Muhammed-tegner reagerer sterkt på avisbeklagelse

Den danske avisen Politiken har inngått et forlik med muslimske grupper, og beklager at muslimer ble krenket da Muhammed-karikaturene ble gjenopptrykket i 2008. Avistegneren Kurt Westergaard reagerer sterkt på forliket.

  • Jon Dagsland Holgersen

Hva er din mening om denne saken? Delta i debatten her

Forliket er inngått mellom Politiken og åtte organisasjoner som representerer i alt 94.923 etterkommere av profeten Muhammed.

Avisen frasier seg ikke retten til å gjenopptrykke tegningene, og den ber ikke om unnskyldning for å ha trykket dem. Derimot undskylder avisen «overfor alle som er bitt krenket», heter det i pressemeldingen.

Jeg trodde dette var en spøk.
Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Ifølge den saudiarabiske advokaten som representerer de åtte organisasjonene, er dette tilstrekkelig.

Politikens sjefredaktør Tøger Seidenfaden mener Politiken ikke har gitt avkall på ytringsfriheten med forliket, men i Danmark hagler kritikken mot avisen.

Avistegneren Kurt westergaard frykter Politikens beklagelse er første skrittet mot sensur. FOTO:SCANPIX.

— Har noen spilleregler

Avistegneren Kurt Westergaard tegnet profeten Muhammed med en bombe i turbanen i 2005, og har i lengre tid levd under politibeskyttelse.

I januar ble tegneren utsatt for et

Les også

Øksemann angrep Muhammed-tegner

i sitt eget hjem, og nå reagerer han veldig sterkt på Politikens beklagelse.

— Politiken gir avkall på ytringsfriheten. I Danmark har vi noen spilleregler vi ikke vil avvike fra, nemlig ytringsfriheten, sier Westergaard til Berlingske.dk.

Han frykter beklagelsen er det første skrittet mot at avisene sensureres, og mener avgjørelsen er del av en trend.

- Politiken er redde for terror. Det er ærlig nok, og jeg har forståelse for det, sier Westergaard.

Det er vanvittig. Det er krenkelser i mediene hver eneste dag. Slik er ytringsfriheten.
Helle Thorning-Schmidt, leder for Socialdemokratiet i Danmark.

- Trodde det var en spøk

Lars Helle i Dagbladet mener Politikens avgjørelse er merkelig. FOTO:SCANPIX.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund reagerer med vantro på beklagelsen.— Jeg trodde dette var en spøk. Det er veldig vanskelig å skjønne denne avgjørelsen, og jeg forstår at det kommer sterke reaksjoner mot Politiken, sier han til Aftenposten.no.

Han mener beklagelsen kan føre til et ras av henvendelser fra grupper som føler seg krenket.

— Det kan ikke være slik at man har spesielle regler for islam. Det krenkende og uønskede er også en del av ytringsfriheten, og jeg er sikker på at ingen aviser vil gjøre som Politiken, sier Kokkvold.

Fordømmes av politikere

Per Edgar Kokkvold har vanskelig for å forstå Politikens beklagelse. FOTO:SCANPIX.

Også blant danske politikere møter forliket sterk fordømmelse. — Det er vanvittig. Det er krenkelser i mediene hver eneste dag. Slik er ytringsfriheten, sier leder Helle Thorning-Schmidt i Socialdemokratiet til Politiken.

Hun får støtte fra leder Villy Søvndal i Socialistisk Folkeparti, som er enig i at man ikke kan forhandle om ytringsfriheten.

Peter Christensen i regjeringspartiet Venstre mener det er «underlig at Politiken har behov for å beklage», mens Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard kaller situasjonen absurd.

- Det er dypt, dypt pinlig at Tøger Seidenfaden selger seg ut av Danmarks og Vestens ytringsfrihet, sier hun ifølge NTB.

Dagbladet står på sitt

Det skapte storm da Dagbladet trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed. Konstituert ansvarlig redaktør, Lars Helle, opplyser til Aftenposten.no at Politikens beslutning ikke på noen som helst måte endrer Dagbladets holdning til saken.

Han tror heller ikke Politiken vil få med seg andre aviser på en tilsvarende beklagelse.

- Jeg fikk høre om dette i morges, og er svært overrasket. Det er en merkelig avgjørelse, sier Helle.