Kultur

- Nå må Norge svare med et nytt Munch-museum

Norske kunsteksperter kaller nattens «Skrik»-salg for den største norske kultureksporten noensinne.

Hans Richard Elgheim, sjef for Grev Wedels Plass Auksjoner, kaller salget av Munchs «Skrik» til 119,9 millioner dollar for en sensasjon. Foto: NTB Scanpix (arkivfoto)

 • Kjersti Nipen
  Journalist

Til stor applaus i salen ble Edvard Munchs «Skrik» solgt for 107 millioner dollar på auksjonen i New York. Maleriet er dermed det dyreste som er solgt på auksjon noen gang. Salgssummen tilsvarer svimlende 615 millioner kroner og ble resultatet av en tolv minutter lang og spennende budkrig mellom totalt sju budgivere.

– En gruppe av sju budgivere hoppet inn i kampen tidlig, men det ble en lang duell mellom to svært besluttsomme telefonbudgivere som førte den endelige salgsprisen til sitt historiske nivå, sier talsmann Darrell Rocha hos Sotheby's, ifølge NTB.

Kjøperen må i tillegg ut med 12 prosent av kjøpssummen i provisjon til auksjonshuset og må dermed punge ut til sammen 119,9 millioner dollar for den norske kunstskatten. Publikum fikk ikke vite hvem som la inn det vinnende budet. Men det kan bli kjent på pressekonferansen, som starter etter at auksjonen er over.

Taler for Munch-museum

En rekke norske kunstsamlere og kunstkjennere var samlet i den fullstappede salen på Manhattans Upper East Side. Én av dem var Hans Richard Elgheim, sjef for Grev Wedels Plass Auksjoner.

— Dette er en sensasjon! Verdens dyreste maleri solgt på auksjon er norsk. Nå må Norge svare med et nytt Munch-museum. Dette er den største norske kultureksporten noensinne, sa Elgheim til Aftenposten.

Les også

Munch-museets direktør: Krysser fingrene for Munch

Stein Olav Henrichsen, direktør for Munchmuseet, mener også at Norge må svare med å gjøre Munchs kunst tilgjengelig for et stort og bredt publikum.— Det var veldig spennende, med flott dramaturgi. Det er nesten synd at Munch ikke fikk oppleve dette selv, den enorme anerkjennelsen. At vi har en norsk kunstner av et slikt format, det må vi være stolte av. Nå må vi forvalte hans kunstnerskap på en forsvarlig måte.

- Er det noe spesielt du tenker på da?

- Vi har en fantastisk kunstarv, og har ansvaret for å gjøre den tilgjengelig for et stort, internasjonalt publikum. Vi må gjøre bredden i hans kunstnerskap like kjent, sier Henrichsen.

Fornøyd

Knut Forsberg, Munch-ekspert og daglig leder ved Blomqvist Kunsthandel, fulgte også auksjonen fra salen. Han gledet seg over den nye, norske kunstrekorden.

— En fantastisk rekord som er historisk og vil bli stående som rekord for norsk kunst i årtier, sier Forsberg til Aftenposten.

— Dette var utrolig spennende, det gikk jo så tregt etter hvert. Men auksjonarius hadde ”all verdens tid”, som han sa. Det er en fantastisk rekord, det dyreste bildet solgt på auksjon noen sinne. Jeg er kjempefornøyd, forteller Forsberg.

 1. Les også

  «Skrik» solgt for 119,9 millioner dollar

 2. Les også

  Skålte for Munch

 3. Les også

  - Det er bare politikerne som ikke forstår hvor stor Munch er

 4. Les også

  - Skrik vil trolig ende opp hos en kriminell millionær

Relevante artikler

 1. KULTUR

  – Bare positivt at Munchs verker er delt mellom flere museer

 2. KULTUR

  Krisen har tvunget store auksjonshus over på nett. Han kjøper bøker, antikviteter, glass og kart.

 3. KULTUR

  Theodor Kittelsen-maleri satte prisrekord

 4. KULTUR

  Solgt for 1,3 milliarder

 5. KULTUR

  Munch til Japan neste år

 6. KULTUR

  Nasjonalmuseet får tidenes gave av Sparebankstiftelsen. Blar opp 187 millioner kroner for verdensberømt kunstverk.