Kultur

Looking for «Morton Kildum»

HOLLYWOOD/BEVERLY HILLS (Atenposten) Celebritetsstalking er stor turistindustri i Los Angeles. Vi ble med på guidet busstur med kjendisnettstedet og TV-kanalen TMZ.

  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

— Hvem er den største kjendisen fra Norge?

TMZ-guide Alexa fra New Jersey har fylt opp 14.30-bussen like ved Hollywood Boulevard og kartlagt hvor noen av dagens passasjerer kommer fra.

Hun går med en gang løs på oppgaven med å kartlegge hvem vi burde kikke etter i gatene i Hollywood og Beverly Hills.

Vi holder på å svare Ylvis eller Nico & Vinz, men til slutt glipper det ut av oss:

-Morten Tyldum er nok det største norske navnet i Hollywood akkurat nå. Han er nominert til Oscar for beste regi denne helgen.

-Å? Han høres virkelig ut som the big deal da, og jeg er sikker på at jeg kjenner noen av filmene hans. Da bør vi definitivt lete etter denne Morton Kildum. Si fra hvis du ser ham, repliserer Alexa.

Kjendisjakten skjer under kyndig ledelse av turguide Alexa.

Gruppen av medpassasjerer lenger bak i bussen, fra ulike steder som Australia, Boston, San Diego og Los Angeles’ South Bay, har Ben Affleck, One Direction og Kim Kardashian som noen av sine favoritter.

-Det er jo Oscar-utdeling i helgen, så byen er stappfull av A-kjendiser akkurat nå, sier Alexa og bidrar til å øke forhåpningene om stjernetreff i løpet av turen.

Tur basert på skandaleoppslag

En liten armada av små og store guidebusser legger daglig ut fra området ved Chinese Theatre i Hollywood. TMZ’s opplegg skiller seg litt ut fra alle de andre, ved at turen er lagt opp etter kjendisnettstedets og TV-kanalens utallige skandaleavsløringer om Hollywood-stjernene.

Svært mange av stoppene underveis blir illustrert med heseblesende og temmelig sarkastiske videoklipp, som i sin tid er blitt vist på TMZ.

Rusede celebriteter i fri utfoldelse på gateplan i Los Angeles, og til og med politiets mugshotbilder av dem etter pinlige arrestasjoner, er noe av det vi får servert. Andre henges ut for å ha blitt tatt som butikktyver.

Et av dagens første stopp på vår totimers rundreise i skandaler og rariteter er for eksempel veikrysset ved Sunset Boulevard der den britiske filmstjernen Hugh Grant en het junidag i 1995 ble arrestert av sedelighetspolitieti Los Angeles mens en kvinnelig prostituert ga ham munnsex.

Og da har vi allerede passert Michael Jacksons barneskole og kjederestauranten El Pollo Loco der den aspirerende skuespilleren Brad Pitt jobbet i ung alder.

Han var daglig å se på gaten utenfor, ikledt en fargerik kyllingdrakt for å lose potensielle spisekunder inn. Og, ja, et lite steinkast lenger opp i gaten jobbet samme Pitt også som sjåfør på en strippebar, kan guiden opplyse.

Nicky Hilton og hennes Rolls Royce

I lav ettermiddagssol glir den røde TMZ-bussen vestover på Sunset Boulevard, mens turguide Alexa i mitraljøsestil lierer av seg den ene kjendishistorien etter den andre. Vi har tak mot solen, men langs begge sidene av bussen er det fri utsikt, uten stengsel fra plagsomme vinduer.

Perfekt for kjendisspottere.

Nicky Hilton setter seg inn i sin sorte Rolls Royce.

-Nå kommer vi til Chateau Marmont, og her henger det nesten alltid store stjerner, opplyser hun og blir plutselig nasalt ivrig, mens hun vifter med armene mot en velkledt blondine som står utenfor luksushotellet med en restaurant som ofte frekventeres av A— og B-kjendiser.

-Vent, vent, er ikke det Nicky Hilton?! Hei, Nicky! Vink til oss. Vi er her med TMZ-bussen skriker hun gjennom mikrofonen, i triumf over turens aller første kjendisspotting.

Det er åpenbart at Paris Hiltons noe mindre kjente søster er noe brydd av oppmerksomheten, og hun forsøker etter beste evne å skjule seg bak en mann som jobber på hotellet.

Til slutt gir hun opp og vinker forsiktig tilbake.

-Hei, Nicky! Du er alltid så pent kledd du, svarer turguide Alexa mens våre amerikanske medpassasjerer humrer og fotograferer vilt, innimellom et og annet høylydt «wow».

Utenfor hotellinngangen har en ansatt kjørt opp Nicky Hiltons sorte Rolls Royce. Hun setter seg inn, og kjører raskt oppover i lia i West Hollywood.

Overdose og rock

Et stykke lenger borte på Sunset kommer vi til The Viper Room, nattklubben som inntil for 10-11 år siden var delvis eid av Johnny Depp, og hvor filmstjernen River Phoenix i 1993 tragisk nok døde av en narkotikaoverdose.

I lav ettermiddagssol suser vi forbi kjente landemerker i Beverly Hills.

Nesten rett over gaten ligger den legendariske musikklubben Whisky A Go Go, hvor artister som Led Zeppelin, Jimi Hendrix og The Doors spilte da de slo gjennom på 1960-tallet.

Og i det samme kvartalet ligger fordundre oss spritbutikken som en overstadig beruset Halle Berry krasjet rett inn i våren 2000. Saken endte med en bot på 13.500 dollar og 200 timer samfunnstjeneste etter at Berry flyktet fra kollisjonsstedet uten å tilkalle politiet.

Ben Affleck pratet med bussen

Vi svinger ned bakkene mot Beverly Hills når guiden Alexa drar frem det som for henne og TMZ’s guidede tur er tidenes feteste kjendisspotting.

-Her kom vi kjørende i april i fjor da selveste Ben Affleck dukket opp i bilen sin. Med nedrullet vindu betynte han faktisk å prate og tøyse med oss i bussen. Det var et fantastisk øyeblikk, skriker hun i mikrofonen.

Og setter på videoen som faktisk fikk mye sendetid på TMZ.

Slik kan Oscar-utdelingen denne helgen fortone seg hvis du ikke har den rette akkrediteringen.

Nede på Rodeo Drive kjører vi forbi en rekke eksklusive butikker som tidvis skal være stinne av kjendiser.

-I denne butikken må du bestille tid for shoppe uker i forveien, og de tar et gebyr på 1500 dollar for å la deg slippe inn, sier hun.

Klager fra kirurger

I en gate like ved nærmest hvisker guiden i mikrofonen.

-Nå passerer vi en del kirurgiske klinikker som tidligere har klaget på lydnivået fra turbussene våre. De hevder at støyen fra lydanlegget vårt kan ødelegge operasjoner, så her må vi være litt stille, sier hun og ser bekymret rundt seg etter klinikkrepresentanter som muligens kan komme til å saksøke TMZ.

Vi stopper for rødt i et lyskryss, og den umiskjennelige røykskyen og lukten av marihuana velter ut fra passasjersetet av bilen ved siden av oss.

-Hei, takk for at du deler røyken din med oss! Det kan kanskje hjelpe å bli høy når man er på kjendisspotting, skriker Alexa og både hun og resten av bussen snøfter av latter.

-Han var ikke veldig ivrig til å holde skjult hva han holdt på med. Men det er godt mulig at han er en av de mange brukerne som har fått lisens til å røyke marihuana av medisinske årsaker, sier hun.

Rodeo Drive har noen av de mest eksklusive butikkene i hele Beverly Hills. Noen av dem krever 1500 dollar i shoppingavgift, for at du i det hele tatt skal komme inn.

Vi glir sakte forbi The Ivy, en kjent og populær restaurant i Robinson Boulevard. Igjen skanner Alexa dem som står i kø eller sitter ute på gateterrassen.

-Kan dere som er kjendiser vennligst rekke opp hånden, utbasunerer hun over høyttaleranlegget – og får raskt svar av en kvinnelig, ukjent turist som gliser tilbake med veivende hånd.

-Her traff vi på Leonardo DiCpaprio en gang, men han friket totalt ut og løp tilbake og skjulte seg bak restaurantdøren. Det var en stand-off der bussen ble stående i mange minutter, uten å rikke seg av flekken. Til slutt kom en sjåfør kjørende med bilen til DiCaprio, og han styrtet ut i passasjersetet. Vi så ham i bare tre sekunder før han var borte igjen, ler hun.

To timer er gått når vi nærmer oss Chinese Theatre igjen, og ingen «Morton Kildum» har vært å se.

I det hele tatt er det få eller ingen norske Hollywood-stjerner som har klart å gjøre så sterkt inntrykk at de har havnet i TMZ’s søkelys.

Legendene Sonja Henie og Kirsten Flagstad

Vel ute av turbussen klarer vi å spore opp to norske kvinner som har satt synlige og merkbare spor etter seg.

Rett foran Chinese Theater står fortsatt hånd-, fot— og skøyteavtykkene etter den norske isdanseren og filmstjernen Sonja Henie (1912-1969), som på 1930-tallet var et stort navn i Hollywood.

Sonja Henie har satt varige spor etter seg utenfor Chinese Theatre i Hollywood.
  1. juni 1937 var hun til stede for å bli udødeliggjort utenfor den berømte kinoen, på prominent plass mellom samtidige stjerner som blant andre Fred Astaire, Harold Lloyd og Gene Kelly.

Og bare noen meter unna har jammen meg George Clooney klart å snike seg inn med sine fot— og håndavtrykk. Det skjedde så sent som i 2007.

Henie har også en egen stjerne på Hollywood Walk of Fame. Den kan ses på 6100 Hoillywood Boulevard.

Bare en annen norsk kulturstorhet har fått æren av å få samme type stjerne:

Like ved krysset Hollywood Boulevard/Highland Avenue er navnet til operasanger Kirsten Flagstad (1895-1962) preget inn i betongen inne i den karakteristiske Hollywood-stjernen.

Og snart kommer kanskje Morten Tyldum også?

Les også:

Les også

Tyldum-film favoritt til å vinne manus-Oscar

Les også:

Les også

  1. Oscar kan bli døråpner for flere nordmenn i Hollywood