Kultur

- VG-lista har store mangler

Den offisielle norske salgslisten for album er uten tall fra strømming, selv om dette utgjør to tredjedeler av markedet.

Satyricon er akkurat nå nummer én på albumlisten på VG-lista. Dit er de kommet uten å få med tall fra strømming av sitt nye album. MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

I forrige uke startet svenskene, som første land i verden, med å inkludere albumstrømming fra tjenester som Spotify på sin offisielle Topplistan . Her hjemme er det samme «på agendaen», uten en fastsatt dato.

I Norge er strømming av låter fra for eksempel Wimp, Spotify eller Beat med i grunnlaget for den offisielle singlelisten, men ikke hele plater til albumlisten.

Det til tross for at strømming pr. første halvår i år utgjorde 66 prosent av det totale musikkmarkedet her hjemme. Tallet er stadig økende.

- Å si at en liste gjenspeiler markedet uten at den tar hensyn til to tredjedeler av markedet den skal gjenspeile, er i seg selv ganske absurd. Når Bob Dylands Bootleg Series vol. 10 debuterer på en tredjeplass på lista er det et eller annet som er feil. Uten strømming har lista en kraftig slagside hva angår troverdighet, og det er jo nettopp troverdighet en slik liste trenger for i det hele tatt være relevant, sier musikkjournalist og kommentator Egon Holstad i Nordlys.

Han har også tidligere kritisert VG-lista for ikke å vise et korrekt bilde av musikksalg i Norge, men sier nå at «den plager ikke meg — og jeg plager ikke den».

- Ikke helt enkelt

Det er IFPI Norge, organisasjonen for de store og internasjonale plateselskapene, som er ansvarlig for VG-lista. Den baserer seg på salg hos ca. 70 forhandlere, men tar altså ikke med opp mot 70 prosent av det totale markedet gjennom album-strømming.

IFPI-direktør Marte Thorsby skulle gjerne hatt disse tallene for album med, og har det på agendaen.

Les også

Nå skal YouTube-tallene regnes inn i Billboard-listen

- Dette er noe vi ser på, selvfølgelig, for å kunne gjør listen enda mer representativ. Men det er ikke helt enkelt å måle hva som er reell albumlytting i en verden der så mye er låt— eller spillelistebasert. Vi må sikre en ordentlig tellemåte for våre «charts», sier Thorsby.Hun sier at det ikke behøver å ta lang tid før man også i Norge får målt albumstrømming, men kan ikke si noe mer om når det vil skje.

- Singlelisten vår har med både nedlastninger og strømming og er helt representativ. Vi skulle gjerne hatt det med for album nå også, men det er mange hensyn å ta. Du kan ikke se bort fra at det kommer, men jeg vet ikke når, sier Thorsby.

Ikke YouTube

I USA er den store Ylvis-suksessen de siste ukene tungt basert på visninger av «The Fox»- videoen på YouTube, som ble tatt med i singlelistene der borte fra februar. Over 50 millioner visninger har gitt Ylvis en 25. plass på de amerikanske singlelistene denne uken.

Her hjemme er ikke visninger på YouTube med i landets offisielle singleliste.

Les også

Kjerringer mot strømmen

- Dette er video og et helt annet produkt, men vi skulle gjerne vist det forbrukermønsteret i VG-lista også. Men pr. nå får vi ikke disse tallene spesifikt for Norge fra YouTube. Jeg vet ikke helt hvorfor det ikke går, men i dag er det umulig. Vi håper på fremdrift her nå snart, sier Marte Thorsby, som allerede i februar fortalte Aftenposten at dette var opp til vurdering.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Marcus & Martinus bidrar til nye plusstall i platebransjen

 2. KULTUR

  Slik har Karpe og Billie Eilish gjenopplivet albumformatet

 3. KULTUR

  Spotify får ny strømmekonkurrent i år

 4. KULTUR

  «Som forventet er Alan Walker Årets Spellemann. Det kjipe er at vi allerede nå vet hvem som vinner neste år.»

 5. KULTUR

  Tøffere for norske artister å få suksess ute

 6. KULTUR

  Kraftig vekst i musikkbransjen etter flere kriseår