Kultur

God mat for gode mennesker

Engasjert og pragmatisk innlegg i en debatt som det er for lite av.

lund_doc6njqb7w0foih81xk9g0.jpg
  • Andreas Viestad

**Joacim Lund:

Hele bøffelen. Håndbok for deg som vil spise godt og redde verden samtidig

Spartacus forlag

Bok dokumentar**

Hva skal vi spise for ikke å bli syke eller ødelegge planeten? Det er lett å ramse opp all maten man bør unngå: Kjøtt fra dyr som går inne, er ikke bra, fordi de går inne. Kjøtt fra dyr som går ute, er ikke bra, fordi de promper. Oppdrettsfisk er problematisk. Det er også villfisk. Salt og sukker er gift, og gluten tar knekken på tarmen. Og vet du egentlig hvor mye man sprøyter frukt, poteter og paprika, eller hvor mye energi som går med på å frakte tomater fra land langt unna? Eller å lage drivhustomater i kalde Norge? Hvis vi hadde droppet all mat som noen mener er nei-mat, hadde vi vært døde alle sammen.

Spis gjerne Grandiosa så det tyter ut av ørene på deg. Bare ikke forklar det med tid, penger eller smak, skriver Joacim Lund i Hele bøffelen. Håndbok for deg som vil spise godt og redde verden samtidig etter å ha presentert en enkel måte å lage en kjapp og billig hjemmelaget pizza på. Sitatet er et godt eksempel på Lunds karakteristisk småfrekke stil, godt kjent fra hans spalte i Aftenposten, der han har sterke meninger om mat og gjerne skyter fra hoften. Det er også et bra eksempel på Lunds opplysningsprosjekt og det man kan kalle hans informerte pragmatisme. I en tid der vårt forhold til mat ofte blir sett på som problematisk, er han ikke redd for å problematisere. Han er heller ikke redd for å konkludere. Nå har du kunnskapen. Nå kan du ta det riktige valget. Eller la det være. Men ikke gjem deg bak dumme unnskyldninger, enten det gjelder ferdigpizza, drittmat eller hodeløst kjøttforbruk.

Håndbok

I den 200 sider lange debattboken, som forfatteren har valgt å kalle en håndbok, er Lund innom mange av de største temaene rundt mat, bærekraft, helse og etikk. Han besøker kokker, produsenter, kjøpmenn, professorer og myndigheter. Selv sier han at han er på jakt etter informasjon. Det er han, på sett og vis. Det er interessant og opplysende å høre hva dagligvarebaroner, tilsynsmyndigheter og økofilosofer har å si. Men Lund lar dem aldri sitte igjen med siste ordet. Han kommenterer dem, skyter inn egne meninger, ofte underveis. Og det fungerer i grunnen godt. Det er lett å være enig. Samtidig får meningsmotstandere nok plass til å forklare sine posisjoner, til at det også er mulig å være uenig.

Drøfting

Alle er opptatt av mat. Mat er underholdning, trend, fyllstoff i aviser og magasiner. Men det er veldig lite drøfting — eller diskurs - som tar for seg matens betydning, for oss som kultur, for samfunn og miljø. Vi mangler en gastronomisk offentlighet. På den ene siden finnes de som - lik Nils Christian Geelmuyden - mener at verden er på vei til helvete. På den andre siden finnes de som gir faen, økomotstanderne og folk som vil ha seg frabedt at samfunnet blander seg i hva de produserer eller konsumerer.

Det er her Hele bøffelen tar en sentral posisjon i en voksende og etter min mening viktig og vesentlig diskurs, den er både engasjert og pragmatisk.

Sånn sett er noe av det mest nyttige og konstruktive ved Joacim Lunds bok listen som finnes under smussomslaget, en sesongoversikt over hva man bør spise når, som kan henges opp på kjøleskapet, ved siden av handlelisten. Det er åpenbare, men nyttige påminnelser om å spise rotgrønnsaker på vinteren, og skrei når den er i sesong, men også en erkjennelse av at kontroversielle matvarer som kylling, ku og (ACS-sertifisert) oppdrettslaks er en del av dietten i det moderne Norge.

Det er ikke sikkert at du redder verden ved å følge rådene til Lund, men boken er en bra oppskrift på å ta bedre valg med bedre samvittighet.

Forfatteren Joacim Lund er ansatt i Aftenpostens redaksjon. Boken er derfor anmeldt av en ekstern anmelder.