Kultur

Gudfaren i norsk showbiz

Egil Monn-Iversen hadde grepet om norsk underholdningsbransje i 50 år. Dagens managere og musikksjefer blir for smårips å regne. Sverre Gunnar Hagas uautoriserte biografi om Monn-Iversen avslører også at gudfaren levde to familieliv.

Allerede da han var bare guttungen, var det klart at Egil Monn-Iversen var et musikalsk talent. Dette bildet er tatt i 1981, da var Monn-Iversen blant annet musikalsk ansvarlig på Det Norske Teatret, musikalsk konsulent i underholdningsavdelingen i NRK og styreformann i Operaen.
  • Kaja Korsvold
    Journalist

Egil Monn-Iversen var rett mann til rett tid i norsk showbiz. Rett etter krigen, 16 år gammel, begynte den musikalske gutten fra Bislett å spille piano i band. Det var swing og jazz som var det frekke og nye den gang. Innen han var tyve, var han arrangør, dirigent og orkesterleder med eget orkester og hadde fått innpass i NRK radioen. Utover femtitallet ble han sentral i platebransjen, norsk filmindustri, NRK og Chat Noir. Senere ble han en foregangsmann for norsk musikkteater, en viktig mann for norsk opera og var med på å forme innholdet i fjernsynets underholdningsavdeling fra første sending i 1960 frem til langt ut på nittitallet. — Han skapte soundtracket i våre liv, sier Sverre Gunnar Haga (39). Den tidligere Dagbladet-journalisten, nå informasjonssjef på Den Norske Opera & Ballett, bestemte seg for tre år siden for å skrive bok om mannen han stort sett bare hadde sett ryggen til som dirigent på TV gjennom barndommen.- Jeg visste at han var mektig. Men da jeg kom i dybden, ble jeg ganske lamslått over hvor dyptgripende han virket. Folk sa de hadde følelsen av at han var overalt - og det stemte. Det som også overrasket, var hans motsetninger. Han var veldig sjenert og sky, samtidig valgte han noe av det mest eksponerte å holde på med, sier Haga som har intervjuet bortimot hundre mennesker som grunnlag for boken, men ikke hovedpersonen selv.Det var altså musiker han opprinnelig var, Egil Monn-Iversen. I boken som kommer på Gyldendal i morgen, Gudfaren Egil Monn-Iversen og spillet i kulissene,får vi innblikk i starten, karrie'ren og privatlivet. Navnet, det lettklingende, er skapt av gudfaren selv, får vi vite. Egil Ragnar Monn, ble han døpt i Fagerborg kirke i 1928. Far Rudolf Johannes het Iversen, mor het Elvira Konstanse Monn. Den tidlig litt forfengelige Egil skjønte at begge navnene klang best for en kommende orkesterleder.

Les hele saken med abonnement

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.