Generalprøve for flytting av Munchs kunst

Kunsten skal inn i det nye Munchmuseet i Bjørvika. Sent torsdag kveld øvet museet på å flytte Edvard Munchs monumentalverker inn i museet som åpner til høsten.

Kassen fraktes på lekter og skal heises opp til hullet i veggen på Munchmuseet i Bjørvika.

Gikk du forbi det nye Munchmuseet i Bjørvika sent torsdag kveld, kunne du se en diger trekasse sveve mot et gapende hull i veggen høyt over bakken.

Etter flere utsettelser har det nye Munchmuseet i Oslo endelig fått åpningsdato. Museet åpner dørene for publikum 22. oktober i høst.

Nå jobbes det på spreng med å gjøre alt klart. Operasjonen torsdag kveld var test-flytting av Munchs monumentalverker.

Torsdag kveld øver Munchmuseet på flytting av Edvard Munchs monumentalverker inn i det nye museet i Bjørvika.

Øver på å flytte kunsten

– Vi øver på å flytte kunsten, sier Gitte Skilbred, talsperson ved Munchmuseet.

Den store trekassen inneholder ingen verdifull kunst ennå. Operasjonen torsdag kveld er en ren testflytting for å sikre at kassen kommer trygt inn gjennom slissen i 6. etasje. Den reelle flyttingen ligger noen dager frem i tid.

– Vi skal flytte inn Munchs monumentale verker og har laget en slisse i veggen der kunsten skal inn. Vi øver oss i kveld. Så skal vi ta originalkunsten noen dager senere. Da står det mer på spill, sier Skilbred.

– På mange måter er dette generalprøven for flyttingen, men uten kunst i kassene. Vi må se an vær og vind for når vi kan gjennomføre originalflyttingen av kunstverkene fra museet på Tøyen, sier hun.

Munchmuseet i Bjørvika er fem ganger større enn det gamle Munch-museet på Tøyen. Det skal huse hele samlingen som Edvard Munch testamenterte til Oslo kommune ved sin død.

På stille vann ble kassen på 11 ganger fem meter seilt over fra Sørenga til Munchmuseet.
Her er kassen på vei inn gjennom hullet i veggen i sjette etasje i Munchmuseet. To klatrere hang i veggen over åpningen for å sikre at den kompliserte operasjonen gikk bra.