Kultur

Hanne Marte Romsås i «Mitt Oslo»: – Det er en helt spesiell frihetsfølelse å være trikkefører

Hun holder Oslo i gang og har vært på jobb under hele pandemien. – Jeg elsker å kjøre blåtrikken. Det er meg og byen, sier den tidligere flyvertinnen som skiftet karriere midt i livet.

Trikkefører Hanne Marte Romsås har vært å jobb under hele pandemien. Nå gleder hun seg til å kjøre de nye trikkene som rulles ut i bybildet.
  • Heidi Borud
    Heidi Borud
    Kulturjournalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

– Det er en helt spesiell frihetsfølelse å være trikkefører. Ingen står over deg, sier Hanne Marte Romsås.

Blåtrikken binder byen sammen, og Oslo-folk elsker trikken. Forfattere som Jan Erik Vold og Lars Saabye Christensen, målbærer nettopp dette. «Blåtrikken, det er Briskebytrikken», skriver poeten Vold.

Han har sine «Trikkeskinnedikt», «Briskebyblues» og mener «Trikken er en lystig fyr».

Trikkefører Hanne Marte Romsås har også alltid vært glad i trikken. Og nå kommer 87 nye spanske blåtrikker som vil prege bybildet. Denne uken startet testkjøringen med passasjerer på linjen fra Ljabru til Bekkestua.

– Vi snakker nesten ikke om noe annet på jobb. De nye trikkene er en begivenhet, sier hun.

Fra flyvertinne til trikkefører

Men det var ikke gitt at hun skulle kjøre trikk.

– Jeg har holdt på med service og reiseliv.

I ti år var hun flyvertinne, og hun har bodd fem år i Australia.

Da hun flyttet hjem fra Australia, ville hun prøve seg på noe nytt. Hun var lei av mange hotellovernattinger og meldte seg på et NSB-kurs, men fant fort ut at det ikke var noe for henne å være togkonduktør.

Så kom hun tilfeldigvis i snakk med en kvinnelig trikkefører, som anbefalte yrket. Da bestemte hun seg for å satse.

Trikkefører Hanne Marte Romsås på plass i den nye spanske blåtrikken. I alt kommer det 87 nye trikker. - Vi snakker nesten ikke om noe annet på jobben, sier hun.

Hun søkte seg til Sporveien og kom inn. Mange står i kø for å komme inn på kurset.

I dag er ca. 25 prosent av Oslos 400 trikkeførere kvinner.

– Jeg elsker jobben min og gleder meg ofte til neste vakt. Det er alltid noe nytt å oppleve: Hvilken rute skal jeg kjøre i dag? Hvilke deler av byen skal jeg ta passasjerene med til på denne vakten?

– Hva blir den største forskjellen mellom de nye trikkene og de vi har vært vant med de siste årene?

– For oss som fører trikken, blir den største forskjellen det helt lukkede førerrommet. Passasjerene får trikker med seks dører, og alt er helt flatt og universelt utformet.

For rullestolbrukere blir det et stort fremskritt

Forfatteren og professoren Jan Grue har tatt opp problematikken for funksjonshemmede i kollektivtrafikken. Bussene er håpløse, noen T-baner er vanskelig å komme seg av og på. Blåtrikken er noe bedre.

– Hvordan blir det for rullestolbrukere å komme seg av og på de nye trikkene?

– Det blir et stort fremskritt. Både rullestolbrukere og småbarnsforeldre med barnevogner kan trille rett inn. Det er på tide.

De nye trikkene er som elbiler, stillegående. Du hører dem nesten ikke, så folk må se seg godt for, påpeker Romsås.

På jobb under hele pandemien

Trikkeførerne holder samfunnet i gang og har vært på jobb under hele pandemien. Myndighetene har bedt oss alle ta minst mulig kollektivtrafikk siden mars 2020.

– I begynnelsen var det veldig rart. Myndighetene stengte jo hele byen. Det var ikke et menneske å se. Noen ganger var det bare én passasjer om bord. Men jeg føler meg heldig som har fått beholde jobben under hele koronatiden.


Hanne Marte Romsås’ Oslo-favoritter

1: Utflukt

Ekebergparken,

– Jeg elsker Ekebergparken med alle kvinneskulpturene. Også er det en spesiell installasjon som ikke er så lett å få øye på. Den heter «Pathfinder» – stifinner – og er laget av den japanske kunstneren Fujiko Nakaya.


2. Cafe

Grains Bakeri, Valkyriegaten 21,

Majorstuen

Et fransk håndverksbakeri og brasseri. Baker surdeigsbrød og annen bakst hver natt. Kjent for sine kaker, croissanter og crêpe.

– Her er det god fransk boulangeri-atmosfære. Jeg forstår godt at flere tar med seg hjemmekontoret hit.


3. Kulturattraksjon

Deichmanske hovedbibliotek, Anne-Cath. Vestlys plass 1,

Bjørvika

– Jeg besøker biblioteket jevnlig. Det er så fint. Jeg liker å kikke rundt, låne bøker. Det er veldig beroligende å bare sitte der, drikke kaffe og lese en bok. Et oversiktlig og fint bibliotek.


4. Nytt område

Bjørvika

– Det er spennende å gå rundt i den nye bydelen. Jeg liker å se på folk og turister. Det er fine nye kafeer, restauranter og flere kulturbygg. Jeg liker havneområdet, særlig om våren og sommeren. Bydelen er blitt grønnere, beplantningen er fin.


5. Kultur

Frogner kino, Frognerveien 30

Frogner

– Jeg elsker denne kinoen. Både for sjarmen og for muligheten til å ta med seg et glass vin inn i salen. Kinoen er restaurert og fremstår slik den var da den åpnet i 1921. Veggmaleriene i baren er gjenskapt. Helt nydelig.


6. Cafe

Kaffebrenneriet, Løvenskiolds gate 2

Elisenberg

– Når jeg har fri, sitter jeg ofte her og ser på kollegene mine som kjører forbi. Kaffebrenneriet er hyggelig. Også spotter jeg en del kjendiser. Det er sykt gøy.

– Det er mange stamkunder, og det er som å komme til en familie.


7. Aktivitet

Leie elsparkesykkel

Tjuvholmen, Vippetangen, Bjørvika, Sørenga

– Det kan være praktisk og moro med elsparkesykler, men for oss som kjører trikk, har det vært et skrekkscenario inntil nylig. Nå er det heldigvis blitt mer regulert. Det er et supert fremkomstmiddel om det brukes riktig.


8. Restaurant

Zarathustra Meyhane

Thorvald Meyers gate 80, Grünerløkka

– Området jeg liker best på fritiden, er Løkka fordi det yrer av liv, og det er mange koselige restauranter og barer. Zarathustra er en spennende nykommer. De serverer meze, altså masse småretter med smaker fra Østen og Middelhavet.


9. Praktsted i byen

Utsikten fra Ekeberg

– Ikke noe er som utsikten fra Ekeberg. Når jeg kjører trikk og ser på soloppgang eller solnedgang over byen, er det et vakkert skue. Rosa, blått og lilla lys. Og man ser ned på den nye moderne byen som er kommet i Bjørvika.


Les mer om

  1. Mitt Oslo
  2. Oslo
  3. Oslo-samferdsel
  4. Trikk