Kultur

Digitale brettspill

Høsten er en perfekt tid til å samles rundt brettspill. Også på nettbrett.

  • Jon Cato Lorentzen
    Jon Cato Lorentzen
    spillanmelder

Brettspill har fått en ny renessanse de siste årene og mange moderne brettspill kommer også i digitale utgaver til moderne nettbrett. Her er fire spennende brettspill som samler familien.

Galaxy Trucker.jpg

Galaxy Trucker Format: Ios

Alder: 9+

Karakter: 6

Vlaada Chvatil er vår tids mest innovative og lekne brettspilldesigner. I Galaxy Trucker konkurrerer spillerne om å bygge det mest solide romskipet som så skal fly gjennom galaksen mens det plukker opp verdifull last og overlever meteorer og pirater.

Å bygge romskip er svært underholdende. Man setter rett og slett sammen kvadratiske brikker med motorer, energitanker, skjoldgeneratorer og laserkanoner.

Sluttresultatet er ofte preget av både desperasjon og improvisasjon. Enda mer moro blir det når romskipene skal ut og fly. Svake ledd og dårlige konstruksjoner blir fort sprengt i fillebiter av fiendtlige romskip eller andre farer.

Galaxy Trucker er kreativt og originalt. Det er en egen kunst å klare å sette sammen et bærekraftig romskip som skal kunne overleve de tilfeldige farene man møter på under reisen gjennom verdenrommet.

Den innebygde kampanjen gjør at Galaxy Trucker byr på stor underholdning selv om man ikke har noen å spille med.

Doodle City.png

Doodle City Format: Ios

Alder: 4+

Karakter: 4

I dette norskutviklede brettspillet skal man tegne veier gjennom en by på et rutenett. Terninger avgjør hvilke ruter du kan velge å tegne i og det gjelder å tenke fremover og skape veier som henger sammen og kjører gjennom de riktige byggene for å få mest mulig poeng.

Ideen er god, presentasjon og gjennomføring likeså. Som en slags Yatzy -variant fungerer dette fint, men som strategispill blir terningene et litt for tilfeldig element. Spillet fenger likevel barna, som storkoser seg når de får tegne veier gjennom byen.

Pandemic.png

Pandemic The Board Game Format: Ios

Alder: 4+

Karakter: 5

I Pandemic the Board Game skal man reise rundt over hele verden for å prøve å stagge og utrydde livstruende sykdomsutbrudd. Noe politisk ukorrekt, vil noen kanskje si, med tanke på ebola-utbruddet i Afrika. Men Pandemic i brettspillform eksisterte lenge før ebola-krisen.

Spillet går ut på at man flytter sin spiller mellom byer på et verdenskart. Sykdomsutbrudd må helbredes og målet med spillet er å finne en vaksine for hver av de fire sykdommene som truer med å utrydde menneskeheten. Spillerne samarbeider med hverandre.

Som samarbeidsspill er dette nervepirrende og engasjerende. Tematikken blir nok litt for moden for de yngste barna men for ungdom og voksne er dette et spennende samarbeidsspill.

Scotland Yard.jpg

Scotland Yard Format: Ios

Alder: 4+

Karakter: 3

Det klassiske brettspillet Scotland Yard fylte nylig 30 år. Her er spillerne etterforskere på jakt etter den mystiske Mister X som er på rømmen i London.

Spillerne må reise med buss og taxi fra sted til sted i håp om å lokalisere skurken. En av spillerne kan være skurk mens de andre samarbeider om å fange ham.

Konseptet er bra men gjennomføringen fungerer ikke like bra på nettbrett som på pappbrett. Det blir mye venting og famling i mørket for spillerne som skal fange skurken.

Les mer om

  1. Spill