnet Oscar for beste film, så «Birdman» leder med et hestehode.

Det står trolig mellom «Boyhood» og «Birdman» også i kampen om prisen for beste regi. Det har vært tett mellom de to filmene på oppløpet til Oscar-utdelingen. Få uker etter at «Birdman» stakk av med PGA-prisen, vant «Boyhood» BAFTA-priser for beste film og beste regi.

Begge filmene fikk terningkast 5 av Aftenpostens anmeldere:

Les også

 1. «Birdman»: Fabelaktig komedie

 2. «Boyhood»: Et banebrytende eksperiment

Se traileren til «Birdman»:

Hvilke skuespillere kommer til å vinne?

Det kan bli kamp om prisen for beste mannlige hovedrolle, men i de tre andre skuespillerkategoriene ser det allerede ut til å være avgjort.

Beste kvinnelige hovedrolle:

Julianne Moore vinner høyst sannsynlig sin aller første Oscar i natt for sin rolle i «Still Alice»

Julianne More har kapret så å si alle priser for beste kvinnelige hovedrolle denne sesongen. I filmen «Still Alice» gjør Moore et gripende portrett av språkprofessoren Alice Howland som blir diagnostisert med tidlig Alzheimers. Dette er Moores femte Oscar-nominasjon, men dersom hun stikker av med prisen, vil det være første gangen hun vinner.Rosamund Pike, Reese Witherspoon, Felicity Jones og Marion Cotillard nominert i samme kategori.

J.K. Simmons har allerede fått flere priser for sin rolle i «Whiplash».

Beste mannlige birolle: J.K. Simmons ser ut til å stikke av med prisen for beste mannlige birolle for sin tolkning av den manipulative musikklæreren Terence Fletcher i «Whiplash». Han har vunnet de fleste prisene i samme kategori denne sesongen.

Edward Norton fra «Birdman» er en mulig utfordrer, mens Ethan Hawke, Mark Ruffalo, Robert Duvall ser ut til gå tomhendt hjem.

Patricia Arquette spiller moren i «Boyhood» - en film det tok 12 år å lage.

Beste kvinnelige birolle:Patricia Arquette er storfavoritt i kategorien for beste kvinnelige birolle. Hun vant både BAFTA og Golden Globe for sin rolle som hardtarbeidende mor i «Boyhood». Arquette er Oscar-nominert for første gang.

I samme kategori er Emma Stone, Keira Knigthley, Laura Dern og Meryl Streep nominert. Sistnevnte har for øvrig rekorden i antall Oscar-nominasjoner gjennom tidene. Streep har vært nominert hele 19 ganger siden hennes første nominasjon i 1979 og har vunnet tre ganger.

Beste mannlige hovedrolle:

Eddie Redmayne spiller Stephen Hawkings i «The Theory of Everything» og kan sikre seg sin første Oscar i natt.

Den eneste skuespiller-kategorien som fremdeles er ganske åpen. Det står høyst sannsynlig mellom to: Eddie Redmayne («The Theory of Everything») og Michael Keaton («Birdman»). Redmayne sikret seg prisen på BAFTA, Screen Actors Guild og Golden Globe, men Keaton er favoritt blant kritikerne.Av de andre nominerte nevnes Steve Carell og Bradley Cooper som mulige utfordrere, men også Benedict Cumberbatch roses for sin prestasjon i «The Imitation Game».

Hva er Morten Tyldums vinnersjanser?

Hvert år blir det brukt millioner av dollar for å påvirke medlemmene som stemmer frem vinnerne i de ulike Oscar-kategoriene. Det er produsenten Harvey Weinstein som står bak PR-kampanjen for Morten Tyldums «The Imitation Game». Filmen er nominert i åtte kategorier, blant annet for beste film og beste regi.Weinstein har gjort suksess før. Mange mener hans PR-strategi var avgjørende for at «Shakespeare in Love», mot alle odds, vant Oscar for beste film i 1999.

«The Imitation Game» har et sterkt politisk budskap: Filmens hovedperson, Alan Turing, ble dømt for å være homofil. En Oscar-statuett kan derfor sees på som en stor seier og anerkjennelse av homofiles rettigheter. Det er dette Weinstein forsøker å spille på. «Honor the man. Honor the film», står det på plakatene som henger verden over. Men er det nok?

Morten Tyldum selv håper på én eller to Oscar-priser for sin film «The Imitation Game».

Ekspertene er i tvil om Tyldum kommer til å ta med seg noen priser hjem fra Dolby Theatre natt til mandag. Det var tidlig ventet at filmen skulle følge i fotsporene til «The King’s Speech», en annen biografisk britisk film fra 2010, og vinne beste film. Men etter hvert som prisutdelingene kom og gikk har Morten Tyldum stort sett gått tomhendt hjem.Det er lite sannsynlig at filmen og Tyldum vil ta prisen for beste film, beste regi, klipp eller noen av skuespillerprisene. Men som Aftenposten skrev tidligere søndag, har «The Imitation Game» den siste tiden seilt opp som favoritt til å vinne for beste adapterte manus. De største kokurrentene er «Whiplash» og «The Theory of Everything», ifølge bookmakerne.

Hva med Torill Kove?

Torill Kove har allerede vunnet en Oscar-statuett, men blir det en til i natt?

Torill Kove er nominert for den animerte kortfilmen «Moulton og meg». Filmen er en norsk-kanadisk produksjon med norske Mikrofilm AS som hovedprodusent.Dette er Koves tredje Oscar-nominasjon. I 2007 fikk hun Oscar for den animerte kortfilmen «Den danske dikteren».

Det ser imidlertid ut til å være «The Dam Keeper» som er den store favoritten i kategorien for beste animerte kortfilm. Andre peker på Disney's «Feast» og «The Bigger Picture».

Kove selv anser vinnersjansene til å være 50-50. Enten så vinner hun, eller så gjør hun det ikke, sier hun i en artikkel hos NRK.

Hva mener bookmakerne?

Nettsiden Oddschecker.com oppgir Oscar-odds fra en rekke internasjonale bookmakerselskaper. Dersom man følger bookmakernes stalltips, er dette vinnerne av de viktigste prisene i den 87. Oscar-utdelingen. Utfordreren er oppgitt i parentes.

 • Beste film: «Birdman» eller «Boyhood» (helt jevnt i skrivende stund)
 • Beste regi: Richard Linklater — «Boyhood» (Alejandro Inarritu - «Birdman»)
 • Beste mannlige skuespiller: Eddie Redmayne - «The Theory of Everything» (Michael Keaton - «Birdman»)
 • Beste kvinnelige skuespiller: Julianne Moore - «Still Alice» (Rosamund Pike - «Gone Girl»)
 • Beste mannlige birolle : J.K. Simmons - «Whiplash» (Edward Norton - «Birdman»)
 • Beste kvinnelige birolle: Patricia Arquette - «Boyhood» (Emma Stone - «Birdman»)
 • Best adapted screenplay: «The Imitation Game» («Whiplash»)
 • Beste originale manus: «The Grand Budapest Hotel» («Birdman»)
  For de spesielt interesserte: Walt Hickey i FiveThirtyEight har regnet seg frem til sine favoritter ved å se på Oscar-vinnerne de siste 25 årene og hvordan de samsvarer med vinnerne av andre prisutdelinger i bransjen. Ifølge ham ligger Birdman an til å vinne beste film, mens Boyhoods regissør Richard Linklater får prisen for beste regi. Se alle resultatene her (ekstern lenke).

Både The Guardian, Indiwire og Awards Circuit argumenterer godt for sine favoritter. Trykk på lenkene for å lese deg opp før den store festen. Følg Aftenpostens liveblogg fra midnatt.