Kultur

Maktsyk konge kan gi Kåre Conradi Heddapris

Skuespiller Kåre Conradi (44) kan vinne sin første Heddapris for kraftrollen som Shakespeares maktsyke kong Richard III på Nationaltheatret.

Skuespiller Kåre Conradi kan få si første Heddapris for rollen som Richard III på Nationaltheatret. Foto: Ruud, Vidar

 • Ntb

– Det er virkelig en ære å bli nominert – og det i konkurranse med så mange gode kolleger. Spesielt moro er det jo å bli nominert for en slik rolle. Jeg er jo veldig glad i klassikerne, sier Conradi til NTB.

Han forteller om en fysisk svært krevende rolle, kanskje den mest fysisk krevende han har spilt, der han hver kveld går av scenene full av nye blåmerker og er storforbruker av isposer.

– Jeg har ikke tall på hvor mange blåmerker jeg har fått, humrer Conradi, som i anledning rollen stiller med langt hår, hestehale og et digert skjegg.

 • Kåre Conradi om Shakespeare-rolle: — Jeg har fått oppfylt selve drømmen

Ane Dahl Torp nominert for annen gang

Hedda-nominasjon til Conradi var bare en av 34 nominasjoner som ble kjent torsdag. Prisene i det ett av jurymedlemmene betegner som et norgesmesterskap i teater, deles ut 12. juni.

Da kan Ane Dahl Torp stikke av med sin andre Heddastatuett i den gjeve kategorien «beste kvinnelige skuespiller».

I år er hun nominert for kritikerroste Solaris korrigert på Det Norske Teatret.

Dette er en forestilling basert på Øyvind Rimbereids tekst, og der Ane Dahl Torp står på scenen kun sammen med sin musikerektemann Sjur Miljeteig.

– Det er kjempegøy å bli nominert for denne forestillingen. Det er få involverte og jeg føler et spesielt eierskap til den, sier Ane Dahl Torp til NTB.

 • Aftenposten om Solaris korrigert : Dette er sci-fi-teater som du aldri har sett det før
  Sjur Miljeteig er nominert for musikken til forestillingen, og Peer Perez Øian for regien. Solaris korrigert ble spilt på den store hovedscenen til Det Norske Teatret, og det tror Torp er en av grunnene til at den ble en så stor suksess.

– Teatersjef Erik Ulfsby skal ha all ære for at han satset på å sette den opp på hovedscenen. Det er en forestilling som mange nok hadde forventet å se i et lite rom. Hovedscenen er bidrar til å løfte den opp til å bli noe spesielt, sier Ane Dahl Torp.

Hun forteller at Solaris korrigert nå skal bli radioteater.

– Det er spennende. Nå må vi tenke nytt, sier hun om forestillingen der språket er en hybrid av stavangerdialekt, skotsk, engelsk, nederlandsk, dansk og gammelnorsk.

163 produksjoner vurdert

Hedda-prisene deles ut av Norsk teater- og orkesterforening (NTO) og ble første gang utdelt i 1998.

Denne sesongen har juryen vurdert 163 produksjoner. I alt har 24 produksjoner fått nominasjoner, flere mer enn én. Best i klassen er Det Norske Teatret med syv nominasjoner til fem forestillinger.

Tore Vagn Lid og Cecilie Løveids nyversjon av Nordahl Griegs Vår ære/vår makt på Den Nationale Scene i Bergen er nominert i hele fire ulike kategorier, blant annet som årets forestilling og for beste regi ved Tore Vagn Lid.

I de gjeve klassene for årets beste kvinnelige skuespiller er foruten Ane Dahl Torp, også Nina Ellen Ødegård og Marit Østbye nominert, mens Kåre Conradi får konkurranse av Andreas Stoltenberg Granerud og Henrik Mestad i klassen for årets beste mannlige skuespiller.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ekteparet Ane Dahl Torp og Sjur Miljeteig er årets store Heddapris-vinnere

 2. KULTUR

  «Ways of seeing» kan bli årets teaterforestilling

 3. A-MAGASINET

  Ane Dahl Torp: «Om kveldene er jeg så sliten at jeg knapt klarer å stå»

 4. KOMMENTAR

  Vår anmelder: Teatrene har en sjanse til å bety noe for folk i krisetid, men isteden permitterer de ansatte.

 5. KULTUR

  Vår dyrebare frihet er en illusjon

 6. KULTUR

  Bruno Mars med storeslem under Grammy-utdelingen