Forført av Sylvia Rafael

Ingar Sletten Kolloen tar utgangspunkt i Lillehammerdrapet i 1973 i sin første roman. Til høsten kommer boken der en norsk gutt blir terrorist som følge av fascinasjon for Israel og Sylvia Rafael.

Ingar Sletten Kolloen har brukt tre år på å skrive boken "Den fjerde engelen". - Det er en bok om å føle seg utvalgt av Gud til en hellige sak, og hva slags følger det kan få, sier Kolloen.
  • Forf>tor G. Stenersen (foto)
  • <forf>kaja Korsvold <

Ingar Sletten Kolloen er hittil mest kjent for biografiene om Tor Jonsson og Knut Hamsun. Nå har han skrevet sin første roman, "Den fjerde engelen". I boken, som skal lanseres i september, tar han utgangspunkt i en av de mest spesielle drapssakene i norsk historie. Den 21. juli 1973 om kvelden gikk den marokkanske kelneren Ahmed Bouchikhi av bussen utenfor sitt hjem i Lillehammer sammen med sin gravide kone. De hadde vært på kino. På holdeplassen ventet flere mordere. De skjøt Bouchikhi 13 ganger i hodet og kroppen mens kona så på.Flere av dem som sto bak attentatet ble ganske snart arrestert. Minst femten agenter fra Mossad var involvert. Bouchikhi ble drept fordi man trodde han var en av terroristene fra Münchenmassakren året før, en palestinsk terroraksjon under OL i 1972 der 11 israelske idrettsmenn ble drept. — Noe slikt hadde aldri skjedd i Norge før. Vi visste at Sovjet drepte fiender av unionen i utlandet og at noen afrikanske land sendte ut dødsskvadroner. Men ingen hadde klart å dokumentere at Israel også drev med terrorisme, sier Kolloen.- Norge sto imot et enormt press fra Nato og USA og gjennomførte rettssaken. Det er en stor seier for rettsstaten. Dette var belastende for Israel og endret ikke bare Norges, men hele Europas forhold til Midtøstenkonflikten. Bare ni måneder senere fikk Arafat tale på FNs talerstol for første gang.

Levende modeller

. Kolloen, som selv bor på Lillehammer, var 22 år i 1973. Han understreker at drapssaken bare er et bakteppe for historien. Men flere av menneskene som saken angikk, er med i boken, særlig agenten Sylvia Rafael, som ble dømt til fem og et halvt års fengsel av den norske domstolen. Gutten han skriver om i "Den fjerde engelen" er 13 år, han kommer fra en meget kristen familie, og han blir sterkt fascinert av hele drapssaken.- Den som ble kjent og ga ansikt til saken var Sylvia Rafael. Hun ble fotografert da hun ble ført inn i retten. Hun var Mossads vakre ansikt utad. Bare Mata Hari er mer kjent enn henne blant verdens spioner. Det er interessant at hun selv kalte seg Mata Hari i et intervju 1992, da hun skulle reise fra Norge.Kolloens hovedperson, 13-åringen, blir besatt av Rafael. Han vil bli som henne. Han vil gjøre noe for landet sitt og for Israel. - Jeg har prøvd å beskrive hva slags betingelser som skal til for å skape en kristen norsk terrorist, sier forfatteren. Han følger gutten i flere år, og bokens handling slutter ikke før i år 2007.- Det er ikke bare Midt-Østenkonflikten som ødelegger gutten, det er også familien. I begynnelsen er Sylvia Rafael et onaniobjekt. Etterhvert vil han bli som henne. Dette blir en hellig sak for ham. Han går inn i de hemmelige tjenester i Norge.

Politisk roman.

Kolloen forteller at han har gjort meget grundig research til boken. Etter det Aftenposten kjenner til, har advokater vurdert og også foreslått å fjerne noe av innholdet. - Er det en politisk roman?- Det er en politisk roman. Forlaget mener det er en roman om kjærlighet og besettelse. Jeg tror romaner egner seg til å skrive om politiske forhold og samfunnsforhold, sier Ingar Sletten Kolloen.

Sylvia Rafael ble dømt i 1974 til fem og et halvt års fengsel, men ble løslatt etter 22 måneder. Dette bildet er tatt etter arrestasjonen i 1973. Rafael giftet seg senere med nordmannen Annæus Schjødt, som var hennes forsvarer.