Kultur

Applaus og mye ros for Oslo, 31. august

CANNES (Aftenposten.no): Regissør Joachim Trier og hovedrolleinnehaver Anders Danielsen Lie får mye skryt etter verdenspremieren på Oslo, 31. august i Cannes onsdag.

Regissør Joachim Trier får mye ros for Oslo, 31. august. Her sammen med kulturminister Anniken Huitfeldt. FOTO: JAN GUNNAR FURULY

 • Jan Gunnar Furuly

Mer fra Cannes:

Publikums applaus var kraftig og varte i nesten ti minutter mens rulleteksten gikk. Etterpå ble Trier, Danielsen og de andre i det tallrike norske filmteamet nærmest overfalt av gratulanter i og utenfor kinosalen Debussy i festivalpalasset i Cannes.

Oslo, 31. august handler om et døgn i livet til en ung rusmisbruker, på vei ut av rehabilitering. Filmen er dypt eksistensiell og gjorde tydelig inntrykk på publikum.

-Dette var superemosjonelt. Og flott at Anders likte filmen, for han har ikke sett den før nå, sier regissør Trier selv.

— En veldig anerkjennelse

Blant dem som sto fremst i køen av gratulanter var kulturminister Anniken Huitfeldt.

-Det var en sterk film som forteller noe viktig til alle mennesker. Handlingen var om en ung mann som kom ut av rusrehabilitering, men den handlet også om mye annet. At vi får denne filmen på rød løper i Cannes er en veldig anerkjennelse for kvaliteten i norsk film, sier hun.

Ros til Danielsen Lie

Svært mye av filmen bæres oppe av hovedrolleinnehaver Anders Danielsen Lie, som fikk mye ros etterpå for den jobben han utfører på kinolerretet.

-Det var en overveldende opplevelse å se det endelige sluttresultatet her. Jeg likte filmen veldig godt, sier han.

Flere utenlandske filmjournalister Aftenposten snakket med ga uttrykk for at de likte filmen godt, men at de trengte mer tid på å fordøye det tunge og alvorlige temaet før de kunne si noe mer.

Fra innspillingen av Oslo, 31. august. Hovedrolleinnehaver Anders Danielsen Lie er nummer to fra venstre. FOTO: TRYGVE INDRELID Foto: Indrelid Trygve

Solgt til flere land

Allerede før verdenspremieren i den franske badebyen var den på vei til å bli en internasjonal suksess, og filmen spås en stor fremtid på internasjonale filmfestivaler det kommende året.

Produsent Yngve Sæther i Motlys opplyser at Oslo, 31. august var solgt til Storbritannia, Frankrike, Belgia, Nederland, Luxembourg, Sverige og Danmark før onsdagens visning.

-Vi håper dette bare er starten på et god internasjonalt salg, sier Sæther.

En av dem som kjøpte filmen etter en markedsvisning i Cannes tidligere i uken er Franck Salaun fra den franske distributøren Memento Film.

-Skuespillerprestasjonen til Danielsen Lie er rett og slett superb. Dette er en modig og delikat film med et alvorlig tema: Ensomhet og melankoli. Den spilles delikat, uten overdrivelser eller provokasjoner. Det er også spennende at den er delvis bygget på en fransk roman. Jeg tror denne filmen kommer til å gå veldig bra her i Frankrike, sier Salaun.

Filmen får Norges-premiere i Oslo 31. august, akkurat slik tittelen indikerer.

 1. Les også

  Lars von Trier beklager nazist-utsagn

 2. Les også

  Von Trier: - Kan ha laget min første «mainstream»-film

 3. Les også

  Angelina Jolie: – Storartet å være kung fu-tigerinne

 4. Les også

  Allen leker med helter

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Eneste norske håp i Cannes

 2. A-MAGASINET

  – Stolthet har i min verden ofte vært forbundet med skam

 3. KULTUR

  Joachim Trier i Cannes: – Nå kommer en ny generasjon sterke, kvinnelige filmskapere

 4. KULTUR

  «Louder than bombs» og Joachim Trier vant Nordisk Råds filmpris

 5. KULTUR

  Joachim Trier blir jurypresident for Kritikeruken i Cannes

 6. KULTUR

  Joachim Trier nominert til Nordisk råds filmpris for tredje gang