Kultur

Hun avslørte herskerne

Hun lærte John Lennon å bruke touchsystemet på 60-tallet, hun var Norges første kvinnelige partileder og er tre ganger æresdoktor. Men urokråka og feministen Berit Ås er likevel mer kjent i utlandet enn i Norge.

- Hersketeknikker fester seg i selve muskulaturen. Du kan lese det av kroppsholdningen hvilke maktsystemer som er gjeldende<br/>i et land. De sitter så dypt at de som bruker dem ikke vet at de opererer med dem, sier Berit Ås. Nå har Ebba Haslund portrettert hersketeknikkenes kartlegger. TOR GREINER STENERSEN

 • Forf>tor G. Stenersen (foto)
 • <forf>per Kristian Bjørkeng <

Tre helt ulike biografier er på gang om livet hennes. Et halvtimes TV-program er nettopp sendt på NRK. Studenter på Lillehammer lager film om livet hennes. Da hun skulle snakke torsdag kveld, klemte 130 mennesker seg inn på knøttlille Norli bokkafé. Og søndag holder 80-åringen foredrag i Gamle Logen. De færreste 80-åringer blir en slik oppmerksomhet til del på bursdagen sin. Likevel spør folk, i hvert fall de yngre: Berit Ås, hvem er hun igjen, da?Ebba Haslund (90) kjenner svaret. Forfatteren og vennen har nå skrevet "Ild fra Asker — et portrett av Berit Ås". Aftenposten planla tidligere i uken å samle de to kvinnene fredag morgen. Men torsdags kveld skulle Ås holde bursdagsforedrag, så når vi ringer sier hun det blir litt vanskelig å komme seg opp til avtalen med Aftenposten kl. 10. - Så derfor må du ringe og vekke meg. Kl. 09. Avtale, sier hun.

Organiserer.

Og Aftenposten ringer pliktskyldigst i går morges og vekker 80-åringen, som da riktignok viser seg å ha vært våken lenge allerede. Om Berit Ås heter det at "du må passe deg, ellers organiserer hun deg". Jeg innser at det er nettopp det som har skjedd. Trøsten er at jeg ikke er den første. Det går tydelig frem av Haslunds bok.Da Berit Ås gikk i femte klasse på Trara skole i Fredrikstad, utstedte den nye, Quisling-utnevnte inspektøren en dag et forbud mot å leke hauk og due i storefri. All løping rundt omkring skulle være forbudt. Neste dag sto 600 barn dørgende stille og begredelige og holdt hverandre i hendene i skolegården. Det var streik. Mot slutten av frikvarteret kom inspektøren farende, han grep Berit i kraven og hveste: "Jeg vet nok hvem som står bak dette". Og det visste han. I neste frikvarter spurte de store elevene femteklassingen hva de nå skulle gjøre. "Nå leker vi," sa Berit. Dermed var inspektøren spilt sjakk matt.Historiene om den merkelige Berit Ås er mange. Den om hvordan hun i flere dager satt i leiligheten til John Lennon og Yoko Ono på Manhattan for å lære ham touch, etter at han hadde blitt begeistret over et av foredragene hennes, er bare en av dem. At hun ikke var klar over hvem Lennon var, er også en av dem.

Ære.

Men historiene om de politiske bølgene Ås har skapt er enda flere. Hun var den første som fikk ammefri under eksamen ved Universitetet i Oslo. I tillegg til å være professor i sosialpsykologi i Oslo, har hun æresdoktorater i tre andre land, og en lang rekke gjesteprofessorater verden over bak seg. Hun var aktiv i Ap, før hun nærmest ble kastet ut og havnet i SV i stedet. Der satt hun som partileder i ett år. Men hun var altfor kontroversiell og uregjerlig. "Folk klaget over at hun hadde for mange ideer, de kom som en foss i vårløsningen", skriver Ebba Haslund i den ferske boken. Hun arbeidet mot tobakksrøyking på 70-tallet, og for trafikksikkerhet på 60-tallet. Den gang Trygg Trafikk mente det var mødrenes ansvar at så mange barn ble drept i trafikken. Nå sitter hun i Ebba Haslunds stue. Vertinnen sier det slik når hun skal forklare fenomenet Berit Ås til de unge som ikke kjenner henne:- Hun brer seg ut over et så stort felt og har utrettet så mye fremragende at det vanskelig å beskrive henne. Hun er en blanding av en uhyre, grundig og saklig engasjert forsker og Pippi Langstrømpe. Dette er det veldig vanskelig for det trauste normannafolket å fatte, sier Haslund.

Hersker.

Det mange likevel har fått med seg, er de maskuline hersketeknikkene: Usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, dobbeltstraff og påføring av skyld/skam. Da hun satt i lokallaget av Ap i Asker, la Berit Ås gradvis merke til hvordan en politisk motstander stadig snøftet, vred på seg og snakket forstyrrende med sidemannen da sosialpsykologen hadde ordet. Samtidig merket hun at hun var i ferd med å miste taket på forsamlingen. Etterpå gikk hun hjem og stilte seg foran speilet for å lære seg de samme faktene. I ukevis holdt hun på, før hun gikk i neste møte og brukte de samme hersketeknikkene mot motstanderen. Resultatet var at hun fikk salen med seg. Det ble det bøker, mange foredrag og internasjonal anerkjennelse av.Senest i fjor kom det ut en norsk bok om hersketeknikker, utført av både kvinner og menn, der Berit Ås får en takk for å ha lært forfatterne "triksene". Den karakteristikken har hun ikke sansen for.- Hersketeknikker er ikke triks, de blir dypt forankret i kulturen ved at en befolkningsgruppe har undertrykt en annen i hundrevis av år. Det fester seg i selve muskulaturen, du kan lese det av kroppsholdningen hvilke maktsystemer som er gjeldende i et land. De sitter så dypt at de som bruker dem ikke vet at de opererer med dem. Det er en misforståelse å tro at all ufordragelig oppførsel er hersketeknikker. Hvis kvinner bruker hersketeknikker, er det helt annerledes. De kan også oppføre seg ufordragelig, men det er heller reaksjoner på menns hersketeknikker, mener hun.

Reflekterer ikke.

Selv om hennes arbeid oppfattes som banebrytende ute i verden, mener hun norske ledere ikke reflekterer over hersketeknikkene. - Mange her til lands er overbevist om at kvinner og menn nå er likestilt. Men hva kommer det av at hvis kvinner oppfører seg som menn, så blir de liksom onde? Jeg tror for eksempel Monica Christensen, Manuela Ramin-Osmundsen og Gerd-Liv Valla har vært utsatt for dette.Nei, likestillingen er ikke gjennomført. Den nye AFP-ordningen er det beste eksemplet på det.- Hvor mange kvinner er det som greier å stå i full jobb i 40 år for å opptjene fulle rettigheter? Hvis jeg er vaskehjelp i kommunen og ikke kommer opp på mer enn 180 000 kroner i året? Spørsmålet er om vi ikke egentlig har et kastesystemet også hos oss, og at kvinner er mer en kaste enn en klasse. Vi har ikke råd, sier man, til å gjøre noe med dette. Men hva med å bruke noen av de 100 milliardene vi skal bruke på bombefly, til å heve lavtlønte kvinner i stedet?

Vill fart.

Men nå må Berit Ås videre. Hun har så mye å gjøre. Første prosjekt oppsto da hun nylig leste en bok om store samfunnsvitenskapelige tenkere. De var 33 stykker. Og alle sammen var menn. Derfor har hun brukt pensjonen til å leie hele Gamle Logen i Oslo nå på søndag. Hun har fått trykket opp 33 plakater av like mange kvinnelige tenkere. De skal tapetsere veggene. Det blir innledning av Valgerd Svarstad Haugland og den svenske urokråka Gudrun Schyman, og deretter skal bursdagsbarnet holde foredrag. Og så blir det overraskelser. Det er bare å komme, klokken 14.

Les mer om

 1. Litteratur

Relevante artikler

 1. KARRIERE

  Slik slår du tilbake mot hersketeknikkene

 2. KULTUR

  Gutteopprør, debatt om minoritetskvinner og elite-kritikk: Feminismen er i hardt vær

 3. KULTUR

  8. mars: – Likelønnsspørsmålet er fortsatt viktig

 4. MENINGER

  Hersketeknikk mot kvinner avslører menns dumskap

 5. KULTUR

  Yoko Ono: - Jeg lever i nå&rsquo;et, ikke i fortiden

 6. KULTUR

  Hva har Knausgård, Picasso og hjerneforskere til felles? De blir ikke de samme etter at Siri Hustvedt har sett på dem.