EU utsetter omstridt lovforslag om «sensur og overvåking» av internett
Europaparlamentets representanter er blitt teppebombet med kritikk. Torsdag ble forslaget stanset – for denne gang.
Torsdag ble det gjennomført en svært betent avstemning i Europaparlamentet. Utgangspunktet var et oppdatert regelverk rundt opphavsretten, som har skapt panikk blant forkjempere for et fritt internett.
Sterke motstemmer har prøvd å påvirke avstemningen. Spesielt direktivets artikkel 11 og 13 vekker oppsikt. Hensikten med begge artiklene er å hindre at de største sidene, som Google og Facebook, sitter igjen med alle inntektene som genereres på nettet.
Artikkel 13 krever at plattformene selv må sikre at opphavsretten ikke brytes. Artikkel 11 vil sikre at pressen får betalt for digital bruk og deling av sitt innhold.
Den tyske kristendemokraten Axel Voss forsvarte forslaget i EU-parlamentet torsdag, mens skotske Catherine Stihler tok til motmæle. Begge ble møtt av jubel fra sine meningsfeller. Avstemningen endte med at forslaget ikke gikk gjennom, men salen var splittet.
318 av de folkevalgte stemte mot og 278 for. Nå er debatten utsatt til en ny avstemning i september.
– Ingen leser det faktiske forslaget
Kampanjene mot lovforslaget er omfattende. For eksempel oppfordrer saveyourinternet.eu til å sende e-post til EU-politikerne.
– Vi er blitt bombardert med 60.000 e-poster de siste to ukene, sier Axel Voss til Aftenposten. Han er ansvarlig for opphavsrett i parlamentet, og jobber frem det omstridte forslaget.
Voss anklager de store IT-gigantene for å stå bak kampanjene mot lovforslaget.
– Google, Amazon og Facebook gjør mye for å angripe oss. I kritikken mot artikkel 13 ser du at de falske nyhetene fra kampanjene fungerer. Alle tror at vi vil filtrere og overvåke, men ingen leser det faktiske forslaget, sier Voss.
Han understreker at hensikten med forslaget er å flytte ansvaret for personvernet bort fra brukeren selv og over på plattformer der innhold deles, som Facebook og Youtube. Voss anklager nettopp Facebook og Google-eide Youtube for å drive frem kampanjene mot forslaget.
– Det er ikke en mistanke. Kampanjene jobber gjennom virksomheter som finansieres av de store plattformene, sier Axel Voss.
Slik er koblingen mellom IT-gigantene og protestene
Saveyourinternet.eu finansieres og styres av organisasjonen Copyright for Creativity (C4C), som igjen er koblet til organisasjonen Computer and Communications Industry Association (CCCIA). Blant CCIAs medlemmer finnes flere store aktører, deriblant Google, Facebook og Amazon.
Googles PR-sjef i Norge, Helle Skjervold, kan ikke kommentere koblingen mellom Google og kampanjen, utover at selskapet er medlem i CCIA. At Google er kritiske til forslaget, er ingen hemmelighet. Skjervold skriver i en e-post at:
«Vi har alltid ment det finnes en bedre måte å gjøre dette på, og at innovasjon og partnerskap er en nøkkel for vellykkede, mangfoldige og bærekraftige nyhets- og kreative industrier i EU. Både for europeiske innholdsprodusenter og forbrukere er det avgjørende å bevare prinsippene om linking, deling og kreativitet som så mye av internettets suksess bygger på.»
En talsperson fra Facebook skriver i en e-post at de «har tro på viktigheten av å beskytte opphavsretten på nett. Vi håper debatten fremover vil fokusere på det oppdraget». Amazon har ikke besvart våre henvendelser.
– Slående at kritiske stemmer avfeies
Kritikken kommer fra flere kanter. Over 200 akademikere har signert flere brev i protest mot lovforslaget. De tar sterkt avstand fra måten Voss og andre politikere håndterer kritikken på.
– Det er trist om lobbyen føler de kan sverte all kritikk ved å si at det er finansiert av Google eller plateindustrien, står det i brevet.
Torgeir Waterhouse, direktør i IKT Norge, er svært fornøyd med at forslaget ikke gikk gjennom i denne omgang Han mener politikerne ikke har tenkt nok på konsekvensene av det de foreslår. Selv om forslaget er avgrenset for å ramme de største aktørene, tviler Waterhouse på effekten.
– All erfaring tilsier at om man starter i en slik retning, vil det komme til å omfatte mer og mer, sier Waterhouse
Får støtte av Paul McCartney
Men det er mange som støtter forslaget. Blant dem er Paul McCartney. I et brev til Europaparlamentet ba han politikerne om å stemme gjennom forslaget for å minske gapet mellom dem som lager musikk og plattformer som Youtube, som tjener penger på delingen.
Også norske TONO, organisasjonen som jobber for at musikere får betalt, er positive til lovforslaget.
– Hvis forslaget hadde blitt vedtatt, ville den grove ubalansen i det digitale markedet langt på vei ha vært løst en gang for alle. Men slaget er langt ifra tapt, sier Cato Strøm, administrerende direktør i TONO, i en pressemelding.