Kultur

- Nå er det "mor" som bestemmer

  • Forf>trygve Indrelid (foto)
  • <forf>sturle Scholz Nærø <
  • Ærlig talt, Sissel Kyrkjebø: Endelig høres det ut som om du faktisk vet hva du gjør. - Det kan godt hende. - Og resultatet er til å gråte av? - Så fint. Jeg gråter ofte selv.
Nyhetsbrev Bli varslet når vi gir en sekser!

I et latterblidt øyeblikk snakker Nordens største plateartist om seg selv i tredje person: Hun sier ikke "jeg", men "mor".Sissel er skilt nå. Derfor må lanseringen av albumet "Nordisk vinternatt", som kommer i salg på mandag, tilpasses samværsplanen til de to døtrene.— For forbløffet å gå rett på sak: Så vemodsfylt inntrengende som på denne platen har vi aldri hørt deg?- Det var flott sagt. Prosjektet "Nordisk vinternatt" drømte jeg om i mange, mange år. Jeg visste alltid at det kom til å bli noe av, men først nå føler jeg meg moden og selvsikker nok. Med disse fantastisk flotte folketonene, selve sangskatten vår, er jeg endelig kommet hjem.- 19 år etter ditt salgshistoriske gjennombrudd: Hvorfor måtte du underveis utsette deg for både Neil Sedaka og techno?- Jeg kunne aldri ha spilt inn et album med nordisk folkemusikk uten alle de andre erfaringene mine. Bevisst har jeg gjennom årene valgt veldig ulike prosjekter, for å lære mest mulig. Bare slik kan man utvikle seg som artist. Og som menneske.- For å holde seg til bildet: Mang en kritiker mener at du rotet deg inn i håpløse bakgater på veien hjem?- Bakgater kan også være flotte. Kall dem heller omveier. Men jeg synes ikke jeg har laget noe dårlig noen gang.- Med beundrere fra Placido Domingo til hip hop'ere: Sissels syn på eget talent?- Talentet mitt er litt skremmende. Jeg lever av to centimeter nedi halsen. De blir påvirket av alt - glede, sorg, bakterier, tanker, omgivelser. Samtidig forplikter en så spesiell gave noe veldig. Jeg vet at jeg må øve litt mer.

Tyst ensomhet.

Nå ler hun igjen. Høyt og boblende. Humøret er vennlig smittende, og den gyldne stemmen spøker med platens 13 melodier: Først på spor 11 kommer en virkelig gladlåt.Utvalget ellers består av titler som "O tysta ensamhet", "Om kvelden" og "Intet i verden så stille som sne". Med seg har Kyrkjebø elite-musikere som Tord Gustavsen og Trondheimsolistene.Vokal-fenomenet er glisende stolt over at hun personlig også valgte selve innholdet:- Mitt forhold til folkemusikk er veldig lidenskapelig. Derfor var det helt naturlig å involvere seg i hele prosessen. Jeg er ingen god sjef, men jeg er god til å jobbe i team. Produsent Kjetil Bjerkestrand og de kreative musikerne har vært til uvurderlig hjelp. Vi er som en familie.- Du er ellers kjent for å være styrt av andre?- Jeg vil heller si at jeg har vært vant til å overlate mye til andre. Og jeg er vant til å bli spurt. Nå har jeg tatt meg selv i nakken og bestemt alt. Kjempefantastisk. - Til tross for ditt melankolske budskap?- Jeg tenker ikke slik. For meg er tekstene og melodiene inderlig vakre. Håpet mitt er at jeg klarer å røre ved det innerste hos folk. Ofte gråter jeg til musikk selv. Musikken gir megutrolig mye. Disse opplevelsene vil jeg så gjerne gi videre.- Er folkemusikk-satsingen rett og slett et gjennombrudd, Sissel Kyrkjebø?- Gjennombrudd er et stort ord. Jeg har tatt et digert skritt, og laget noe helt fantastisk. Det kan jeg uten videre si - fordi jeg synes det selv.

Bare én julekonsert

Juletradisjonen til tross: I år blir det bare én Kyrkjebø-konsert i Norge - og den er ikke utsolgt.Sissels adventsturné er en kjær del av juleforberedelsene til mang en nordmann. Denne gang rekker hun å fylle Oslo Spektrum bare én gang, nemlig lørdag 3. desember.Lanseringen av "Nordisk vinternatt" omfatter fire land - platen inneholder også islandsk musikk - og i tillegg er folkefavoritten i perioder alene med sine to døtre.

Hemmelig.

Hennes mange beundrere kan trøste seg med at Kyrkjebø legger ut på turné over jul. Hun starter i Sverige, drar så til Danmark og senere til Norge. I tillegg forbereder 36-åringen et foreløpig hemmelig prosjekt: "Nordisk vinternatt" er allerede innspilt i engelsk versjon, og skal lanseres utenfor Skandinavia neste år. Plateselskapet ønsker ikke å gi flere detaljer.Sissel har i mange år prøvd å slå igjennom internasjonalt, ikke minst i USA.

Også frisyren var ny da norgeshistoriens største artist møtte pressen i går. - Hvis dere vil, kan jeg godt se litt melankolsk ut, spøkte Sissel Kyrkjebø overfor Aftenpostens fotograf og journalist. Prosjektet &quot;Nordisk vinternatt&quot; består av noen av våre mest vemodige folketoner.

Les mer om

  1. Musikk