Kultur

- Hva, har de stjålet Instagram-bildet av meg og barna mine?

Fotografiene til intetanende Instagram-brukere er blitt lagt ut i artikler for å sanke klikk til Amedias virale fyrtårn, Buzzit.no.

Elisabeth Smalås fra Rogaland reagerer sterkt på bildetyveriet til Buzzit og hvilken kontekst Instagram-fotografiet er satt inn i. Hun har kun 42 følgere på Instagram, og sier at hun nå vil slette hele kontoen. Nordlys-redaktør Anders Opdahl legger seg flat og ber om unnskyldning. Pål Christensen/Stavanger Aftenblad

 • Jan Gunnar Furuly

Småbarnsmoren Elisabeth Smalås fra Hommersåk i Rogaland er sjokkert og fortvilet etter å ha fått vite at et av hennes Instagram-bilder siden juli er brukt som underholdning på det Nordlys-eide nettstedet.

I artikkelen "Disse foreldrene er mer sliten enn deg. Helt sikkert"figurererte hun inntil tirsdag kveld sammen med 15 andre avbildede personer og deres små barn.

Buzzit-artikkelen om trøtte foreldre ble fjernet fra Buzzit etter flere klager fra sinte, norske Instagrambrukere onsdag ettermiddag. Artikkelforfatteren har plukket inn bildene fra folks Instagram-kontoer helt uten å spørre om tillatelse. Skjermdump/Buzzit

Samtlige bilder har Buzzit plukket fra den sosiale bildedelingstjenesten Instagram — uten å spørre om tillatelse til bruken i en norsk nettavis.

Les også:

Les også

Dele, ikke stjele, Buzzit!

Elisabeth Smalås reagerer sterkt både på det åpenbare tyveriet av fotografiet og hvilken kontekst det er satt inn i.

Sjefredaktør Anders Opdahl i avishuset Nordlys legger seg flat og ber om unnskyldning for bildebruken. (Se hans tilsvar nederst i denne artikkelen).

— Ville sagt blankt nei

Smalås var ukjent om bruken før Aftenposten gjorde henne oppmerksom på artikkelen der hun og tvillingene hennes presenteres under tittelen "Eh... Smil".

— Ingen har bedt om lov til å få bruke bildet, og hadde de gjort det ville jeg sagt blankt nei, sier Smalås.

Hun tok tirsdag kontakt med Buzzit-eieren Nordlys og forlangte at bildet hun la ut på Instagram 29. mai i år umiddelbart måtte fjernes fra artikkelen. Det skjedde tirsdag kveld.

Sletter Instagram

— Dette er jo mildt sagt skremmende. Er det slik at alle i Norge som har Instagram-konto kan risikere å oppleve det samme? Er det virkelig fritt frem å bruke andre folks bilder på denne måten? Dette var jo noe jeg la ut for å dele med familie og venner, sier butikklederen og småbarnsmoren. Hun har kun 42 følgere på Instagram. På nesten alle de 33 bildene hun har lagt ut, er barna og livet som småbarnsmor i sentrum.

Slik presenteres Elisabeth Smalås fra Rogaland og tvillingene hennes på viralnettstedet. Smalås er så sjokkert at hun nå vil slette hele Instagram-kontoen. Aftenposten har fått tillatelse fra Smalås til å bruke Instagram-bildet i forbindelse med omtalen av saken. Skjermdump/Elisabeth Smalås

Smalås er så rystet av opplevelsen at hun nå vil slette hele Instagram-kontoen sin.

Krevde sletting

Også ekteparet Marianne og Erik Stenersen Sand i Buskerud er blitt utsatt for Buzzits bildetyveri.

Under tittelen "Pappa ruler! Eller noe sånt....", blir et bilde Marianne la ut av ektefellen og datteren Nora Ulrikke i januar vist frem.

Erik Stenersen Sand var uvitende om at Buzzit.no hadde lagt ut Instagram-bildet av ham og datteren Nora Ulrikke sammen med 15 andre i en underholdningsartikkel om "trøtte foreldre". (Publisert her med tillatelse fra ekteparet Stenersen Sand). Skjermdump/Marianne Stenersen Sand

— Jeg vil kontakte Buzzit og be dem fjerne bildet. Det var aldri meningen at fotografiet skulle presenteres i en slik kontekst, sa Eirik Stenersen Sand til Aftenposten på tirsdag.

— Vi vil også vurdere å endre innstillingene på våre Instagram-kontoer, slik at bildene vi har der blir private, selv om det egentlig ikke er det vi vil. Vi er for deling, men ikke på denne måten, sier han.

- Tuller du nå?

I Kirkenes gjorde sosionom Gisell Bedi det helt klart at også hun ville kreve sletting av bildet av henne og datteren Selma i den aktuelle saken.

— Tuller du nå? spurte hun da Aftenposten onsdag formiddag hadde sporet henne opp og fortalt om artikkelen der de to er avbildet.

Gisell Bedi og datteren Selma fra Kirkenes ble presentert slik av Buzzit. Onsdag gjorde hun Instagram-kontoen sin privat. Fotografiet fra Instagram gjengis her med tillatelse fra Gisell Bedi. Skjermdump/Gisell Bedi

— Kan de virkelig bare gjøre dette? Hvilke rettigheter har jeg egentlig som Instagram-bruker? Det er ikke veldig artig å bli fremstilt i en slik sammenheng, og helt uten å bli spurt om bildebruken, sier hun.

Bedi gjorde sin Instagram-konto privat onsdag på grunn av saken.

Heller ikke en mann fra Buskerud, som ikke ønsker å navngis, var klar over at Buzzit har benyttet et morgentrøtt fotografi han la ut av seg selv og datteren i januar i år.

Slettet hele saken

— Jeg er svært overrasket over at et nettsted kan ta seg til rette på den måten, og reagerer egentlig ikke på konteksten dette er satt inn i. Men det gjør meg betenkt, og får meg til å revurdere hva jeg egentlig vil dele på Instagram. Dersom Buzzit eller andre rapper bilder på denne måten igjen, vil jeg garantert si fra, sier han.

Onsdag ved 15-tiden slettet Buzzit hele saken etter klagestrømmen og en henvendelse om saken fra Aftenposten.

"Foto: Ukjent"

Flere av de andre Instagram-brukerne som er presentert via bilder i artikkelen er åpenbart norske, mens noen av bildene er hentet fra en sak som er laget over samme lest hos amerikanske Buzzfeed.

Også en rekke andre artikler på Buzzit er basert på omfattende bruk av Instagram-bilder.

Googler du på innhold hos Buzzit og søkeordet Instagram, dukker det opp 34 artikler der bilder fra tjenesten er benyttet.

I de fleste tilfeller er de kreditert med "Instagram" som opphav, og noen ganger rett og slett som "Foto: Ukjent".

Må kreditere fotograf

— Vi har lagt merke til nivået på fotokreditering på Buzzit, og er lettere sjokkert over at et stort norsk mediehus kan holde på slik. Dette er jo ikke en blogg, men en nettside drevet av Norges nest største mediekonsern, Amedia, sier leder i Pressefotografenes Klubb, Sveinung Uddu Ystad.

— Lovgivningen er klar. Fotografen har opphavsrett på sitt eget bilde. Det er ubestridelig, sier han.

Uddu Ystad anbefaler Buzzit-redaksjonen å være nøyere med å sjekke opphavet til fotografier og illustrasjoner de bruker.

— Det finnes verktøy for dette på nettet, og det er relativt lett å finne ut hvor bilder kommer fra, sier han.

Redaktørforeningen: Forskjell på åpen og lukket profil

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening har følgende kommentar til saken:

— I unntakstilfeller, der et bilde har nyhetsverdi ut fra en dagsaktuell hendelse, kan det hende at det er legitimt for en redaksjon å hente fotografier uten samtykke fra steder som Instagram eller Facebook. Dette kalles en tvangslisens, og utløser en plikt til å betale honorar til den som sitter med opphavsretten til et fotografi, sier han.

Les også:

Les også

Gyldendal tvinger Buzzit.no til å slette Ole Brumm-artikkel

Flere norske medier benyttet seg av denne retten under dekningen av drapet på Martine Vik Magnussen, og hentet fotografier av henne fra Facebook i en tidlig fase i dekningen av saken.

— Men saken Buzzit har omtalt med trøtte foreldre er vel langt utenfor den definisjonen?

— Det er nok riktig, men da er det et spørsmål om hva man har akseptert av vilkår når man velger å dele bilder på en tjeneste som Instagram. Det er en forskjell på om du har en helt åpen profil, om den er lukket og det er avgjørende også hvor mange som følger deg. Hvis du har en åpen profil er bildene i praksis tilgjengelig for alle andre på Instagram. I åndsverkslovens forstand, vil disse på mange måter kunne ses som offentliggjort, svarer han.

Nordlys-redaktør: - Unnskyld

Sjefredaktør Anders Opdahl tar fullt ansvar for tabbene i Buzzit.no, og fastslår at publisering av Instagram-bilder uten forhåndsgodkjenning som hovedregel ikke skal skje.

— Dette er forferdelig leit, og det har aldri vært vår mening å støte folk. Vi skulle spurt om tillatelse før vi brukte fotografiene i denne konteksten, sier Opdahl.

Sjefredaktør i Nordlys, Anders Opdahl, legger seg langflat for kritikken om bildetyverier. Onsdag ble flere saker slettet fra Buzzit.no på grunn av tvilsom kildebruk. Bjørnbakk, Jan-Morten/Scanpix

Han ber om unnskyldning fra de opprørte norske Instagram-brukerne Aftenposten har sporet opp som rettighetshavere til bildene.

— Vi har ikke gjort dette ut fra vond vilje. Hvis jeg kan gjøre noe for å rette opp i det som er skjedd, så ber jeg om at de som er rammet tar kontakt, sier han.

Opdahl er allerede i gang med en omfattende opprydding av rutiner og innhold i Buzzit.no, og Amedia har hyret den kjente mediejuristen Jon Wessel-Aas til å bistå.

Les også:

Les også

Slik skal Nordlys-redaktøren rydde opp i klippmaskinen

I en gråsone

Sjefredaktøren forklarer at Buzzit-redaksjonen har operert i en gråsone. Tidligere har han forklart til Aftenposten at nettsidens uttalte mål har vært å "kapitalisere på den internasjonale delingsøkonomien".

— Bildene er hentet fra åpne profiler, og åndsverksmessig er ikke bruken veldig dramatisk da Instagram-brukerne jo gir et samtykke til gjenbruk hos en tredjepart når de oppretter en konto. Men presseetisk og folkeskikkmessig er det tvilsomt. Det har jeg ingen problemer med å se. Vi må som hovedregel spørre disse brukerne når stoffet skal brukes i en redaksjonell kontekst, sier han.

— Vi må følge de samme etiske normer som i resten av presse-Norge også på Buzzit. En slik bildebruk ville for eksempel aldri ha skjedd på Nordlys.no, klargjør han.

Brukte slagordet "Store kunstnere stjeler!"

Buzzit ble lansert 10. juni i år med slagordet "Gode kunstnere kopierer. Store kunstnere stjeler!" på engelsk inne på en egen side som omtalte den nye tjenesten.

Slik fortonet diskusjonen seg på Twitter mellom Nordlys-redaktør Anders Opdahl og VG-journalist Rune Thomas Ege. Twitter

Da VG-journalist Rune Thomas Ege 13. juni kritiserte dette på Twitter og spurte Opdahl om det nå var fritt for andre til å forsyne seg av sakene til Nordlys svarte sjefredaktøren med følgende Twitter-melding:

"Milde Moses. Ikke vær så humørløs. Ta det for det det er. Håper du ikke leser Bibelen på samme måte. God helg!".

— Kan du som ansvarlig sjefredaktør ha vært med på å gi din redaksjon feil signaler og alt for frie tøyler da dere startet viralnettsatsingen?

— Den Twitter-meldingen var virkelig ikke noe uttrykk for mitt syn på opphavsrett og presseetikk. Det blir veldig drøyt å blande dette sammen. Slagordet var vi også raske med å fjerne da kritikken kom. Dette handlet utelukkende om at vi var ærlige på at vi ikke hadde oppfunnet modellen, men latt oss rått inspirere av BuzzFeed og Upworthy.

Tar selvkritikk på for frie rammer

- Men har du fulgt godt nok med i hva Buzzit-redaksjonen din har holdt på med?

— Jeg har sikkert gitt for frie rammer, og tar selvkritikk på det. Det redaksjonelle ansvaret for feilene vi har gjort er mitt. Vi har sett på embedding av innhold fra sosiale medier, men jeg har nok ikke reflektert grundig nok over det. Jeg var ikke klar over at vi har brukt Instagram-bilder uten å spørre brukerne. Det blir det slutt på nå.

- Flere steder opererer dere med bildebylinen "Foto: Ukjent". Er det bra nok?

— Nei. Vi må jo vite hvor stoffet vårt kommer fra, og sørge for at vi har lov til å publisere det, svarer Opdahl.

- Hva vil skje med de sakene der bildene fra vanlige Instagram-brukere er benyttet eller der dere opererer med tvilsom eller mangelfull kreditering?

— Bilder som er satt inn i en redaksjonell kontekst de opplagt ikke hører hjemme i, vil vi fjerne. Vi må spørre om bruken når de settes inn i en kontekst, med mindre det er klokkeklart at publiseringen er i tråd med bildets intensjoner. Vi kommer også til å etablere en plakat på Buzzit hvor vi gjør det enkelt for folk å varsle om feil bruk, slik at vi kan ta hånd om dette raskt. Vi skal kreditere bilder og lenke til kilden, og vi gjennomgår nå materialet.

Redaktøren er tydelig kjørt etter de siste dagenes pinlige avsløringer og et massivt medietrykk. Likevel ønsker han å understreke:

- Aftenpostens søkelys er legitimt og viktig, og det er helt naturlig at et nettsted som Buzzit får stor oppmerksomhet. Her er minefeltet delingsproblematikken utgjør, konsentrert. Vi er ydmyke for kritikken, og tar den med stort alvor. Dette må vi ta lære av.

Slettet kopisak etter krav fra Guardian

Buzzit har onsdag også slettet artikkelen "Det læreren vil si til dere foreldre, men ikke tør"som i sin helhet var etplagiat fra den britiske avisen Guardian, bekrefter redaktøren.

Ledelsen i Guardian krevde fjerning av saken ettersom avishuset Nordlys ikke har lisens til å republisere stoff fra det britiske nettstedet.

— Vi har sett på dette og kan bekrefte at bruken ikke er autorisert av oss. Vi har bedt dem fjerne innholdet til de har kjøpt en relevant lisens for det, skriver pressetalskvinne Hayley Dunlop i Guardian i en e-post til Aftenposten etter at vi søndag ba avisen kommentere saken.

Les også:

 1. Les også

  Du vil aldri tro hvordan dette norske nettstedet stjeler, klipper og limer andres stoff. Presseeksperter er rystet

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Familiedramaet i en helt ny drakt

 2. KULTUR

  Olive Kitteridge: Skuespill blir ikke bedre enn dette

 3. KULTUR

  Her forberedte de Tungtvannsaksjonen

 4. KULTUR

  Gnistrende skuespillerprestasjoner i «Bloodline»

 5. KULTUR

  Fire danske vinnere og én som burde ha vunnet

 6. KULTUR

  Marvel's Daredevil byr på en superhelt som kan underholde både nerder og nybegynnere.