Kong Haakons stjålne skijakke funnet på renseri

En person siktet for grovt tyveri.

  • Ida Halvorsen Kemp
  • Jostein Ihlebæk

Les også:

— For oss virker det som om jakken er i kjempegod stand. Den har ikke blitt renset, men er pakket inn i en gjennomsiktig plastpose, en slik renseriene eier, sier stasjonssjef Arne Solberg ved Majorstua politistasjon til Aftenposten.no.

Solberg kan dermed bekrefte at Kong Haakons skijakke, som ble stjålet fra Skimuseet onsdag 9. februar, har kommet til rette.

Politiet klarte i går ettermiddag å spore jakken til et renseri i Oslo. sitter varetektsfengslet, siktet for grovt tyveri.

— Dette er resultat av vanlig etterforskning. Vi gikk gjennom bankkontoer som tilhører den siktede, og dermed fant vi frem til renseriet, sier Solberg, som ikke vil oppgi hvilket renseri det er snakk om, bare at det ligger i Oslo sentrum.

Ansatte ved renseriet skal ikke ha kjent til at de oppbevarte en museumsgjenstand i sine lokaler.

Kong Haakon på tur i jakken som nå er stjålet.

Leveres tilbake i dag

Når Aftenposten.no snakker med Solberg er han på vei til Skimuseet der jakken skal overleveres museets direktør Karin Berg klokken tolv.

Jakken ble brukt av Kong Haakon under Holmenkollrennet i 1946, og har et unikt broderi på innsiden.

Kong Haakon VIIs pelsjakke, med kongens monogram på innsiden, ble stjålet 9. februar fra Skimuseet i Holmenkollen. Tyveriet ble oppdaget da Berg skulle forberede et foredrag hun skulle holde om sin bok "Broderiet i konges jakke".

— Helt uvirkelig

Da oppdaget hun at glassmonteren med den historiske pelskjakken, var brutt opp.

- Dette er helt uvirkelig. Dette var en bastion av et monter, med sterk armering. Men denne er likevel blitt brutt opp, og jakken tatt ut. Dette er et nasjonalt klenodium. Her har hele Norge blitt fratatt noe som tilhører dem, sa Berg til Aftenposten.no den gang.

Jakken har i fire år vært utstilt i et sikret monter på Skimuseet. På innsiden er det festet et broderi – blant annet med kongens monogram – som ble illegalt laget på Grini under andre verdenskrig. Broderiet er utført av Sylvia Salvesen (1890-1973), barnebarn av statsminister Christian August Selmer.

Museumsdirektør Karin Berg ved skimuseet, var fortvilet da skijakken ble stjålet. (FOTO: TRYGVE INDRELID)
Stasjonssjef Arne Solberg ved Majorsstua politistasjon leverte fredag formiddag Kong Haakons skijakke tilbake til skimuseet i Holmenkollen.