Kultur

National Geographic skal lage serie om bilberging på norske fjelloverganger

TV-kanalen til National Geographic har laget «Highway thru hell: USA». Når de nå filmer på norske fjelloverganger har de valgt den rette vinteren.

For første gang produserer National Geographic Channel International en dokumentarserie i Norge. Programmet dokumenterer vinterens farligste bilberginger – i første omgang fra Hardangervidda, og kommer på skjermen høsten 2015.
  • Thomas Olsen
    Journalist
afp000845072-VBymgsUqnZ.jpg
De norske bilbergerne jobber under tøffe forhold. Til høsten kan vi se dem på National Geographic Channel.
nyafp000845068-kqK0dUHZyL.jpg

Det er mye dramatikk, men langt fra alltid spektakulært vær i serien «Highway thru hell: USA».

Dramatisk vær har til gjengjeld TV-fotografene fra National Geographic Channel International fått når de i over en måned har fulgt bilberging på barske fjelloverganger, nemlig Rv7 over Hardangervidda og E134 over Haukelifjell.

De har mildt sagt truffet godt med vinteren 2014-2015.

Redningsmannskaper og brøytebilsjåfører kan fortelle om vinter det knapt har vært pauser. Til bladet Vegen og vi, som nylig traff filmfolkene fra National Geographic på jobb i fjellet, sier brøytebilsjåfør Per Ove Johansen at det har kommet mer snø på en måned enn det kan gjøre på en hel vinter.

Ville vært momentant stopp i USA

Det drives bilberging i Norge som aldri ville skjedd i USA. Der ville værforholdene betydd full stopp for kjøring, har filmteamet fra National Geographic fortalt som i uke etter uke har sittet på med Bjørn Lægreid (48) i Eidfjord Bilberging AS.

— Men vi er jo vokst opp med dette, og tenker annerledes, sier Lægreid til Aftenposten.

nyafp000845069-6aGRxVvtjv.jpg

I en pressemelding tirsdag fastslår National Geographic Channel International at serien om «vinterens farligste bilberginger» vil bli sendt i høst.

Innspillingen begynte i desember og skal fortsette ut over vinteren. Som det heter i pressemeldingen:

— Det er fantastisk å se arbeidet disse bilbergerne gjør for å holde transportårene på Norges fjelloverganger åpne. Å håndtere tungtransport på norske vinterveier er utfordrende i seg selv, og uten opprydning blokkeres hovedfartsårer raskt. Heldigvis finnes det mennesker som er parate til å berge, uansett vær – og de gjør et glimrende stykke arbeid, sier Thomas L. Dubourcq, produsent for ITV Studios Norway.

Han har hatt National Geographic om bord

Også Bjørn Lægreid, som har med bilberging siden 1988, bekrefter at vinteren har vært spesiell.

— Det har kommet så vanvittig mye mer snø enn det pleier, så tidlig i sesongen. Derfor har det vært mye kolonnekjøring og stengte veier, sier Legreid.

- Det er mye drama under «Highway thru hell: USA». Hvordan taklet filmteamet fra National Geographic å møte staute, rolige redningsmenn fra Norge?

— Vel, de har i alle fall fått skikkelig uvær. Det betyr jo ikke så mye for oss som er vokst opp med slike forhold, sier Lægreid.

Bjørn Lægreid fra Eidfjord Bilberging under en velfortjent pause. Han har hatt filmteam fra National Geographic om bord i hele vinter.

Serien blir den første fullstendige dokumentarserien fra Norge, produsert for et europeisk publikum, ifølge TV-kanalen.

Trailer måtte rygge flere kilometer

Det er ikke bare National Geographic som fikk oppleve vanskelige situasjoner i fjellet.

Vegen og vi møtte en trailer som måtte rygge flere kilometer i uvær, da de laget sin reportasje.

Traileren kjørte først i en kolonne opp bakkene mot Sutarbrekko nær Eidfjord i Hordaland. Men traileren hadde for liten fart, ble stående fast og måtte etter hvert rygge flere kilometer. Tilbake ved veibommen satte den seg like godt fast igjen.

Les også:

Les også

  1. Slik gikk det da samferdselstoppene testet veiene mellom Oslo og Bergen

  2. Vinnerne er E134 og Rv52

Les mer om

  1. Samferdsel