«12 Years a Slave» vant kritikerpris

Nå er slavedramaet storfavoritt til å vinne Oscar for beste film.

Regissør Steve McQueen mottok prisen for beste film under Critics Choice Movie Awards i forrige uke.
  • Anders R. Christensen

Critics Choice Movie Awards arrangeres av filmkritikerorganisasjonen Broadcast Film Critics Association som består av rundt 280 kritikere innen tv, radio og nettpublikasjoner i USA og Canada.

Prisen regnes som et godt forvarsel på hvilke filmer som vil gjøre det godt under Oscar-utdelingen. Den går av stabelen 2. mars. I forrige uke ble filmen nominert i ni kategorier til Oscar-utdelingen, blant annet i kategoriene beste regissør, beste mannlige skuespiller og den gjeveste av dem alle — beste film.

Syv av de siste ti årene har vinnerne av beste film på Critics Choice Movie Awards og Oscar-utdelingen vært identiske.

Foruten prisen for beste film vant 12 Years a Slave også prisen for beste kvinnelige birolle (Lupita Nyong’o) og beste tilpassede manus (skrevet av John Ridley) under utdelingen.

Brad Pitt hjalp

Tidligere denne måneden mottok filmen også prisen for beste dramafilm under Golden Globe-utdelingen.

Da Aftenposten TV møtte regissør Steve McQueen i New York i forrige uke, sa han at han er takknemlig for den positive oppmerksomheten filmen har fått.

- Det har vært utrolig. Men samtidig er jeg glad for at vi i det hele tatt fikk laget filmen. Noen fortalte meg at denne filmen var umulig å lage, så da vi fikk finansiering og distribusjon på plass var jeg veldig glad.

Han mener det å få Brad Pitt med på laget var utløsende. Skuespilleren har en mindre rolle i filmen.

— Å få med ham på laget hjalp enormt, og spilte en instrumentell rolle i å få filmen laget. Han er en fantastisk fyr og en helt spesiell skuespiller, sier McQueen.

Favoritt hos spillselskapene

Selv om det er halvannen måned til Oscar-utdelingen finner sted, er bookmakerne foreløpig enige om at 12 Years a Slave nå er storfavoritt til å vinne prisen for beste film. Hos de fleste store spillselskapene er det for øyeblikket 12 Years a Slave som har klart lavest odds på den gjeveste prisen.

I kampen om prisen for beste regissør er det imidlertid noe mer jevnt, skal vi tro spillselskapene. Foreløpig har Alfonso Cuaron, som har regissert filmen Gravity, lavest odds, med Steve McQueen på plassen bak.

Filmen hadde norgespremière under Tromsø Internasjonale Filmfestival i forrige uke, og har oslopremière 31. januar.