Kultur

For mye av det gode

Gledelige gjensyn med strålende karakterer til tross, en halvtime med Asbjørn Brekke er 25 minutter for mye.

 • Øystein Aldridge
  Øystein Aldridge

Vår vurdering:

3 av 6

Elskverdige Asbjørn Brekke (Espen Eckbo) er klar med eget talkshow på TVNorge, men lykkes ikke helt med å fylle hele sendeflaten med godt innhold. Foto: TVNorge

Den rødvinsdrikkende raringen Asbjørn Brekke, som ble introdusert i Espen Eckbos Nissene på låven (2001), har fått eget talkshow.

Blant en lang rekke karakterer skapt og spilt av Eckbo selv, er nok Asbjørn den mest elskverdige og folkekjære, kanskje er det derfor nettopp han får denne sjansen.

Si din mening om det nye TV-showet påAftenpostens Facebook-side.

Gamle vitser om igjen

I interaksjon med et helt spekter av andre håpløse personligheter, der oppgavene begrenser seg til levering av kjappe enkeltreplikker og banale misforståelser, er så å si samtlige av Eckbos figurer strålende.

En halvtime med Asbjørn Brekkes talefeil, kunnskapsløshet og bunnløse naivitet, blir derimot for mye. Asbjørn er en for enkel sjel til å kunne gi dette tilstrekkelig med innhold.

Og hvor mye er det egentlig å gå på når det gjelder videreutviklingen av Asbjørn-karakteren? Allerede i introduksjonen serverer han en rekke («ufrivillige») vitser om morens død, sin status som «enkemann» og egen ensomhet – alt sammen ting vi har hørt før.

Talkshow-parodi

Asbjørn Brekke-show er imdlertid like mye Asbjørn Brekkes show, som det er en parodi på talkhowet som sjanger. For at dette skal fungere, er gjestene nødt til å levere.

I kveldens première er det trygge Tone Damli Aaberge og Arne Scheie som kommer «hjem» til Asbjørn. At de åpenbart ikke følger et manus, er fint fordi det skaper en del uforutsigbare øyeblikk. Problemet er at det blir med øyeblikkene.

Aaberge sitter nemlig stort sett og flirer, mens Scheie forteller gamle historier som om det var lørdag kveld hos Anne Lindmo, prøver å rette opp rekken av Asbjørns misforståelser, uten helt å henge med på notene.

Flere av de krøkkete spørsmålene og feilaktige tolkningene av svarene vekker selvsagt latter, men igjen blir vi minnet på at karakteren Asbjørn Brekke ikke har et spesielt stort repertoar å spille på.

Mer i vente?

Gjensynet med pubertetsgutten Ove Hoff (strålende spilt av Eckbo, så klart) er gledelig, og gir samtidig et håp om at flere av Eckbos gamle karakterer dukker opp i ulike varianter i løpet av høsten. Ønskeliste: IT-ansvarlig Dag Hoff, hissigproppen Rhino Thue og Bjarte Hoff som «den geme fatteren».

Dersom programskaperne lykkes i å utvikle Asbjørn ørlite granne som vert, samtidig som gjestene fremover blir av den mindre forutsigbare typen, blir dette helt sikkert bedre. Men slik talkshowet fremstår i dag, er en halvtime med Asbjørn Brekke 25 minutter for mye.

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Frognrevyen 2018: Du blir nødt til å humre

 2. KULTUR

  Ylvis gjør kommunalt pengesløseri og Justin Biebers skandaløse Oslo-besøk til strålende TV

 3. FOTBALL

  Slik spilles semifinalene i cupen

 4. BYLIV

  Munchrevyen 2018: La det krenkes!

 5. BYLIV

  Ullernrevyen 2018: Talenter og sjarm som glimter til

 6. KULTUR

  Anmeldelse: Sterk bekjennelse fra Bjarte Tjøstheim